Merita Romania sa fie in UE? Comisarul European Leonard Orban raspunde cititorilor HotNews.ro

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Marţi, 20 mai 2008, 17:06 Actualitate | Esenţial


Leonard Orban
Foto: Comisia Europeana
Subventiile pentru agricultura intarzie. Se apropie raportul pe justitie, iar presa internationala scrie, citand surse din institutiile europene, ca Romania a fost primita "prea devreme in UE". O alta problema, a imigrantilor, este acum in vizorul opinie publice internationale, iar Guvernul italian tocmai a adoptat un pachet de legi considerat un "plan antiromani". Leonard Orban va raspunde joi, 22 mai, incepand cu ora 16.00, la intrebarile cititorilor HotNews.ro pe temele cele mai arzatoare legate de "performanta" Romaniei in UE. Discutia va fi transmisa in direct, astfel incat cititorii vor putea transmite comentarii si intrebari in timp real.


Leonard Orban va discuta pe teme de actualitate precum:

 • Problemele numarului de urgenta 112. Stadiul procedurii declansata de Comisie, dupa ultimul avertisment primit de la Bruxelles. Ce au facut si ce nu au facut autoritatile romane.
 • Platile directe in agricultura: performanta autoritatilor in primul an de plati, demaraj dificil al celui de-al doilea an. Posibile solutii?
 • In ajunul publicarii raportului pe justitie, presa internationala vorbeste, citand surse din institutiile europene, despre clauza de salvgardare si faptul ca Romania a fost admisa in UE prea devreme.
 • Taxa auto: senatul a adoptat anularea taxei auto si restituirea banilor celor care au platit-o. Cum se vede de la Bruxelles aceasta evolutie.
 • Cultivarea porumbului modificat genetic. Producatorii agricoli se asteapta sa primeasca sprijinul institutiilor europene. Ce se poate intampla si ce antecedente exista in UE.
 • O noua posibila procedura de infringement? Evolutia problemei cu impozitele pe dividende acordate investitorilor nerezidenti.
 • Potrivit unui ziar spaniol, "costurile cu utilizarea limbilor straine sunt de 2,5 euro pe an, pe cetatean". Consultarea publica online realizata pe tema multilingvismului, de catre Comisie, a relevat ca majoritatea repondentilor considera justificate aceste costuri si recunosc importanta cunoasterii limbilor straine pentru a desfasura mai usor activitati in strainatate. Ce va contine documentul pe care Comisia il pregateste, in toamna?
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1668 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  limbile moderne (Marţi, 20 mai 2008, 18:40)

  Ionuc [anonim]

  nu-m' tre' sa stiu nici o limba straina, daca e sa-mi vorbesc romaneasca atat de uscat ca dvs.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu meritam, dar rentam.... (Joi, 22 mai 2008, 14:47)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui Ionuc

   ..... avand in vedere ca suntem contribuabili NET la bugetul UE..... eu zic ca au facut super afacere cu noi.
 • 0 (2 voturi)    
  Proiecte energie verde vs. proiecte mediu (Marţi, 20 mai 2008, 18:43)

  consultant [anonim]

  Excelenta initiativa HotNews. Felicitari! Invitatul Dumneavostar este un foarte bun interlocutor si ne poate lamuri cum sa lucram la "jonctiunea" programelor CE pentru energiile regenerabile si cele de protejare a ariilor in Romania (Natura 2000). Pare ca un domeniu il excude pe celalalt. De accea va asteptam invitatul!
  • 0 (0 voturi)    
   intrebare pentru invitat (Marţi, 20 mai 2008, 19:04)

   Ioana Morovan - moderator [hotnews.ro] i-a raspuns lui consultant

   Ati putea formula mai concret intrebarea? va multumim!
   • 0 (0 voturi)    
    Unda verde pentru energie verde? (Joi, 22 mai 2008, 13:45)

    consultant [anonim] i-a raspuns lui Ioana Morovan - moderator

    Domnule Comisar,

    Bun venit! Va asteptam. Depasesc zona pe care o coordonati, apeland la experienta de negociator.

    Propunerea nr 85/3 din 23.01.2008, referitoare la obiectivele tinta ale fiecarui Stat Membru, sugereaza ca RES va avea o pondere de 11%, respectiv 24% in consumul final de energie al Romaniei, pana in anul 2010, respectiv 2020. Fata de consumul brut de energie electrica, Romania a angajat RES-E : 33% / an 2010; 35% / an 2015; 38% / an 2020. Vorbim de o productie de 20 – 23 TWh, estimand. 3500 – 4500 MW instalati in capacitati RES-E in urmatori doi ani. [3500 MW /30 luni!!] Pregatirea, dezvoltarea si realizarea proiectelor in domeniul energiei, inclusiv cele RES, necesita o constanta de timp! Si unda verde, pentru energia verde, pana in 2010 / 2015 / 2020. Astazi, aici ... dau gir conversiei potentialelor micro-hidro si eolian. Natura 2000! Harta ariilor protejate prin acest program, acopera 17% din suprafata tarii si se suprapune peste hartile vanturilor si cursurilor de apa cu potential energetic. Iar Comisia va aproba sit-urile pana in 2010. In consecinta, ne confruntam cu ezitari in acordarea permiselor de mediu pentru astfel de proiecte, necesare si angajate!

    1) Cum au rezolvat unda verde tarile UE15?
    2) Este Comisia avizata sau nu despre astfel de situatii?
    3) Cum / cand se pot armoniza obiectivele Natura 2000 cu RES-E?

    Va multumesc Dumneavoastra si echipei HotNews! (Abrevierile au fost necesare.)
 • +1 (1 vot)    
  intrebari (Miercuri, 21 mai 2008, 3:03)

  Stefan Marin [anonim]

  Buna ziua,
  Avand in vedere ca saptamana aceasta la Bucuresti se desfasoara GayFest 2008, as dori sa va adresez urmatoarele intrebari legate de problematica drepturilor omului, mai precis de situatia cetatenilor cu orientari sexuale minoritare din Romania.

  1. Se intrevede, in viitorul mai mult sau mai putin apropiat, vreo masura prin care Comunitatea sa dea tonul unei uniformizari a tonului legislatiei statelor membre in privinta uniunilor civile sau casatoriilor intre cetateni de acelasi sex??

  2. Cum este perceputa Romania, la nivelul la care dvs. va desfasurati activitatea, in aceasta privinta? Este ea o tara sortita animozitatilor iscate de fundamentalistii crestini sau un stat matur, al carui sistem are capacitatea de a judeca la rece si de a impune evenuale decizii nepopulare?
 • +1 (1 vot)    
  multilingvism sau comunicare libera ??? (Miercuri, 21 mai 2008, 10:17)

  Scarlatescu Paul [anonim]

  Buna ziua,
  as vrea sa-l intreb si eu pe domunul comisar daca, la nivelul Comisiei Europene se face vreun demers pentru automatizarea procesului de traducere, in sensul de a se investi in cercetarea si dezvoltarea unui soft de traducere automata performant. Nu inteleg (si poate mi se explica) de ce toate fondurile sunt directionate pentru plata unor traducatori si nu si intr-un asemenea proiect care in timp s-ar dovedi o mare sursa de econimisire a banilor europeni si, mult mai mult decat atat, o unealta fara pret pentru comunicarea libera intre cetatenii europeni.
  Poate si la nivel european se gandeste la scara mica ca la noi pe Dambovita, sau si mai rau exista si acolo interese oculte ca sa nu existe o comunicare libera intre europeni.
  Sunt constient de dificultatea tehnica a unui asemenea proiect, dar la banii de care dispune U.E. si la boomul cultural , turistic, economic pe care l-ar reprezenta finalizarea uhnui asemenea proiect ... nu este decat o piedica minora aceasta dificultate.
  Multumesc anticipat pentru raspunsurile dumneavoastra ,care nu pot fi decat cele mai competente.
  • 0 (0 voturi)    
   parerea mea (Miercuri, 21 mai 2008, 13:48)

   A [anonim] i-a raspuns lui Scarlatescu Paul

   Din cate stiu eu (lucrez in programare) e mai mult o problema tehnica decat ca nu s-ar vrea: pur si simplu calitatea traducerii automate este foarte proasta (daca ai incercat Babelfish stii despre ce vorbesc), pentru ca limbajul natural depinde foarte mult de context etc si nu prea se poate traduce usor automat. Nu ca n-ar fi o idee buna sa se investeasca bani in cercetare, dar din cate stiu se cerceteaza o gramada pe tema asta, dar pur si simplu e o problema foarte greu de rezolvat dpdv tehnic.
   Pe de alta parte, mi se pare intr-adevar ca, pe termen lung e foarte dificil sa functioneze UE cu zeci de limbi in folosinta. Ma refer la circulatia libera a fortei de munca de ex, care se face mult mai greu in practica decat in America, tocmai din cauza asta. Deci parerea mea e ca singura solutie viabila pe termen lung e ca toata lumea sa vorbeasca engleza. Dar zi-le asta francezilor si nemtilor :)
   • 0 (0 voturi)    
    da... (Joi, 22 mai 2008, 10:17)

    aurelia [anonim] i-a raspuns lui A

    Stiu opinia francezilor cu privire la engleza, ca traiesc printre ei si intamplator sunt profesoara de engleza... Ok, fiecare cu piticul lui, nemtii si francezii au fost mari, limbile lor au avut mare circulatie internationala, nu inteleg ca le-a cam apus steaua. Dar nu ei vor sa imigreze s alucreze in alte state unde nu cunosc limba, cu amaratii din est... Si cunosc enorm d emulti imigranti din est care vorbesc curent si engleza si franceza, ceea ce demonstreaza ca cine are nevoie, invata. Si fiecare invata limba de care are nevoie. Engleza, franceza, germana, italiana, spaniola. Nu trebuie o lista mai lunga. Fiecare "nevoias" sa aleaga...
    • 0 (0 voturi)    
     ok (Joi, 22 mai 2008, 13:52)

     A [anonim] i-a raspuns lui aurelia

     Da, dar eu spun ca economia tuturor tarilor din UE ar beneficia enorm de pe urma unei limbi unice. Nu numai imigrantii, ci si tarile unde se duc beneficiaza enorm de pe urma lor. S-ar reduce foarte mult costurile si preturile si in tarile din Vest si ar avea si ei crestere economica etc printr-o mai usoara circulatie a fortei de munca. Dar ei nu prea inteleg asta din pacate, si pe langa bariera de limba, mai ridica si multe alte bariere birocratice protectioniste la imigratie. Treaba lor, dar cred ca gresesc :-)
 • +2 (2 voturi)    
  Romanii din institutiile UE (Miercuri, 21 mai 2008, 10:54)

  Alin Iures [anonim]

  Stimate domnule comisar european,

  care este situatia romanilor ar fi trebuit sa inceapa sa lucreze in institutiile europene dupa aderare?

  exista in acest moment un numar reprezentativ de romani la toate nivelurile in cadrul administratiei europene, sau aceasta continua sa fie populata in special de francezi, belgieni si alti UE-15?

  care este politica Comisiei Europene in aceasta privinta? stiu ca in perioada 2007-2009 ar fi trebuit organizate trei concursuri succesive, destinate exclusiv romanilor si bulgarilor, in urma carora sa se asigure un echilibru cu celelalte nationalitati. Insa in prezent situatia este blocata aproape total. Primul concurs, initiat in 2006, a produs o lista de laureati la sfarsitul lui 2007, iar pana azi majoritatea persoanelor de pe aceasta lista nu au fost recrutate. Al doilea concurs inca nu a inceput.

  In ritmul acesta, Romania nu va fi reprezentata niciodata in mod echitabil in institutiile care se presupune ca fac politica europeana pentru toate statele membre.
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare invitat (Miercuri, 21 mai 2008, 11:55)

  nicolae ceausescu [anonim]

  1.cand se va renunta la codurile de tara pentru DVD

  2. de ce nu se initeaza o initiativa prin care pe orice DVD comercializat in spatiul UE sa se gaseasca subtitrari pentru toate limbile din spatiu UE indiferent de tara unde se comercializeaza
 • +1 (1 vot)    
  multilingvism (Miercuri, 21 mai 2008, 12:34)

  Ioan DRIMUS [anonim]

  Domnule Orban,

  In traditia institutiilor de invatamant din majoritatea tarilor europene s-a instituit regula ca sa se invete limbile de circulatie internationala cu precadere engleza, franceza, spaniola, etc. Totusi, de un real folos pentru elevi, viitori cetateni ai UE, ar fi ca ei sa aiba posibilitatea sa invete, chiar de pe bancile scolii , cel putin o imba a comunitatilor etnice invecinate. De ex : un roman din ardeal sa poata sa invete maghiara, germana, cei din banat sa poata sa invete sarba, germana sau maghiara, cei din sud sa poata sa invete bulgara, si de ce nu, acolo unde sunt comunitati mai mari de rromi, romanii, maghiarii, etc. sa poata sa invete limba rromani. Altfel spus statele sa investeasca in invatarea limbilor nationalitatilor sau etniilor invecinate.
  In conditiile actuale, prin emergenta noilor tehnologii (internet, e-learning) astfel de proiecte devin posibile in toate regiunile Europei.
  As dori sa stiu daca v-ati gandit si dumneavoastra sa propuneti in Parlamentul European un proiect de directiva in acest sens sau, daca nu, poate ca apreciati ideea si va ganditi sa faceti ceva in acest sens sau, dimpotriva, consideratii ca un astfel de proiect este fantezist si lipsit de interes?
 • +1 (1 vot)    
  Platile directe in agricultura (Miercuri, 21 mai 2008, 14:43)

  Antoniu Poienaru [anonim]

  Stimate d-le Orban,
  Cunoasteti perfect demarajul dificil al primului si celui de-al doilea an al autoritatilor privind platile directe in agricultura. De asemenea se cunosc si performantele demne de lauda. Cele din acesta luna sunt elocvente, luna in care se finalizeaza platile catre fermieri pe anul 2007. Nu considerati ca descentralizarea bazei de date, ce contine toate datele furnizate de catre fermier pentru a primi subventii, ar fi o solutie ca platile directe in agricultura sa se desfasoare mai facil? Intrebarea mea se bazeaza pe art. 19 alin. 2 din Regulamentul Cosiliului nr. 1782 din 2003 care permite fiecarui stat membru sa decida acest lucru.
 • 0 (0 voturi)    
  Raspuns (Miercuri, 21 mai 2008, 14:50)

  Andrei [anonim]

  intamplator cunosc unele aspecte legate de traducerile de la nivelul UE si pentru a-i raspunde cititorului mirat de mai sus, intr-adevar exista deja instrumente tehnice de tradus automat si chiar sunt folosite dar rezultatele sunt de la slabe la extrem de slabe astfel incat este aproape imposibil sa se poata vorbi in prezent si in viitor pe termen scurt si mediu de o inlocuire a traducatorilor "umani". O masina nu poate inca tine cont de multitudinea de factori complecsi si aleatori care intra chiar in documentle oficiale ale UE.

  Astfel pentru linistea dumneavostra sufleteasca in privinta banilor prost cheltuiti puteti fi sigur ca daca s-ar putea face altfel Comisia ar cumpara inca de azi programele respective si ar desface cateva contracte de munca:))
  • 0 (0 voturi)    
   traducerea nu este dificila ... doar gresit abord (Miercuri, 21 mai 2008, 17:59)

   Scarlatescu Paul [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   Domnul meu Andrei, inainte de a va cere a-mi preciza care sunt respectivele aspecte cunoscute de d-voastra, vreau sa va precizez ca eu vorbeam de cercetare nu de achizitie ... si mai ales de cercetare lingvistica si semiologica nu neaparat in domeniul soft. Fiind si eu absolvent al unei facultati de profil informatic, printre altele, pot sa-mi dau seama care sunt respectivele "dificultati tehnice" si pot sa va asigur ca nu acestea sunt adevarata problema. Exista domenii ca de exemplu cel tehnic care nu sunt chiar asa de greu de descifrat de un program precum s-a inradacinat a se crede. Intr-adevar exista si comunicarea libera care se bazeaza pe contexte in care se afla emitatorul si receptorul si pe care o masina nu le poate descifra decat, poate daca i se precizeaza si tipul de context. Tin sa va precizez ca asta s-a rezolvat de ceva vreme prin introducerea limbajului de marcare a sensurilor care este bazat pe XML. Va multumesc pentru atentie si sper ca data viitoare sa cititi mai atent inainte de a formula o replica ironica.
   • 0 (0 voturi)    
    Abordare prea tehnica... (Miercuri, 21 mai 2008, 18:44)

    Andrei [anonim] i-a raspuns lui Scarlatescu Paul

    Nu cred ca constientizati nivelul de calitate necesar in documentele europene. Aici nu discutam despre un pranz de afaceri in care un estonian si un bulgar se conecteaza la un gadget gen Star Wars si comunica in franturi de fraze, simpla traducere mecanica partiala completata de nelipsitele gesturi ajutatoare fiind suficienta pentru o intalnire de succes...

    Este vorba de legi aplicabile direct in toate tarile membre care trebuie sa aiba o calitate la fel de buna (cateodata mai buna chiar) decat a celor adoptate si redactate la Sofia in bulgara sau la Riga in letona. Legi in temeiul carora bulgarii si letonii respectivi obtin drepturi si si le pot apara in instanta. Intr-un astfel de contex si locul unde se pune virgula, sau accentul pe un cuvant sau altul poate fi important.

    Ziua in care traducerile de o asemenea calitate se vor genera automat nu poate fi decat inca foarte departe. Costurile unor traduceri automate eronate si perpetuate eventual automat si mecanic intr-o multime de alte documente sunt cu mult mai mari decat costurile actuale ale traducerilor.

    Deci problema nu este doar tehnica...
 • +1 (1 vot)    
  TAXA AUTO (Miercuri, 21 mai 2008, 16:15)

  Mircea [anonim]

  Cum poate UE sa tolereze incalcarea Tratatului asumat la semnare de catre Romania ? Este cumva o dovada ca am exportat cu succes coruptia la nivelul de decizie al UE ? Cu multumiri anticipate .
 • 0 (0 voturi)    
  intrebari Orban (Miercuri, 21 mai 2008, 17:24)

  Andreea Gheorghe [anonim]

  Excelenta ideea de a-l invita pe L. Orban sa raspunda, in direct, intrebarilor noastre! Este interesant de vazut ce semnale are comisarul in legatura cu declansarea unor noi proceduri de incalcare a dreptului comunitar in Romania (ultimul infrigement ne-a cam trosnit. In afara de consultantii fiscali, nu se stia de discriminarea existenta intre rezidenti si nerezidenti privind impozitul pe dividende). De asemenea, in iarna, Orban avertiza ca pretul intern al gazelor ar putea constitui o alta incalcare a Tratatului.
  Multumesc
 • 0 (0 voturi)    
  intrebari Orban (Miercuri, 21 mai 2008, 17:47)

  mihaela ivan [anonim]

  1. Romania i-a cerut Comisiei Europene sa reevalueze rolul fermelor mici si sa le sprijine mai mult. Ce sanse de reusita credeti ca va avea acest demers?
  2. Oficialii de la Burxelles au atras atentia Italiei sa respecte drepturile romanilor si au condamnat atacurile impotriva romilor. Care ar putea fi impactul pe termen lung al masurilor anti-romanesti luate de guvernul de la Roma?
  3. Statele din Uniunea Europeana vor infiintarea unei autoritati internationale de reglementare a agentiilor de rating. Recent guvernatorul BNR si ministrul Economiei si-au exprimat nemultumirea fata de modul in care aceste agentii noteaza economia romaneasca. O autoritate internationala ar putea rezolva aceasta problema?
  4. Multi analisti romani s-au grabit sa afirme ca Romania ar avea numai de cistigat de pe urma crizei mondiale a alimentelor daca se va misca repede. Impartasiti aceste pareri?
  5. Ministerul Agriculturii din Romania a anuntat ca sustine reintroducerea culturilor de soia modificata genetic, in ciuda faptului ca Ministerul Mediului se opune acestui demers. Veti sustine aceasta initiativa la Bruxelles?
  6. Ce parere are Comisia Europeana despre intentia Romaniei de a infiinta o companie energetica integrata?
  7. Sunt mai activi europarlamentarii romani dupa aderarea tarii noastre la UE?
 • +1 (1 vot)    
  Domnului Orban (Miercuri, 21 mai 2008, 19:08)

  ionutz [anonim]

  Stimate domn comisar, vreau sa intaresc intrebarea de mai inainte privind recrutarea romanilor in institutiile europene. E adevarat, principalul motiv (nespus) pentru care am aderat la UE este sa avem stapani straini (pentru ca singuri nu putem sa ne organizam si ne furam caciulile). Sunt de acord cu asta, insa vedeti, stapanul nostru UE face tot felul de prostii, atata vreme cat nu sunt si romani in interior, care sa participe si ei la formularea politicilor comunitare. De ex. acceptarea cu seninatate a mentionarii "limbii moldovenesti", trasarea autostrazilor prin Romania cum le tuna lor, o politica agricola care ne defavorizeaza (ca sa nu spun ca ne batjocoreste pe fata) etc. Buuun, acum, despre prezenta romaneasca si recrutare. La nivel de comisar european, avem 1 reprezentant, pe dumneavoastra. In Comisie si Secretariatul General, cati directori generali, sefi de cabinet, purtatori de cuvant avem? Nici unul. Mai jos? Recrutarea functionarilor e blocata din motive obscure. In afara de cateva secretare si de expertii lingvisti, care traduc textele produse de creierele functionarilor (proveniti din Europa de Vest), rar gasesti picior de roman in institutii. La un an jumate de la aderare, si dupa ce Romania plateste miliarde la bugetul UE.
  Dupa aceasta lunga introducere, intrebarea mea e foarte simpla: ce trebuie facut?

  Apropo, ca tot am adus vorba: care e pozitia dvs. fata de existenta "limbii md"? au dreptul niste politruci comunisti sa poceasca limba romana, in constitutia R.Moldova, asa cum vor ei (sau stapanii lor de la est), in ciuda propriei Academii de Stiinte, a Declaratiei de Independenta, a poporului si intelectualitatii, a oricaror argumente stiintifice si a ultimei farame de bun simt?
 • 0 (0 voturi)    
  intrebari (Joi, 22 mai 2008, 10:28)

  aurelia [anonim]

  Alte 3 intrebari pentru d-l Orban:
  1. Cand va lua Romania o pozitie oficiala FERMA care sa apere dpreturile romanilor din Italia, cetateni U.E. tratati ca sclavii negri pe plantatiile de bumbac de catre guvernul de dreapta?
  2. Cand va lua guvernul roman pozitie fata de nerecunosterea de catre tari a Franta a diplomelor de invatamant superior din Romania si Bulgaria?
  3. Comentati urmatoarea afirmatie: "Romanii se simt cetateni de mana a treia a U.E., sclavii Europei occidentale si considera ca Romania a fost acceptata in U.E. doar pentru ca furnizeaza mana de lucru migranta ieftina, e o piata de desfacere minunata pentru consumatori avizi carora le-au lipsit atata timp atat de multe produse si, in plus, un paradis de mana de lucru super-ieftina pentru "investitorii strategici"."
  • 0 (0 voturi)    
   sursa citat (Joi, 22 mai 2008, 14:14)

   Ioana Morovan - moderator [hotnews.ro] i-a raspuns lui aurelia

   stimata doamna,

   ne puteti spune si sursa citatului de la pc.3? Multumim!
 • 0 (0 voturi)    
  2 cestiuni rusinoase, de tupeu guvernamental (Joi, 22 mai 2008, 14:40)

  iulian [anonim]

  prima,,,,, era si este verticala pozitia Romaniei atunci cand apara interesele unui grup economic si anume cel al importatorilor de masini noi, caci taxa de prima inmatriculare nu face parte din nici un program serios de mediu ( care sa cuprinda inasprirea legilor privind taierile ilegale cu ecouri vizibile in condamnarea marilor exportatori semiilegali de cherestea, legi antibraconaj si multe altele care ar afecta "interesele economice" ale unor prieteni politici)?
  ultima,,,,,, care sunt progresele in justitie cu care ne laudam la U E. Ca de la mine, de la nivelul cetateanului, se vede o justitie la care cu cat ii pui mai mult in buzunar cu atat inchide ochii mai tare ( vezi tupeul lui SOV, printre muuuuuuulte altele, zilnice)?
 • +1 (1 vot)    
  Uniunea pentru Mediterana (Joi, 22 mai 2008, 15:55)

  Gaiya [utilizator]

  Dmnule comisar, intrebarea mea este legata de noul proiect de Uniune pentru Mediterana care va intra in vigoare la 13 iulie 2008, la intalnirea sefilor de stat si guverne din cele 44 de tari interesate de acest proiect.

  Care este pozitia si interesul Romaniei legat de acest subiect, si in ce proiecte prevazute de Uniunea pentru Mediterana tara noastra doreste sa se implica.

  In presa romanesca nu am citit articole legate de acest eveniment si nici de propunerile Comisiei formulate in data de 20 mai.

  Va multumesc.
 • 0 (0 voturi)    
  Serviciul 112 (Joi, 22 mai 2008, 16:18)

  Constantin Ionescu [anonim]

  Luni seara am apelat serviciul 112 din cauza unor vecini care asculta foarte tare muzica. Domnul care a raspuns mi-a spus " Sunati la Politie doar dupa ora 10 seara(era 21:30)." Cum adica doar dupa 10 seara? Moment in care "domnul" a ridicat tonul dupa care a inchis telefonul.
  A doua zi am sunat la DGPMB si am explicat ca vreau sa fac o reclamatie iar raspunsul a fost.... domnii de la 112 sunt printre cele mai mari grade din politie, va dati seama ca nu le va face absolut numeni nimic. La Politie nu sunati daca va certati cu un vecin sau daca nu va puteti odihni." Am intrebat daca imi poate spune o lege care reglementeaza functionarea acestui serviciu. Raspunsul a fost un telefon inchis in nas.

  Cum comentati atitudinea Politiei fata de cetatentii platitori de taxe?!
 • 0 (0 voturi)    
  Merita Romania sa fie in UE? (Joi, 22 mai 2008, 16:33)

  Mitica de Bucuresti [anonim]

  Binenteles ca Romania merita ! De ce sa nu merite ? Pai cat s'a chinuit, de ex. UE cu admiterea si apoi cu integrarea Portugaliei la vremea respectiva, ca nu prea indeplinea mai nici o conditie , dar daca UE a vrut, s'a putut , Portugalia a fost admisa ,iar lucrurile s'au rezolvat apoi incet, incet, pe parcurs.Nu a fost simplu deloc.
  In Spania era cumva vr'un paradis cu vre'o 20-25 de ani in urma , sau in Grecia ? Sa fim seriosi, era saracie,chiar mizerie ! Nu uitati nici Irlanda !
  Ei indeplineau conditiile ...100%...? Aiurea ,iar
  portughezii,spaniolii,grecii munceau te miri ce prin Franta , Germania si mai stiu unde ,tot in conditii proaste si foarte proaste , cum muncesc si ai nostri .
  Toti au fost in situatia noastra , de ce atatea complexe de inferioritate,n'au fost mai breji ca noi ! As zice ca nici acuma nu sant !
  Chiar n'are rostl !
 • 0 (0 voturi)    
  grupul pe Multilingvism (Joi, 22 mai 2008, 16:54)

  Oana Tanasache [anonim]

  Buna ziua, revin cu o noua intrebare. Credeti ca recomandarile grupului pe Multilingvism va avea un succes mai mare deoarece este prezidat de dvs- Comisarul pe Multilingvism in comparatie cu alte grupuri la nivel inalt prezidate de persoane independente si mai putin cunoscute?
 • 0 (0 voturi)    
  incalcarile grave ale mediului in Bucuresti! (Joi, 22 mai 2008, 17:00)

  mircea margineanu [anonim]

  Buna ziua!
  Conduc o fundatie axata pe protectia mediului.
  In cadrul fundatiei noastre exista un colectiv de conflicte de mediu.

  Am sesizat de mai multe ori, incalcari flagrante de mediu si Garda Nationala de Mediu se face ca raspunde.

  Care ar fi conditiile sa ne adresam direct comisarului european insarcinat cu aceasta responsabilitate?

  Cum s-ar putea organiza o Garda de Mediu formata numai din organizatiile de mediu si daca exista asemenea organisme in tarile europene.

  Va multumesc anticipat!
 • 0 (0 voturi)    
  Situatia armanilor/aromanilor (Joi, 22 mai 2008, 17:23)

  Florentina [anonim]

  Domnule Comisar,

  Cum credeti ca poate fi pastrata limba armana/aromana in Romania, in conditiile in care sprijinul autoritatilor este infim iar cererile organizatiei noastre (Comuniatea Armana din Romania) sunt ignorate.
  Va rog sa ne spuneti cum credeti ca va reusi noua Europa sa ajute limbile in pericol de disparitie, avand in vedere fatul ca prevederile documentelor oficiale sunt extrem de generale, iar statele membre pot ocoli responsabilitatile ce le revin inb acest sens!
 • 0 (0 voturi)    
  BLOCURI CU BULINA LIPSA FONDURI (Vineri, 23 mai 2008, 6:56)

  radulescu [anonim]

  Domnule Comisar ,

  ASvem ghinionul sa locuim intr-un imobil cu bulina rosieimic pentru noi ..Cei din tara respectiv organele abilitate nu fac noi .daca se intimpla sa se mai produca vreun seism vai de noi daca scapam cu viata .Imobilul are 14 etaje si este lipit de hotel Bulevard din centru lBucurestiului .Consolidarea acestuia v-a costa probabil in jur de 10 mil de euro .Se spune neoficial ca nu sunt bani .Daca l-ar demola ar costsa mult mai putin .Ce sa mai facem afara de faptul ca am dat toate autoritatile responsabile in judecata ? Asteptam sa ne cada blocul in cap? pana se rezolva situatia noastra ?
 • 0 (0 voturi)    
  Aderare MERITATA??! (Vineri, 23 mai 2008, 9:57)

  Ioan Piticar [anonim]

  Stimate Domnule Comisar,

  Ca persoana desemnata sa reprezinte RO in Comitetul PEGSCO al Programului IDABC aflat la ora actuala in coordonarea DIGIT, dar si in calitate de Coordonator national pentru proiectul pan-european sTESTA, am avut experienta acivitatii "de granita " intre ceea ce solicita realmente COMISIA de la RO, in calitate de Stat Membru si compotamentul national la nivelul Institutiilor - de cele mai multe ori orientate politic, dar fara o viziune ACTIONALA coerenta.
  Ceea ce trebuie sa intelega comentatorii/cititorii, pe acest site, este ca Dl. Leonard ORBAN, prin functia sa, NU poate si nici NU are voie sa aiba un interes national sau partinic care sa-i influeneteze deciziile.
  Exemplu recent Dl. Ex -Comisar F.Fratini, care daca a avut o problema legata de emigratie in care era implicata Italia, a fost pus in pozitia de a demisiona, pentru a-si putea pune in practica ideile in tara natala.
  Ceea ce poate face Dl. Comisar Leonard ORBAN, este de a sugera la intern anumite topici de dezbatere, generatoare de posibile solutii nationale, aflate la un moment dat pe agenda BRU, cu un nivel sporit de inters.
  Cei din RO, trebuie sa dea dovada de inteligenta si subtilitatea necesara de a raspunde acestor semnale, sugerate mai mult decat explicite.
  Totusi daca avem in vedere ca Domnia Sa este persoana de nationalitate RO, cu cea mai mare functie in structurile Comisiei, ar fi de clarificat doua aspecte:
  1. Daca exista un orizont de asteptare in ceea ce priveste posibilitatea ca documente transmise pentru dezbatere oficiala catre MS, sa ne parvina traduse in limba RO.
  Necesitatea provine din faptul ca astfel de documente (unele cu inf. clasificata/ interna), trebuie sa aiba o a bordare unitara atat la nivel semantic cat si juridic (cazul MoU sTESTA -aflat pe flux).
  Apreciez ca este incorect sa procedez la traducerea unui Doc. European la diverse birouri de traducere interne.
  2. Putem recunoaste ca la intern nu au fost pregatiti indeajuns pentru ADERARE?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by