Cea mai mare instalație de tratare mecanică a deșeurilor municipale va fi adusă în România pe 9 transporturi auto, din care 4 agabaritice. Piesa principală, ciurul, va fi adusă pe un transport special, având dimensiunile de 4,2x3,8x13,6 m.

Instalație de tratare mecanică a deșeurilorFoto: 3R Green

Instalația va intra în funcțiune în zona Ilfov, ajutând la devierea de la depozitare a deșeurilor, lucru asumat de România ca stat membru UE și are capacitatea de a trata 400.000 tone de deșeuri municipale/an.

De asemenea, potrivit 3R Green, pachetul pentru economie circulară în România prevede o țintă de reducere a volumului deșeurilor stocate în depozite de 10% din volumul total al deșeurilor municipale generate până în 2035, România poate beneficia de perioadă suplimentară de 5 ani, dar trebuie să asigure până în 2035 reducerea la 25% a volumului de deșeuri municipale depozitate din totalul generat – interzicerea la depozitare a deșeurilor colectate separat.

Nu în ultimul rând, sunt prevăzute ținte de pregătire pentru reutilizare și reciclare a deșeurilor de ambalaje de minim 65% (până la sfârșitul anului 2025) și de minim 70% (până la sfârșitul anului 2030).

Această investiție se realizează din capital 100% privat și susține mișcarea României în a atinge țintele de reciclare și valorificare a deșeurilor municipale impuse de UE. De asemenea, se previne blocajul ce poate apărea în urma depozitării la unicul depozit de deșeuri al capitalei care, la acest moment, este printre ultimele din Europa care aplică acest sistem cu impact semneficativ asupra mediului și a cărui capacitate autorizată este pe cale de a fi depășită.

Societatea comercială 3R Green SRL este înființată în anul 2008 și își desfășoară activitatea în domeniul sortării diverselor materiale, care odată cu terminarea ciclului de utilizare sunt preluate în vederea recuperării și reutilizării componentelor reciclabile, cât și a eliminării componentelor periculoase pentru mediul înconjurător.

Articol susținut de 3R Green