Dezbatere HotNews.ro

De ce se lungesc procesele in Romania?

de D.P.    
Joi, 26 iunie 2008, 14:39 Actualitate | Esenţial


Cazul Chitac pare simptomatic pentru mersul justitiei din Romania: dupa 18 ani, procesul o ia de la capat. Cazul de mai sus nu este o exceptie. Toate procesele din Romania, indiferent de natura lor dureaza exasperant de mult. De pilda, dupa opt ani nu exista o sentinta definitiva in dosarul FNI. Alte zeci de mii de procese, cum sunt cele de retrocedare, dureaza in medie zece ani. HotNews.ro invita cititorii sa-si povesteasca propriile experiente, sa identifice cauzele lungirii proceselor si sa indice solutii

Studiu de caz: dosarul Chitac
 • In seara de 13 iunie 1990, generalul Mihai Chitac, ministru de Interne in primul guvern rezultat din alegeri libere, a ordonat ofiterilor care pazeau Ministerul de Interne sa traga cu munitie de razboi spre intrarile cladirii, nu cumva sa patrunda manifestantii. Patru trecatori, care nu aveau nici o legatura cu manifestatia, au murit.
 • Ion Iliescu a blocat orice tentativa de investigare a acestor crime. Pentru un activist care a functionat o jumatate de secol in regimul comunist nu este de mirare.  
 • Abia dupa 1997, in timpul mandatului lui Emil Constantinescu, procurorii au primit permisiunea de a ancheta ororile din 1990.  
 • La inceputul anului 2000, dupa trei ani de investigatii, procurorii militari l-au trimis in judecata pe Chitac, pentru omor deosebit de grav. 
 • Judecatorii Inaltei Curti au tinut dosarul trei ani, dupa care au constatat ca urmarirea penala trebuia completata si au returnat dosarul la Parchet. Procurorii militari au mai lucrat la randul lor, patru ani dosarul, dupa care, in vara trecuta l-au trimis din nou in instanta. 
 • Judecatorii Inaltei Curti l-au tinut inca un an, dupa care au decis ca urmarirea penala e nula in absenta avizului presedintelui Traian Basescu. Dupa ce-l obtin, procurorii vor trebui sa reaudieze peste o suta de persoane. 
 • Intr-o ipoteza optimista, o decizie definitiva in dosarul fostului ministru de Interne ar putea fi obtinuta la un sfert de secol. 
Ce-i de facut?

Sistemul judiciar roman consuma resurse financiare colosale, de la plata magistratilor, care au salarii mari pentru nivelul Romaniei, la costurile expertizelor, al avocatilor, politistilor etc.  Ce “profit” (decizii definitive date in termene rezonabile) aduce un sistem in care investim atat de multi bani?
 • Cum poate fi imbunatatit sistemul astfel incat justitia sa se infaptuiasca in timp rezonabil si nu dupa zeci de ani?
 • Sa fie simplificate procedurile judiciare? 
 • Sa fie angajati mai multi procurori si judecatori, pentru ca au prea multe dosare de solutionat?
 • Sa fie pensionati magistratii formati in regimul comunist? 
 • Sa fie construite mai multe sedii de instante, astfel incat termenele de judecata sa fie scurtate?
 • Ce alte solutii propuneti? 
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

940 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  De multe ... (Joi, 26 iunie 2008, 15:16)

  korellus [utilizator]

  - Ca sa scape unii.
  - Ca sa mimeze democratia altii.
  - Ca sa nu moara de foame justitiarii si avocatii.
 • +1 (1 vot)    
  Judecatori (Joi, 26 iunie 2008, 15:48)

  BellCross [anonim]

  Dupa parerea mea cea mai mare vina apartine faptului ca cel care decide cine e vinovat si cine nu este decat un singur om ( judecatorul). Daca in sistemul nostru ar fi ceva ca la americani cu juri etc poate nu ar fi asa de multe furturi si de atat de mult timp pierdut. NU poate nimeni garanta ca un judecator nu este cumparat .
  • 0 (0 voturi)    
   Judecatori (Joi, 26 iunie 2008, 16:41)

   mara prodan [anonim] i-a raspuns lui BellCross

   Mare dreptate ai! Asta e cheia, sa se introduca jurati si la noi cum e la americani. E mai greu sa corupi 10-15 oameni, decat sa corupi un singur om - judecatorul. Nu de putine ori au fost semnalate cazuri cu judecatori corupti carora li s-au luat caii de la bicicleta ... ca altceva nu li s-a facut nimic ... au iesit basma curata!
 • +1 (1 vot)    
  de la cineva din afara sistemului (Joi, 26 iunie 2008, 15:52)

  Catalin [anonim]

  Ca solutie as propune angajarea mai multor procurori si judecatori din randurile tinerilor absolventi de drept. Si asa pare ca la drept sunt mai mult de 10 candidati pe loc la admitere, ... deci cine intra e destul de bine selectat si are o oarecare valoare. Sunt destul de multe tipuri de infractiuni care nu necesita experienta indelungata si nevoie de oameni este.
  Pentru a evita viciile de procedura si amanarea proceselor din aceste motive as propune sa se lucreze cu formulare completate pe calculator(si apoi tiparite) pentru orice activitate pe care o are de efectuat un procuror, avocat sau judecator. Si programul sa nu permita eliberarea formularului daca nu e completat un camp obligatoriu din formular sau daca o anumita proba nu e salvata si in program. In felul asta nu mai poti sa mai distrugi nici probele odata ce au fost salvate in aceasta retea.
 • +1 (1 vot)    
  primii responsabili sunt judecatorii (Joi, 26 iunie 2008, 15:58)

  de.ce. [anonim]

  orice om responsabil stie ce are de facut atunci cind are de dus la bun sfirsit un lucru intr-un termen rezonabil, fie el un proiect personal sau de serviciu. nu e nevoie de nicio lege pentru aceasta.asa cum in patru ani de zile magistratura a stiut sa isi multiplice salariile, tot la fel ar exista solutii si daca s-ar dori reducerea timpului afectat unor procese. pentru ca doar anumite procese dureaza atit de mult, nu orice proces. aceasta inseamna ca e o problema de atitudine si de responsabilitate. magistratii implicati in aceste procese ar trebui aratati in mod public si luati la intrebari. sa ne spuna ce au facut ca lucrurile sa mearga mai repede?!!
  • 0 (0 voturi)    
   lipsa de eficienta ajustitiei (Joi, 26 iunie 2008, 16:52)

   Av.Corina Dodoiu [anonim] i-a raspuns lui de.ce.

   Sistemul juridic romanesc este falimentar si in prag de colaps financiar (datoroita cheltuielilor nejustificat de mari si care pot fi reduse printr-o procedura simpla )intrucat este lipsit de eficienta si organizare riguroasa.
   Astfel,in cauzele penale ,ancheta este desfasurata ,in general ,de politisti sub supravegherea procurorului audierea si celelate proceduri fiind realizate cu mijloace primitive intr-o epoca in care tehnica prevaleaza.Nu exista o camera de interogatoriu dotata tehnic cu mijloace moderne de inregistrare video-audio , care economisec timp si mai ales conserva perfect starea psihica a celui anghetat ,principal indiciu de stabilire a vinovatiei dar si conduita corecta,profesionista a anchetatorului care trebuie sa conduca ancheta cu minte nu cu pumnul .In consecinta depozitiile de invinuit sau martori se scriu in ore interminabile ,de mana si se schimba in fazel procedurale la sugestia unuia sau altuia , astfel incat materialul de cercetare cercetarea penala sa ajunga mai mult varza decat o ancheta articulata cu un material probator clar si cert.
   In acest fel trec ani ..martorii sunt constransi sau amenintati sa declare cum vrea infractorul ,se refac probe ,expertize ,audieri incat se pierde esenta dosarului si se dilueaza vinovatia .
   Instantele ,in baza unor vicii procedurale si a unor formalisme de ordin stalinist,mostenite de la sistemul juridic sovietic dispun refacerea anchetelor .Intre timp majoritatea probelor se dilueaza.
   In cauzele civile conducerile MJ si ale CSM ,pentru a mentine controlul magistratilor asupra dosarelor si a derularii in timp a judecatii ,refuza aplicarea procedurii europene ,de administrare a probelor extrajudiciar ,astfel incat ,atunci cand instanta primeste dosarul gata facut ,cauza sa poata fi judecta in unul sau doua termene.In acest fel ,se stimuleaza mentalitatea balcanica de a se ''ajunge ''la judecator .
 • 0 (0 voturi)    
  proceduri greoaie (Joi, 26 iunie 2008, 16:50)

  mara [anonim]

  Justitia se confrunta cu o serie de proceduri greoaie, intarziate tot de personalul din justitie/politie pe motiv ca sunt aglomerati pana peste cap.

  Pai sunt aglomerati in mod intentionat, ca sunt corupti. Daca ia banii de la cel vinovat, normal ca zice ca e ocupat si taraganeaza dosarul. As propune scurtarea termenelor de raspuns iar in caz de depasire, taierea unui procent din salariu. As merge pana la desfacerea contractului de munca in cazul intarzierilor aberante de ordinul lunilor pentru prelucrarea dosarelor sau trimiterea unui raspuns la anumite solicitari.

  Asa nu se mai poate! Trebuie sa se ia atitudine! Justitiabilii isi obtin tot felul de drepturi salariale in instanta .. dar pentru omul de rand care ii plateste salariul de la buget nu face nimic.
 • 0 (0 voturi)    
  Proceduri (Joi, 26 iunie 2008, 17:25)

  Dorin Petrisor [anonim]

  Proceduri greoaie
  1. Martorii isi pot schimba in instanta depozitiile date in fata procurorilor, chiar in conditiile in care au fost asistati de avocati, deci problema constrangerii nu se pune. Posibilitatea aceasta este prevazuta si in actualul proiect de cod de procedura penala. Stiu de caz: Ion Alexandru Tiriac, cocaina pentru VIP-uri
  2. Viciile de procedura constatate de judecatori conduc la distrugerea probelor respective, fara a se pune problema daca probele corespund adevarului sau nu. In mod normal, procesul ar trebui sa continue, iar pentru vicii de procedura sa fie prevazuta doar posibilitatea sanctionarii disciplinare a procurorului, evident in cazul in care acestea sunt grave si repetate, altfel procurorii pot fi inhibati de teama de a nu gresi
  3. Restituirea dosarului la procuror este o practica aberanta, folosita de unii judecatori abuziv, care se feresc sa judece. In caz de restituire, dosarul revine altui complet, care reia studiul de la inceput. Restituirea ar trebui eliminata complet din codul de procedura
  4. Mai sunt. Revin
 • 0 (0 voturi)    
  Doar cateva propuneri (Joi, 26 iunie 2008, 17:28)

  uluit [utilizator]

  1 - Nevoia unei schimbari de mentalitate in sistemul judiciar romanesc, prin asta insemnand pensionarea jutecatorilor care provin din regimul comunist si angajarea unor judecatori tineri, care n-au primit stafeta de la 'fostii'.
  2 - Nevoia revizuirii codurilor civile si penale, astfel incat sa fie specificate clar si sa simplifice procedurile, nelasand loc interpretarilor si tergiversarilor.
  3 - Rezolvarea cazurilor pe rol si eliberarea justitiei din blocajele si lipsurile actuale.
  4 - Judecatorii si avocatii din Romania trebuie sa-si faca meseria intr-un mod compatibil cu standardele Uniunii Europene, ceea ce presupune schimbarea mentalitatii si adoptarea altor sisteme care au dovedit ca functioneaza bine.

  ... voi mai reveni si cu alte propuneri.
 • 0 (0 voturi)    
  Pe scurt (Joi, 26 iunie 2008, 17:42)

  e_u [anonim]

  1. Introducerea unor sanctiuni substantiale pentru "taraganarea " dosarelor prin invocarea de motive ridicole in mod repetat si fara dovezi:lipsa procedura,necomunicarea citatiilor la domiciliul partilor,etc
  2Responsabilizarea judecatorilor prin introducerea malpraxisului (similar cu cel existent pentru profesia de medic)prin care judecatorul care emite o hotarare incorecta ce are drept consecinta lezarea drepturilor unei persoane ,sa fie obligat la plata unor daune corespunzatoare catre persoana lezata si sa-si piarda dreptul de a profesa, daca paguba pricinuita este foarte mare. Aceste daune sa fie suportate personal de catre judecatorul vinovat nu de la bugetul de stat.
  3Salariile judecatorilor sa fie corelate cu salariile celorlalte categorii sociale cu studii superioare si cu acelasi grad de responsabilitate:ex medici.(un medic castiga 8-12mil lei vechi /luna, un profesor-cam tot atat,iar un judecator-cate 70-80 mil lei vechi/luna+diferite sporuri)
 • 0 (0 voturi)    
  sugestie (Joi, 26 iunie 2008, 17:48)

  caltabosu [anonim]

  care este responsabilitatea procurorilor si judecatorilor pentru solutiile gresite pe care le dau?
  inamovibilitatea si independenta sunt confundate cu dreptul de a nu fi responsabil pentru solutiile gresite.
  responsabilizarea procurorilor si judecatorilor trebuie sa fie parte a procesului de reformare a justitiei.
 • 0 (0 voturi)    
  imbunatatirea justitiei (Joi, 26 iunie 2008, 18:23)

  Dumitru [anonim]

  Imbunatatirea justitiei romane nu este posibila, pentruca s-a pornit gresit dela inceput.Principalul motiv pentru care rasturnarea din dec.'89 n-a fost o revolutie,este faptul ca asa zisa "noua putere"a preluat justitia comunista integral si fara nicio imbunatatire. Ceausestii au fost judecati de propriii lor
  judecatori,intr-o parodie sfruntata de "proces",cu care ne-am facut de rasul lumii...pentru totdeauna.Sa-i multumim domnului Iliescu!
  Daca ar fi fost revolutie,justitia ar fi fost desfiintata si inlocuita cu tribunale revolutionare.Poate asa s-ar fi nascut o justitie populara,in stare sa-i judece pe activistii de partid,securisti,militieni si tot "aparatul".
  Dupa atat amar de ani,nu se mai poate schimba nimic.N-are CINE sa faca schimbari.Nu putem spera nici la "astia micii",pentru ca spaga se invata mai usor decat dreptul!
 • 0 (0 voturi)    
  Ce mai cheltui banii (Joi, 26 iunie 2008, 22:42)

  Pinu Datriciu [anonim]

  La ce mai aruncam orzul pe gaste, oricum functioneaza pe spagi s.a.m.d toate institutiile... eu zic sa le desfiintam .. dam taxa de protectie si gata... am scapat de atata cearta
 • 0 (0 voturi)    
  solutii (Sâmbătă, 28 iunie 2008, 8:18)

  Octavian Capatina [anonim]

  Daca ai de a face cu justitzia, ametzesti, pe langa faptul ca esti calcat in picioare de cei cu bani, fie ei si interlopi, fosti securisti sau prim ministri care au devalizat tzara de miliarde de dolari!
  Pur si simplu, esti injosit in demnitatea de om.
  Pentru a nu lungi, vezi pe site-ul http://pages.astral.ro/capatana, cateva mostre de cum lucreaza justitzia la noi.
  ----------------------------------------------------------------------
  Sunt 2 solutzii care trebuie coroborate:
  I)solutzia administrativa: reducerea instantelor nivel 1 judecatorie-tribunal, nivelul 2 instanta de apel si nivelul 3 instanta suprema (ICCJ)
  II) solutzia de fond: responsabilizarea judecatoriilor prin raspunderea patrimoniala (ce a incercat Monica Macovei)

  Felicit, HOTNEWS pt initiativa, intrucat dezbaterile cate au fost pe TV-uri despre aceasta mare problema a noastra, au fost de slaba calitate, cu "profesionisti" care nu intelegeau fenomenul care cel mult aduceau justificari penibile!!!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  In cazul iliescu si chitac nu se doreste (Sâmbătă, 28 iunie 2008, 11:05)

  CADA [anonim]

  judecarea si condamnarea.Vinovatul nr.1 este Ion Iliescu, deoarece in iunie 1990,a dat ordine ilegale atat fortelor M.I cat si armatei.Atat Iliescu, dar si Chitac si toti generalii din Armata ,SRI si POLITIE ,cunosteau ca ordinul dat de Iliescu, este ilegal.Au dat ordine in deplina cunostinta ca acestea sunt ilegale.De aici trebuie sa inceapa judecarea si condamnarea acestor criminali.Sa li se puna o singura intrebare :Care a fost baza legala a ordinului dat armatei de a iesi in strada in dec.89 si iunie 1990.Ei nu pot raspunde la aceasta intrebare deoarece nu a fost nicio baza legala.Restul este pierdere de timp si mimare a justitiei.
 • 0 (0 voturi)    
  Stat de drept (Sâmbătă, 28 iunie 2008, 12:32)

  Lolek [anonim]

  In RO nu exista inca stat de drept.

  Stat de drept presupune existenta unor reguli, copletata cu mecanismele de impunere a acestor reguli.

  Noi avem reguli. Dar nu avem mecanismele de impunere a regulilor. Si acolo unde le avem functioneaza arbitrar si discriminatoriu.

  Primul pas pe care trebuie sa-l facem ca natie este sa facem justitia sa munceasca. Este cel mai important si odata facut, toate vor decurge din el si vom avea si noi ca natie sansa sa evoluam.

  Pentru asta e nevoie de o presiune cat mai mare din parte populatiei in directia coprecta. Pentru ca populatia sa faca o astfel de presiune trebuie sa existe o dezbatere publica larga pe aceasta tema.

  A patra putere in stat este capabila sa sustina o astfel de dezbatere? Sau toate resursele presei sunt blocate in dileme etice legate de ora de franceza?

  Cred ca visez la cai verzi pe pereti...
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari hotnews (Sâmbătă, 28 iunie 2008, 19:22)

  corsar99 [anonim]

  Felicitari pentru acest material atat Dvs. cat si persoanelor care au comentat. Deci si in Romania se poate comenta in mod civilizat.
  Va propunem ca acest material, impreuna cu materialele adiacente, sa fie inaintat ministrului Justitiei si sa aflam si opinia sa publicata pe site.
  In fond, acesti functionari sunt platiti de noi, din bani publici. Si cu salarii exagerat de mari.
 • 0 (0 voturi)    
  procesul FNI (Duminică, 29 iunie 2008, 10:19)

  stefan [anonim]

  asa cum se muta procese dintr-un judet in altul ,propun ca acest proces (FNI) sa se judece in Franta,Germania sau Anglia cu judecatori adevarati nu cu ai nostrii "CORUPTI si SPAGARI"
 • 0 (0 voturi)    
  Solutia (Duminică, 29 iunie 2008, 11:18)

  e_u [anonim]

  Cineva a formulat o petitie in acest sens. Cine doreste sa se schimbe ceva, intr-adevar,poate semna petitia.
  http://www.petitieonline.ro/petitie/raspunderea_strong_judecatori_strong_lor_ce_emit_sentinte_gresite-p22380044.html
 • 0 (0 voturi)    
  Adresa corecta (Duminică, 29 iunie 2008, 12:08)

  e-u [anonim]

  http://www.petitieonline.ro/petitie/_strong_raspunderea_strong_strong_judecatorilor_strong_ce_emit_sentinte_gresite-p22380044.html
  Hotnews cenzureaza???!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by