Leonard Orban va discuta pe teme de actualitate precum:
- Problemele numarului de urgenta 112. Stadiul procedurii declansata de Comisie, dupa ultimul avertisment primit de la Bruxelles. Ce au facut si ce nu au facut autoritatile romane.
- Platile directe in agricultura: performanta autoritatilor in primul an de plati, demaraj dificil al celui de-al doilea an. Posibile solutii?
- In ajunul publicarii raportului pe justitie, presa internationala vorbeste, citand surse din institutiile europene, despre clauza de salvgardare si faptul ca Romania a fost admisa in UE prea devreme.
- Taxa auto: senatul a adoptat anularea taxei auto si restituirea banilor celor care au platit-o. Cum se vede de la Bruxelles aceasta evolutie.
- Cultivarea porumbului modificat genetic. Producatorii agricoli se asteapta sa primeasca sprijinul institutiilor europene. Ce se poate intampla si ce antecedente exista in UE.
- O noua posibila procedura de infringement? Evolutia problemei cu impozitele pe dividende acordate investitorilor nerezidenti.
- Potrivit unui ziar spaniol, "costurile cu utilizarea limbilor straine sunt de 2,5 euro pe an, pe cetatean". Consultarea publica online realizata pe tema multilingvismului, de catre Comisie, a relevat ca majoritatea repondentilor considera justificate aceste costuri si recunosc importanta cunoasterii limbilor straine pentru a desfasura mai usor activitati in strainatate. Ce va contine documentul pe care Comisia il pregateste, in toamna?
Bun venit! Va asteptam. Depasesc zona pe care o coordonati, apeland la experienta de negociator.
Propunerea nr 85/3 din 23.01.2008, referitoare la obiectivele tinta ale fiecarui Stat Membru, sugereaza ca RES va avea o pondere de 11%, respectiv 24% in consumul final de energie al Romaniei, pana in anul 2010, respectiv 2020. Fata de consumul brut de energie electrica, Romania a angajat RES-E : 33% / an 2010; 35% / an 2015; 38% / an 2020. Vorbim de o productie de 20 – 23 TWh, estimand. 3500 – 4500 MW instalati in capacitati RES-E in urmatori doi ani. [3500 MW /30 luni!!] Pregatirea, dezvoltarea si realizarea proiectelor in domeniul energiei, inclusiv cele RES, necesita o constanta de timp! Si unda verde, pentru energia verde, pana in 2010 / 2015 / 2020. Astazi, aici ... dau gir conversiei potentialelor micro-hidro si eolian. Natura 2000! Harta ariilor protejate prin acest program, acopera 17% din suprafata tarii si se suprapune peste hartile vanturilor si cursurilor de apa cu potential energetic. Iar Comisia va aproba sit-urile pana in 2010. In consecinta, ne confruntam cu ezitari in acordarea permiselor de mediu pentru astfel de proiecte, necesare si angajate!
1) Cum au rezolvat unda verde tarile UE15?
2) Este Comisia avizata sau nu despre astfel de situatii?
3) Cum / cand se pot armoniza obiectivele Natura 2000 cu RES-E?
Va multumesc Dumneavoastra si echipei HotNews! (Abrevierile au fost necesare.)
Avand in vedere ca saptamana aceasta la Bucuresti se desfasoara GayFest 2008, as dori sa va adresez urmatoarele intrebari legate de problematica drepturilor omului, mai precis de situatia cetatenilor cu orientari sexuale minoritare din Romania.
1. Se intrevede, in viitorul mai mult sau mai putin apropiat, vreo masura prin care Comunitatea sa dea tonul unei uniformizari a tonului legislatiei statelor membre in privinta uniunilor civile sau casatoriilor intre cetateni de acelasi sex??
2. Cum este perceputa Romania, la nivelul la care dvs. va desfasurati activitatea, in aceasta privinta? Este ea o tara sortita animozitatilor iscate de fundamentalistii crestini sau un stat matur, al carui sistem are capacitatea de a judeca la rece si de a impune evenuale decizii nepopulare?
as vrea sa-l intreb si eu pe domunul comisar daca, la nivelul Comisiei Europene se face vreun demers pentru automatizarea procesului de traducere, in sensul de a se investi in cercetarea si dezvoltarea unui soft de traducere automata performant. Nu inteleg (si poate mi se explica) de ce toate fondurile sunt directionate pentru plata unor traducatori si nu si intr-un asemenea proiect care in timp s-ar dovedi o mare sursa de econimisire a banilor europeni si, mult mai mult decat atat, o unealta fara pret pentru comunicarea libera intre cetatenii europeni.
Poate si la nivel european se gandeste la scara mica ca la noi pe Dambovita, sau si mai rau exista si acolo interese oculte ca sa nu existe o comunicare libera intre europeni.
Sunt constient de dificultatea tehnica a unui asemenea proiect, dar la banii de care dispune U.E. si la boomul cultural , turistic, economic pe care l-ar reprezenta finalizarea uhnui asemenea proiect ... nu este decat o piedica minora aceasta dificultate.
Multumesc anticipat pentru raspunsurile dumneavoastra ,care nu pot fi decat cele mai competente.
Pe de alta parte, mi se pare intr-adevar ca, pe termen lung e foarte dificil sa functioneze UE cu zeci de limbi in folosinta. Ma refer la circulatia libera a fortei de munca de ex, care se face mult mai greu in practica decat in America, tocmai din cauza asta. Deci parerea mea e ca singura solutie viabila pe termen lung e ca toata lumea sa vorbeasca engleza. Dar zi-le asta francezilor si nemtilor :)
care este situatia romanilor ar fi trebuit sa inceapa sa lucreze in institutiile europene dupa aderare?
exista in acest moment un numar reprezentativ de romani la toate nivelurile in cadrul administratiei europene, sau aceasta continua sa fie populata in special de francezi, belgieni si alti UE-15?
care este politica Comisiei Europene in aceasta privinta? stiu ca in perioada 2007-2009 ar fi trebuit organizate trei concursuri succesive, destinate exclusiv romanilor si bulgarilor, in urma carora sa se asigure un echilibru cu celelalte nationalitati. Insa in prezent situatia este blocata aproape total. Primul concurs, initiat in 2006, a produs o lista de laureati la sfarsitul lui 2007, iar pana azi majoritatea persoanelor de pe aceasta lista nu au fost recrutate. Al doilea concurs inca nu a inceput.
In ritmul acesta, Romania nu va fi reprezentata niciodata in mod echitabil in institutiile care se presupune ca fac politica europeana pentru toate statele membre.
2. de ce nu se initeaza o initiativa prin care pe orice DVD comercializat in spatiul UE sa se gaseasca subtitrari pentru toate limbile din spatiu UE indiferent de tara unde se comercializeaza
In traditia institutiilor de invatamant din majoritatea tarilor europene s-a instituit regula ca sa se invete limbile de circulatie internationala cu precadere engleza, franceza, spaniola, etc. Totusi, de un real folos pentru elevi, viitori cetateni ai UE, ar fi ca ei sa aiba posibilitatea sa invete, chiar de pe bancile scolii , cel putin o imba a comunitatilor etnice invecinate. De ex : un roman din ardeal sa poata sa invete maghiara, germana, cei din banat sa poata sa invete sarba, germana sau maghiara, cei din sud sa poata sa invete bulgara, si de ce nu, acolo unde sunt comunitati mai mari de rromi, romanii, maghiarii, etc. sa poata sa invete limba rromani. Altfel spus statele sa investeasca in invatarea limbilor nationalitatilor sau etniilor invecinate.
In conditiile actuale, prin emergenta noilor tehnologii (internet, e-learning) astfel de proiecte devin posibile in toate regiunile Europei.
As dori sa stiu daca v-ati gandit si dumneavoastra sa propuneti in Parlamentul European un proiect de directiva in acest sens sau, daca nu, poate ca apreciati ideea si va ganditi sa faceti ceva in acest sens sau, dimpotriva, consideratii ca un astfel de proiect este fantezist si lipsit de interes?
Cunoasteti perfect demarajul dificil al primului si celui de-al doilea an al autoritatilor privind platile directe in agricultura. De asemenea se cunosc si performantele demne de lauda. Cele din acesta luna sunt elocvente, luna in care se finalizeaza platile catre fermieri pe anul 2007. Nu considerati ca descentralizarea bazei de date, ce contine toate datele furnizate de catre fermier pentru a primi subventii, ar fi o solutie ca platile directe in agricultura sa se desfasoare mai facil? Intrebarea mea se bazeaza pe art. 19 alin. 2 din Regulamentul Cosiliului nr. 1782 din 2003 care permite fiecarui stat membru sa decida acest lucru.
Astfel pentru linistea dumneavostra sufleteasca in privinta banilor prost cheltuiti puteti fi sigur ca daca s-ar putea face altfel Comisia ar cumpara inca de azi programele respective si ar desface cateva contracte de munca:))
Este vorba de legi aplicabile direct in toate tarile membre care trebuie sa aiba o calitate la fel de buna (cateodata mai buna chiar) decat a celor adoptate si redactate la Sofia in bulgara sau la Riga in letona. Legi in temeiul carora bulgarii si letonii respectivi obtin drepturi si si le pot apara in instanta. Intr-un astfel de contex si locul unde se pune virgula, sau accentul pe un cuvant sau altul poate fi important.
Ziua in care traducerile de o asemenea calitate se vor genera automat nu poate fi decat inca foarte departe. Costurile unor traduceri automate eronate si perpetuate eventual automat si mecanic intr-o multime de alte documente sunt cu mult mai mari decat costurile actuale ale traducerilor.
Deci problema nu este doar tehnica...
Multumesc
2. Oficialii de la Burxelles au atras atentia Italiei sa respecte drepturile romanilor si au condamnat atacurile impotriva romilor. Care ar putea fi impactul pe termen lung al masurilor anti-romanesti luate de guvernul de la Roma?
3. Statele din Uniunea Europeana vor infiintarea unei autoritati internationale de reglementare a agentiilor de rating. Recent guvernatorul BNR si ministrul Economiei si-au exprimat nemultumirea fata de modul in care aceste agentii noteaza economia romaneasca. O autoritate internationala ar putea rezolva aceasta problema?
4. Multi analisti romani s-au grabit sa afirme ca Romania ar avea numai de cistigat de pe urma crizei mondiale a alimentelor daca se va misca repede. Impartasiti aceste pareri?
5. Ministerul Agriculturii din Romania a anuntat ca sustine reintroducerea culturilor de soia modificata genetic, in ciuda faptului ca Ministerul Mediului se opune acestui demers. Veti sustine aceasta initiativa la Bruxelles?
6. Ce parere are Comisia Europeana despre intentia Romaniei de a infiinta o companie energetica integrata?
7. Sunt mai activi europarlamentarii romani dupa aderarea tarii noastre la UE?
Dupa aceasta lunga introducere, intrebarea mea e foarte simpla: ce trebuie facut?
Apropo, ca tot am adus vorba: care e pozitia dvs. fata de existenta "limbii md"? au dreptul niste politruci comunisti sa poceasca limba romana, in constitutia R.Moldova, asa cum vor ei (sau stapanii lor de la est), in ciuda propriei Academii de Stiinte, a Declaratiei de Independenta, a poporului si intelectualitatii, a oricaror argumente stiintifice si a ultimei farame de bun simt?
1. Cand va lua Romania o pozitie oficiala FERMA care sa apere dpreturile romanilor din Italia, cetateni U.E. tratati ca sclavii negri pe plantatiile de bumbac de catre guvernul de dreapta?
2. Cand va lua guvernul roman pozitie fata de nerecunosterea de catre tari a Franta a diplomelor de invatamant superior din Romania si Bulgaria?
3. Comentati urmatoarea afirmatie: "Romanii se simt cetateni de mana a treia a U.E., sclavii Europei occidentale si considera ca Romania a fost acceptata in U.E. doar pentru ca furnizeaza mana de lucru migranta ieftina, e o piata de desfacere minunata pentru consumatori avizi carora le-au lipsit atata timp atat de multe produse si, in plus, un paradis de mana de lucru super-ieftina pentru "investitorii strategici"."
ne puteti spune si sursa citatului de la pc.3? Multumim!
ultima,,,,,, care sunt progresele in justitie cu care ne laudam la U E. Ca de la mine, de la nivelul cetateanului, se vede o justitie la care cu cat ii pui mai mult in buzunar cu atat inchide ochii mai tare ( vezi tupeul lui SOV, printre muuuuuuulte altele, zilnice)?
Care este pozitia si interesul Romaniei legat de acest subiect, si in ce proiecte prevazute de Uniunea pentru Mediterana tara noastra doreste sa se implica.
In presa romanesca nu am citit articole legate de acest eveniment si nici de propunerile Comisiei formulate in data de 20 mai.
Va multumesc.
A doua zi am sunat la DGPMB si am explicat ca vreau sa fac o reclamatie iar raspunsul a fost.... domnii de la 112 sunt printre cele mai mari grade din politie, va dati seama ca nu le va face absolut numeni nimic. La Politie nu sunati daca va certati cu un vecin sau daca nu va puteti odihni." Am intrebat daca imi poate spune o lege care reglementeaza functionarea acestui serviciu. Raspunsul a fost un telefon inchis in nas.
Cum comentati atitudinea Politiei fata de cetatentii platitori de taxe?!
In Spania era cumva vr'un paradis cu vre'o 20-25 de ani in urma , sau in Grecia ? Sa fim seriosi, era saracie,chiar mizerie ! Nu uitati nici Irlanda !
Ei indeplineau conditiile ...100%...? Aiurea ,iar
portughezii,spaniolii,grecii munceau te miri ce prin Franta , Germania si mai stiu unde ,tot in conditii proaste si foarte proaste , cum muncesc si ai nostri .
Toti au fost in situatia noastra , de ce atatea complexe de inferioritate,n'au fost mai breji ca noi ! As zice ca nici acuma nu sant !
Chiar n'are rostl !
Conduc o fundatie axata pe protectia mediului.
In cadrul fundatiei noastre exista un colectiv de conflicte de mediu.
Am sesizat de mai multe ori, incalcari flagrante de mediu si Garda Nationala de Mediu se face ca raspunde.
Care ar fi conditiile sa ne adresam direct comisarului european insarcinat cu aceasta responsabilitate?
Cum s-ar putea organiza o Garda de Mediu formata numai din organizatiile de mediu si daca exista asemenea organisme in tarile europene.
Va multumesc anticipat!
Cum credeti ca poate fi pastrata limba armana/aromana in Romania, in conditiile in care sprijinul autoritatilor este infim iar cererile organizatiei noastre (Comuniatea Armana din Romania) sunt ignorate.
Va rog sa ne spuneti cum credeti ca va reusi noua Europa sa ajute limbile in pericol de disparitie, avand in vedere fatul ca prevederile documentelor oficiale sunt extrem de generale, iar statele membre pot ocoli responsabilitatile ce le revin inb acest sens!
ASvem ghinionul sa locuim intr-un imobil cu bulina rosieimic pentru noi ..Cei din tara respectiv organele abilitate nu fac noi .daca se intimpla sa se mai produca vreun seism vai de noi daca scapam cu viata .Imobilul are 14 etaje si este lipit de hotel Bulevard din centru lBucurestiului .Consolidarea acestuia v-a costa probabil in jur de 10 mil de euro .Se spune neoficial ca nu sunt bani .Daca l-ar demola ar costsa mult mai putin .Ce sa mai facem afara de faptul ca am dat toate autoritatile responsabile in judecata ? Asteptam sa ne cada blocul in cap? pana se rezolva situatia noastra ?
Ca persoana desemnata sa reprezinte RO in Comitetul PEGSCO al Programului IDABC aflat la ora actuala in coordonarea DIGIT, dar si in calitate de Coordonator national pentru proiectul pan-european sTESTA, am avut experienta acivitatii "de granita " intre ceea ce solicita realmente COMISIA de la RO, in calitate de Stat Membru si compotamentul national la nivelul Institutiilor - de cele mai multe ori orientate politic, dar fara o viziune ACTIONALA coerenta.
Ceea ce trebuie sa intelega comentatorii/cititorii, pe acest site, este ca Dl. Leonard ORBAN, prin functia sa, NU poate si nici NU are voie sa aiba un interes national sau partinic care sa-i influeneteze deciziile.
Exemplu recent Dl. Ex -Comisar F.Fratini, care daca a avut o problema legata de emigratie in care era implicata Italia, a fost pus in pozitia de a demisiona, pentru a-si putea pune in practica ideile in tara natala.
Ceea ce poate face Dl. Comisar Leonard ORBAN, este de a sugera la intern anumite topici de dezbatere, generatoare de posibile solutii nationale, aflate la un moment dat pe agenda BRU, cu un nivel sporit de inters.
Cei din RO, trebuie sa dea dovada de inteligenta si subtilitatea necesara de a raspunde acestor semnale, sugerate mai mult decat explicite.
Totusi daca avem in vedere ca Domnia Sa este persoana de nationalitate RO, cu cea mai mare functie in structurile Comisiei, ar fi de clarificat doua aspecte:
1. Daca exista un orizont de asteptare in ceea ce priveste posibilitatea ca documente transmise pentru dezbatere oficiala catre MS, sa ne parvina traduse in limba RO.
Necesitatea provine din faptul ca astfel de documente (unele cu inf. clasificata/ interna), trebuie sa aiba o a bordare unitara atat la nivel semantic cat si juridic (cazul MoU sTESTA -aflat pe flux).
Apreciez ca este incorect sa procedez la traducerea unui Doc. European la diverse birouri de traducere interne.
2. Putem recunoaste ca la intern nu au fost pregatiti indeajuns pentru ADERARE?