Guvernul a decis astazi infiintarea Sistemului Statistic National, care va reuni intr-un ansamblu unitar principalii producatori de statistici oficiale: Institutul National de Statistica, directiile sale teritoriale si Oficiile de statistica ale administratiei publice centrale si locale si ale altor autoritati si institutii publice.

Executivul a adoptat astazi un proiect de lege privind organizarea si functionarea statisticii oficiale in Romania, ale carui prevederi armonizeaza legislatia nationala cu cea europeana in domeniu, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Pentru buna functionare a Sistemului Statistic National, proiectul de lege prevede si crearea de oficii de statistica in ministere si alte autoritati si institutii publice centrale si locale. Asigurarea resurselor financiare si umane necesare crearii si functionarii acestor oficii revine, potrivit prevederilor proiectului, in sarcina autoritatilor publice in structura carora functioneaza, cu incadrarea in numarul de posturi si a fondurilor bugetare aprobate.

Potrivit noilor prevederi, procesul statistic trebuie sa confere programelor statistice consistenta metodologica necesara. De asemenea, asigurarea confidentialitatii si protectiei datelor statistice individuale, unul din principiile fundamentale ale functionarii sistemelor statistice, a fost redefinit in proiectul legii, astfel incât sa ofere furnizorilor de date garantii sporite de protejare a intereselor lor, prin prisma caracterului privat al informatiei, ca o preconditie a concurentei loiale.