15 sub 15 este o revistă care-ți prezintă poveștile a 15 tineri din România, obligați de condițiile precare de trai să-și găsească un loc de muncă, ca să se întrețină pe ei și pe familiile lor. Revista în ediție specială, lansată de Smartree, partenerul strategic de HR pentru companiile din România, alături de Teach for Romania, trage un semnal de alarmă față de rata imensă de abandon școlar din România, care în 2022 era la 16%.

15 tineri îți spun de ce au ajuns să abandoneze școala pentru muncăFoto: Teach for Romania

Aflați sub vârsta legală de angajare în România, acești copii muncesc, sub diferite forme, de nevoie, unii ca îngrijitori de animale, alții ca bone sau zilieri pe șantiere. Ei merită acces la soluții educaționale moderne, învățământ de calitate și profesori motivați, ca să reușească ce e mai greu: să nu părăsească sistemul de învățământ înainte de a absolvi.

„Suntem trei și ne e greu. Ne trebuie pentru haine, caiete, totul.” — Bianca, 14 ani, lucrătoare fermă

Nu e vorba doar de un impact social negativ aici, ci și de unul economic semnificativ, pentru că România pierde din ce în ce mai mult capital uman și asta duce la lipsuri de personal calificat în toate domeniile, la creșterea șomajului și la creșterea gradului de sărăcire, prin urmare, creșterea problemelor sociale, scăderea calității vieții și a nivelului de trai din țară.

„Forța de muncă de mâine are nevoie de educație de calitate azi și de șanse egale de reușită, indiferent de mediul social din care provine”, explică Alexandra Peligrad, CEO Smartree. „Educația este șansa copiilor la o viață bună, iar noi avem datoria de a le-o oferi.”

Șanse egale și-ar dori și Mircea, 11 ani, care lucrează ca păstor în Călărași: „Aș vrea să învăţ carte, dar să fiu și cu animalele aici. Nu prea știu să citesc. Știu toate literele, dar nu prea știu să le leg, să le pun în cuvinte. Și vreau să le învăţ.”

„Copiilor aș vrea să le spun să-și iubească mama. Îmi place să muncesc pentru că sunt plătit. Nu-mi place că stăm prea mult.” — George, 14 ani, ambalator fructe și legume

Proiectul este realizat de Smartree împreună cu Teach for Romania, pentru că ONG-ul lucrează de 10 ani alături de copiii din medii vulnerabile pentru a reduce abandonul școlar timpuriu prin programe de literaţie și recuperare a diferenţelor de învăţare prin pregătirea unor profesori care să lucreze în zone mai defavorizate.

Smartree, ca lider în România pe piața serviciilor de outsourcing de salarizare și administrare de personal, care oferă, de peste 20 de ani, servicii și soluții software complete pentru managementul strategic al proceselor de resurse umane, înțelege foarte bine nevoia de egalitate de șanse în educație. În România, 400.000 de copii sunt în situația de abandon școlar, mai mult de două generații care nu au ajuns la liceu.

Numele de „15 sub 15” a fost gândit fix ca să sublinieze contrastul cu celebra revistă Forbes „30 sub 30”, unde-s prezentați cei mai cunoscuți tineri antreprenori din țară. Asta pentru că acești 15 copii (și ceilalți 400.000) trăiesc într-o parte uitată a societății noastre. Se zice „abandon școlar”, dar de fapt societatea noastră i-a abandonat pe ei prima.

Proiectul a fost documentat în mai multe regiuni din țară de jurnaliștii Ana-Maria Ciobanu, Andreea Pietroșel și fotografii Bogdan Dincă și Felicia Simion.

„Muncesc și o zi întreagă fără să obosesc. Înainte, după jumătate de zi eram mort. E ceva normal pentru mine acum.” — Mihai, 15, muncitor pe șantier

Lansat cu 3 luni înainte de data limită de depunere a declarației anuale de impozit pe profit la ANAF, proiectul 15 sub 15 este un apel către mediul de business din România să contribuie la viitorul forței de muncă. Printr-un simplu gest de redirecționare a unui procent de 20% din impozitul pe profit al unei companii, poți sprijini Teach For Romania să pregătească mai mulţi oameni valoroși ca educatori, învăţători sau profesori și să ofere educaţie de calitate copiilor care au cea mai mare nevoie de ea.

Descoperă poveștile și lumea acestor celor 15 copii muncitori pe siteul 15sub15și susține Smartree și Teach for Romania în efortul lor de a le oferi tinerilor din mediile defavorizate o șansă la educație.

Articol susținut de Smartree & Teach for Romania