​Alexandra Ivanov, tânăra în vârstă de 26 de ani mamă a 3 copii, care s-a internat joia trecută, seara, la spitalul din Botoșani cu dureri și sângerări din cauza unei sarcini care s-a oprit din evoluție, nu a primit îngrijiri medicale timp de 7 ore în spital - între ora 00:45, adică la aproximativ o oră după internare, și ora 7:35, când a intrat în șoc și a fost transferată la Terapie Intensivă. În prima oră după internare, Alexandra a primit ser fiziologic și un medicament „simptomatic”, după care, timp de 7 ore, „nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire”, arată un raport preliminar întocmit de Direcţia de Sănătate Publică Botoşani.

Spital din RomaniaFoto: AGERPRES

Ce spune raportul DSP Botoșani:

  • Pacienta Alexandra Ivanov a fost internată la ora 23:30 cu „sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice şi lombare”. Diagnosticul stabilit la internare a fost de „sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară”.
  • Inspectorii sanitari au stabilit că ”de la ora 00:45, când i s-a administrat ser fiziologic şi un medicament, până la 07:35 nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire” pentru tânără.
  • „În intervalul orar 23:30 - 00:45, pacientei i s-au efectuat investigaţii clinice şi paraclinice şi i s-a administrat tratament simptomatic. La ora 00:53, analizele de laborator au fost finalizate, aflându-se la dispoziţia medicului de gardă. În intervalul orar 00:45 - 07:35, nu au fost consemnate în foaie investigaţii, intervenţii terapeutice şi manevre de îngrijire. La ora 07:35, s-a consemnat agravarea bruscă a stării generale şi pacienta a fost transferată la ATI, unde i s-au efectuat manevre de resuscitare timp de 40 de minute fără succes, la 8:20 declarându-se decesul”, se precizează în raportul făcut public de DSP Botoșani, citat de Agerpres.
  • Printre alte nereguli, inspectorii DSP au constatat că „la data controlului, unitatea sanitară nu a pus la dispoziţia inspectorilor sanitari procedura/protocolul privind gestionarea unor astfel de cazuri”.
  • Inspectorii sanitari au mai solicitat documente suplimentare de la unitatea sanitară, precum note de relaţie a întregului personal, procedurile şi protocoalele terapeutice, rezultatul analizei necroptice şi alte documente necesare finalizării acţiunii de inspecţie.
  • Potrivit oficialilor DSP, cazul urmează a fi analizat şi în cadrul Comisiei Judeţene de Analiză Profesională a Deceselor Materne.

Alexandra i-a implorat pe medici să o opereze: „Nu am aer!”

Alexandra - mamă a trei copii cu vârste cuprinse între 1 şi 4 ani - a murit vineri dimineață la maternitatea din Botoșani.

Femeia, care era însărcinată, a ajuns la Spitalul Județean cu sângerări și a murit sub privirile cadrelor medicale. Ea a trimis mesaje pe parcursul nopții atât medicului de gardă, cât și medicului curant, rugându-i să o opereze, scrie Monitorul de Botoșani.

Tânăra începuse să sângereze joi spre vineri și a sunat la 112, iar la ora 23:05 era deja în grija celor de la maternitate. Cadrele medicale i-ar fi dat un calmant, care nu a avut însă efect, iar ulterior i-ar fi spus că va fi operată a doua zi, când va ajunge la spital medicul său curant.

La ora 3:16 Alexandra i-a trimis un mesaj medicului său curant. „Bună seara! Sunt Ivanov Alexandra, însărcinată în 13 săpt. Am venit la maternitate cu dureri mari de burtă şi săngerări. Din păcate bebe e oprit din evoluţie. Credeţi că se poate face ceva să fiu chiuretată în seara asta? Că nu mai rezist de durere. Exact ca la naştere. Vă rog din suflet”, a scris tânăra. Mesajul său a rămas, însă, fără nici un răspuns.

După aproximativ o oră, Alexandra i-a trimis un mesaj unuia dintre medicii care erau de gardă în acea noapte și a implorat să fie operată până dimineaţă „Sunt Ivanov Alexandra. Credeţi că îmi puteţi face chiuretajul noaptea asta că nu mai rezist de durere! Vă rog din suflet simt că o iau razna”, a scris tânăra. Şi acest mesaj a rămas fără răspuns.

Toată noaptea, tânăra a vorbit constant cu soţul său prin mesaje, spunându-i în repetate rânduri că are dureri crunte. La 6.40 tânăra trimite un mesaj: “Nu mai pot”.

Ultimul mesaj îl trimite la 7:05, către mama ei: „Nu am aer!”

Peste câteva zeci de minute cadrele medicale i-au anunţat familia că aceasta s-a stins din viață.

La ora 7:30, a intrat în şoc. La ora 8:20 a fost declarat decesul. Exact cât prevede protocolul de resuscitare, 50 de minute.

Primele măsuri: Medicul şi asistentele din Secţia de Obstetrică - Ginecologie 1, suspendaţi după moartea Alexandrei

Cadrele medicale de la Secţia Obstetrică - Ginecologie 1 a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) „Mavromati” care erau de serviciu în noaptea de 17 spre 18 august, au fost suspendate din activitate, după moartea unei tinere de 26 de ani, a anunţat, luni, managerul spitalului, Angel Călin, potrivit Agerpres.

„Activitatea noastră a fost îndreptată strict către Secţia Obstetrică - Ginecologie 1, care a avut rolul de primire a pacientei. Deci este suspendat medicul de gardă împreună cu aparatul medical care era pe tură atunci", a declarat Angel Călin.

Conducerea SJU susține că a mai dispus contractarea unui serviciu de audit medical extern care „să evalueze cu celeritate activitatea şi procedurile medicale aplicate în cadrul Secţiei Exterioare Obstetrică - Ginecologie” și, de asemenea, au fost sesizate Comisia de disciplină şi Consiliul etic al spitalului „pentru elucidarea cazului”.

În acelaşi timp, toate înscrisurile medicale existente la nivelul secţiei respective au fost puse la dispoziţia procurorilor care anchetează acest caz, iar un raport cu privire la primele rezultate ale anchetei interne a fost transmis Ministerului Sănătăţii, dar şi Colegiului Medicilor şi Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, a mai precizat sursa citată.