După ce, alături de premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu a susținut luni că a primit un mesaj de părere de rău de la ziarista Mirela Neag, HotNews.ro publică mesajele pentru ca publicul să vadă care este adevărul. Nu e nimic secret, sunt mesajele dintre un jurnalist și un candidat care solicită încrederea și votul locuitorilor Bucureștiului la alegerile din 9 iunie.

Cătălin CîrstoiuFoto: Inquam Photos / George Călin

Luni, 8 aprilie, HotNews.ro a publicat articolul „DOCUMENT: „Administrator e socrul. Administrator e mama”, a răspuns Cătălin Cîrstoiu, acuzat de incompatibilitate într-un raport al Corpului de Control al Guvernului, pentru că a fost manager la stat și medic la propria clinică privată / Raportul, băgat la sertar, e publicat de HotNews”.

Mesajul ziaristei: „Îmi cer scuze, știu că e duminică”

Tot luni, candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu și premierul Marcel Ciolacu s-au întâlnit cu presa. Întrebat de jurnaliști ce știe despre raportul în care Corpul de Control a susținut incompatibilitatea sa, Cîrstoiu a răspuns: „În primul rând că nu Corpul de Control al primului-ministru decide dacă cineva în țara asta e in stare de incompatibilitate sau conflict de interese. Dar când apare un articol în presă și înainte primești mesaj de la jurnalist că îi pare rău ce scrie și că nu crede în ce scrie, e suficient”.

În realitate, mesajul pe care Cătălin Cîrstoiu l-a primit de la jurnalista Mirela Neag, care l-a contactat înainte de publicare, a fost: „Îmi cer scuze, știu că e duminică… Aveți un minut vă rog!”. Apoi a început schimbul de mesaje, cu întrebări de la jurnalistă și răspunsuri de la candidat. Nu a existat nici un alt mesaj de scuze sau de părere de rău din partea ziaristei HotNews.ro, ceea ce poate fi văzut mai jos.

Ce spune raportul de control despre Cîrstoiu

Duminică, jurnalista Mirela Neag l-a căutat pe Cătălin Cîrstoiu ca să-l întrebe cum apreciază raportul Corpului de Control al Guvernului și dacă are precizări de făcut. HotNews.ro ajunsese în posesia raportului ținut la sertar de instituțiile statului din octombrie 2020 și urma să-l publice.

În raportul numărul 3712 / 2020, privitor la Spitalul Universitar de Urgență București, managerului i s-au reproșat două posibile incompatibilități:

  • 1. Pentru că a fost și manager la spitalul public și medic la spitalul privat.
  • 2. Pentru că soția sa a rămas șefă de secție peste termenul prevăzut de lege, în același spital unde Cîrstoiu era manager.

Cîrstoiu a răspuns că e la Spitalul Universitar în momentul în care a primit mesajul ziaristei. I-a spus că nu poate vorbi, „pot sms” și i-a și trimis o poză ziaristei, de la UPU. Prin urmare, au discutat doar pe mesaje pe Whatsapp.

Mesajele dintre ziaristă și candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei

Discuția a fost următoarea:

Ziarista: - Îmi cer scuze, știu că e duminică… Aveți un minut vă rog!

Cîrstoiu: - Așa să fie. Pot sms. Nu e duminică. E zi normală. Sunt în UPU la spital.

Ziarista: - Am înțeles. O să vă dau sms. Sau vă scriu aici.

Cîrstoiu îi trimite o poză de la UPU: - Gestionez nebunia asta.

Ziarista: - Vă cred. Sper să nu vă stric ziua!

Cîrstoiu: - Nu. Nu aveți de ce. Așa… Păi spuneți. Și răspund.

Ziarista: - Am intrat în posesia unui raport de control al primului ministru… din 2020 la SUUB și în care sunt constatate în cazul dumneavoastră 3 posibile situații de conflict de interese și incompatibilitate.

Cîrstoiu: - Nu e niciun conflict de interese. Știu despre ce e vorba. Mai mult raportul acela a fost invalidat în parte de aceeași instituție care l-a scris, pt că baza legală invocată nu era corectă. Iar conflictul de interese nu există.

Ziarista: - Știu cum ați răspuns echipei de control… e scris în raport.

Cîrstoiu: - Păi așa și e.

Ziarista: - Cum adică a fost invalidat parțial? Nu înțeleg aici.

Cîrstoiu: - E complicat de explicat juridic. Dar CCMP a bătut câmpii efectiv. Nu mi-ați stricat ziua.

Ziarista: - Da… raportul a ajuns la MS sau la ANI? Știți ceva?

Cîrstoiu nu mai răspunde.

Ziarista:- Vă mulțumesc pentru promptitudine. Spor în toate.

Acesta a fost singura conversație dintre cei doi.

Cine este jurnalista Mirela Neag

Răspunsurile lui Cătălin Cîrstoiu au apărut în articolul de a doua zi din HotNews.ro. Jurnalista Mirela Neag a realizat articolul alături de Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan.

Mirela Neag este jurnalistă de 30 de ani. A lucrat la ProSport, Gazeta Sporturilor, Libertatea și scrie acum pentru HotNews.ro. Alături de colegii săi, pregătește și un site independent, de investigații.

Munca de reporter de investigații a Mirelei Neag a fost referită de-a lungul anilor de presa internațională. Mirela Neag a fost numită „jurnalista dură, acea femeie înaltă” de către New York Times sau „reportera care nu suportă șmecheriile” de către revista Rolling Stone.

Ce a spus Cîrstoiu

Luni, la întrebările presei, Cătălin Cîrstoiu a declarat că nu se află în conflict de interese:

„În primul rând că nu Corpul de control al primului ministru decide dacă cineva în țara asta e in stare de incompatibilitate sau conflict de interese. Dar când apare un articol în presă și înainte primești mesaj de la jurnalist că îi pare rău ce scrie și că nu crede în ce scrie, e suficient.

Nu sunt incompatibil, nu sunt in conflict de interese, este opinia mea.

La momentul respectiv, am prezentat un punct de vedere Corpului de control al premierului, care și-a invalidat el singur, pentru că invocase o bază legală care nu exista, parte din raport.

Eu înțeleg că a fost sesizată pe acest aspect Agenția Națională de Integritate, singura instituție care poate decide. Din punctul meu de vedere, nu am niciun conflict de interese.

Ieri, m-a sunat un jurnalist HotNews care mi-a spus că are de gand să-mi strice ziua și a urmat o discuție sumară pe acest subiect. Nu mi-a stricat nici ziua, dar înțeleg efortul unora de a finanța o campanie împotriva mea și cu asta vreau să închid acest subiect”.