Distribuitorii si importatorii de medicamente au anuntat ca timp de 24 de ore vor sista livrarile in semn de protest fata de decizia Ministerului Sanatatii de a nu reactualiza preturile. Ei spun ca ultima reactualizare a preturilor la medicamente a fost facuta in aprilie 2007, in ciuda faptului ca, potrivit legii, acest lucru se face la fiecare trei luni. Protestatarii spun ca prin actiunea lor doresc sa traga un semnal de alarma: nu cer marirea preturilor, ci plata serviciilor de distributie care au fost facute.

"Prin negocieri cu producatorii si printr-un sistem de referinta si comparatii cu alte tari europene, se stabilesc preturile la intrarea in tara. Dupa aceea, se aplica adaosuri comerciale pentru import, distributie si retail. Aceste adaosuri sunt cele care ne asigura noua plata serviciului. In momentul acesta, pentru cele aproape 1.500 de produse, ele nu mai exista si asta este ceea ce am cerut", a declarat presedintele distribuitorilor si importatorilor de medicamente, Dragos Dinu, intr-o declaratie pentru Radio Romania Actualitati.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, la randul sau, ca nu vrea sa scumpeasca preturile medicamentelor si ca nu accepta sub nici o forma majorarea nejustificata a acestora. "Spitalele sunt obligate sa aiba stocuri de medicamente pentru cel putin trei saptamani de zile. De asemenea, farmaciile cu circuit deschis, care sunt in relatiile cu Casele de asigurari de sanatate, au aceeasi obligatie", a adaugat ministrul, citat de postul public de radio.

Vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, Clara Popescu, a declarat ca in farmacii nu se lucreaza cu stocuri pentru 30 de zile, dar faptul ca distribuitorii si importatorii vor sista livrarile de medicamente pentru o singura zi nu ridica nici un fel de problema.