Procurorii DIICOT fac marți 22 de percheziţii în judeţele Vâlcea, Argeş şi Sibiu, la trei grupări suspectate că au accesat ilegal cel puţin 630 de conturi bancare deschise în Spania, dar şi în alte ţări. Valoarea tranzacţiilor ilegale prin aproximativ 15% dintre conturile bancare controlate de grupurile infracţionale a fost, în 2023, la aproximativ 2,5 milioane de euro, fiind prejudiciate atât persoane fizice, cât şi juridice. Într-un singur caz, prejudiciul creat unei companii spaniole a fost de 284.000 de euro.

DIICOTFoto: Agerpres

Conform DIICOT, ancheta este realizată cu sprijinul Biroului Atașatului Poliției Spaniole din cadrul Ambasadei Spaniei la București și al Poliției Naționale Spaniole și vizează trei grupări suspectate de înșelăciune cu consecințe deosebite, fals informatic, acces fără drept la un sistem informatic și spălare a banilor.

Anchetatorii spun că începând cu 2022 în Vâlcea s-au constituit și au acționat trei grupări care s-au sprijinit reciproc, iar membrii acestora au obținut controlul asupra a cel puțin 630 de conturi bancare deschise în Spania și în alte țări și prin care au derulat operațiuni financiare frauduloase.

Cum acționa gruparea

Potrivit procurorilor, valoarea tranzacțiilor ilegale realizate în 2023 prin aproximativ 15% dintre conturile bancare controlate de grupurile infracționale se ridică la circa 2,5 milioane de euro, care însumează prejudicii produse unor persoane fizice și juridice.

Astfel, prin activități de phising ori de infectare a dispozitivelor utilizatorilor cu programe malițioase, suspecții au obținut accesul la adresele de poștă electronică utilizate de departamentele financiare ale unor companii care derulau activități comerciale de încheiere a contractelor de servicii sau lucrări, iar în momentul în care era identificată o comunicare ce conținea o factură primită sau trimisă către un partener de afaceri pentru plata unor prestații realizate conform unui contract încheiat, înlocuiau contul bancar indicat în factură cu datele unui cont bancar controlat de membrii grupurilor. Suma de bani era transferată fraudulos în contul bancar respectiv.

  • „Prin folosirea acestui mod de operare, membrii grupurilor infracționale au fraudat mai multe companii spaniole cu sume importante de bani. Cu titlu de exemplu precizăm că în cazul unei singure persoane vătămate prejudiciul a fost de 284.000 de euro.
  • De asemenea, suspecții au postat anunțuri fictive privind vânzarea unor utilaje și autovehicule pe diferite site-uri indicând companii de transport fictive, ale căror date erau similare cu ale unor companii existente în realitate, care ar fi garantat tranzacția și livrarea respectivelor utilaje către clienți.
  • Aceleași manopere de inducere în eroare au fost utilizate și pe platforme destinate închirierilor de imobile, pretinzând sub identități fictive că dețin proprietăți pentru închiriere în diferite destinații turistice, creând pentru persoanele interesate aparența că tranzacția va fi efectuată prin intermediul unor servicii cunoscute de cazare.
  • Ulterior comiterii fiecărei infracțiuni și confirmării virării sumei de bani de către victimă, membrii grupurilor infracționale transferau succesiv sumele de bani prin diferite conturi controlate de ei, după care le retrăgeau de la ATM-uri amplasate în diferite țări europene”, explică DIICOT.