Raportul INML în cazul Alexandrei Ivanov arată că tânăra de 26 de ani a murit după ce a făcut edem pulmonar provocat de „procesele de putrefacție intra-uterină”, deoarece sarcina era oprită în evoluție, fătul fiind mort de 2-4 zile, potrivit ReporterIS.

Protest pentru AlexandraFoto: AGERPRES

Alexandra Ivanov, mamă a 3 copii, care s-a internat în luna august, la spitalul din Botoșani cu dureri și sângerări din cauza unei sarcini care s-a oprit din evoluție, nu a primit îngrijiri medicale timp de 7 ore în spital - între ora 00:45, adică la aproximativ o oră după internare, și ora 7:35, când a intrat în șoc și a fost transferată la Terapie Intensivă.

În prima oră după internare, Alexandra a primit ser fiziologic și un medicament „simptomatic”, după care, timp de 7 ore, „nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire”, arăta un raport preliminar întocmit de Direcţia de Sănătate Publică Botoşani.

Pe tot parcursul internării, tânăra s-a plâns că nu este băgată în seamă de medici. Ultimul mesaj al Alexandrei către mama ei a fost „Nu am aer”. La scurt timp, a intrat în stare de șoc. Decesul a fost declarat la o oră după ce a fost transferată la ATI.

La începutul lunii februarie 2024, Serviciul Județean de Medicină Legală Botoșani a trimis către Poliție rezultatele detaliate ale necropsiei.

Conform primelor date din expertiza medico-legală în acest caz intrate în posesia ReporterIS, Alexandrei nu i s-au luat probe microbiologice de urină și de secreție vaginală.

De asemenea, în laborator, în dreptul codului pacientei, nu apar rezultate la analizele de sânge, ca și cum nu ar fi fost procesate.

Potrivit unui răspuns dat de spital poliției, laborantele spun că nu au primit probele, asistentele că „nu s-a reușit recoltarea până la deces”, iar medicul de gardă se apără spunând că ar fi dat indicație să i se facă analizele.

Deoarece fătul murise cu câteva zile înainte, analizele de sânge ar fi arătat o infecție în corpul Alexandrei, iar medicii puteau lua măsuri pentru a o salva.

Potrivit experților consultați de ReporterIS, în astfel de cazuri se intervine repede prin efectuarea unor analize de sânge, expulzarea fătului prin chiuretaj și un tratament urgent cu antibiotice.

Conducerea Spitalului Judeţean din Botoşani a dispus desfacerea contractului de muncă al medicului Mariana Pitrop, de pe Secţia de obstretică şi ginecologie, considerată responsabilă de moartea Alexandrei Ivanov.

Medicul era de gardă în noaptea în care tânăra a agonizat ore întregi înainte de a muri și, potrivit unui raport al DPS Botoșani, nu a primit îngrijiri medicale timp de aproape 7 ore.

Mariana Pitrop a atacat decizia în instanță.