Aproximativ 10.000 de cadre didactice au participat miercuri la un miting de protest in fata cladirii guvernului, cerand sa primeasca tichetele cadou. De cealalta parte, ministrul Economiei si Finantelor Varujan Vosganian a precizat ca tichetele cadou vor fi acordate, doar in limitele prevazute de Legea bugetului de stat sau in limitele veniturilor proprii ale administratiilor locale.

Protestatarii, afiliati la Federatia Sindicala Spiru Haret, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Educatiei Nationale, solicita guvernului emiterea unui act normativ care sa inlocuiasca articolul 24 din ordonanta de urgenta 37/2008, care prevede reducerea cheltuielilor publice si, implicit, neacordarea tichetelor cadou pentru bugetari.

"Problema nu se rezolva cu declaratiile si promisiunile lui Vosganian. Sunt profesori care, desi au primit tichete cadou, nu le-au putut folosi in magazine", a declarat, pentru NewsIn, presedintele executiv al Federatiei Sindicale Spiru Haret, Marius Nistor.

Tichetele cadou au valoarea de 10, 20, 30, 40 sau 50 de lei si ar urma sa se acorde de patru ori pe an, cu ocazia sarbatorilor. Valoarea totala a tichetelor pe care le-ar putea primi un bugetar este, in medie, de 350 de lei pe an.

Guvernul "a modificat modificarea" in sedinta de miercuri

Guvernul a modificat, miercuri, ordonanta de urgenta care interzice acordarea tichetelor cadou, permitand atribuirea unor astfel de tichete in limita bugetelor aprobate.

„Tichetele-cadou vor fi suportate din Legea bugetului pentru bugetarii din administratia centrala si din veniturile proprii ale bugetelor administratiei locale pentru bugetarii din administratia locala si serviciile aflate in subordinea lor”, a precizat Camelia Spataru, la finalul sedintei Executivului.

Guvernul a avut in vedere, in principal, doua argumente, a explicat Purtatorul de Cuvant al Guvernului. Pe de o parte, s-a dorit evitarea situatiilor de discriminare, care s-ar fi creat in urma sistarii tichetelor-cadou pentru personalul din sistemul bugetar.

In acelasi timp, Guvernul a avut in vedere faptul ca in bugetele aprobate pe anul 2008 exista sume prevazute pentru acordarea tichetelor-cadou. Potrivit actului normativ, autoritatile si institutiile publice ale administratiei publice centrale, indiferent de modul de finantare, acorda tichete-cadou in baza legii, in cadrul limitei fondurilor care se aproba prin bugetul propriu.

Institutiile publice locale si serviciile publice din subordinea lor vor putea acorda tichete-cadou din bugetele proprii, in limita veniturilor proprii incasate. De altfel, decizia Guvernului privind eliminarea tichetelor cadou a durat doar o saptamana. Ministrul economiei, Varujan Vosganian anunta in urma cu trei zile ca salariatii din sistemul bugetar vor primi in continuare tichete cadou de sarbatori.

Decizia Guvernului de a nu mai acorda angajatilor tichete-cadou a generat proteste in randul sindicatelor si critici dure din partea partidelor politice. Conducerea PNL i-a solicitat lui Varujan Vosganian sa elaboreze un raport privind impactul pe care il poate avea asupra bugetului de stat acordarea tichetelor-cadou si sa aprobe eliberarea acestora in cazul in care nu se afecteaza echilibrul bugetar.