Doliu in lumea artistica romaneasca. Actorul Colea Rautu a incetat din viata astazi, la varsta de 95 de ani, la Spitalul Municipal din Bucuresti, anunta Antena 3. Colea Rautu fusese internat in urma cu o saptamana si suferea de mai mult timp de ciroza. Colea Rautu a jucat in peste 70 de filme, atat romanesti, cat si straine.

Pe numele sau adevarat Colea Rutkovschi, celebrul actor de teatru si film s-a nascut la 28 noiembrie 1912, la Limbenii Noi, in Republica Moldova, dintr-un tata polonez si o mama moldoveanca, si a urmat Conservatorul de Arta Dramatica din Bucuresti.

Marele artist a fost, initial, corist la Opera din Cluj, iar debutul in teatru si l-a facut pe scena Teatrului de Revistă „Cărăbuş”, condus de Constantin Tănase, unde a interpretat mai ales cuplete social-satirice.

La initiativa lui Sica Alexandrescu, Colea Rautu a ajuns pe scena Teatrului National din Bucuresti, iar intre anii 1952 si 1968 a jucat la Teatrul Giulesti. Pentru o perioada scurta, marele actor a jucat si la Teatrul din Pitesti.

Pe marele ecran, Colea Rautu a debutat cu rolul din filmul „Desfasurarea”, in regia lui Paul Calinescu, prima ecranizare dupa Marin Preda.

Marele actor avea sa, faca, insa, roluri memorabile in filme ca "Moara cu noroc", "Mihai Viteazul", "Fratii Jderi", "Nemuritorii", "Pintea", "Duelul", "Cel mai iubit dintre pamanteni", "Rapirea Fecioarelor", "Haiucii lui Saptecai", "Explozia", "Stefan cel Mare", "Mastodontul", "Ultima noapte de dragoste", "Cautatorii de Aur", "Saptamana nebunilor", dar si in serialul de televiziune "Toate panzele sus!".

Vezi aici imagini din filmul "Saptamana nebunilor":

In anul 1988, Colea Rautu a fost rasplatit cu premiul ACIN pentru intreaga activitate, iar in anul 2001, s-a numarat printre laureatii Galei "Varsta de Aur" a Premiilor Nationale in Domeniul Teatrului si Galei Premiilor in Cinematografie.

Sursa: Wikipedia