Cel mai mare producător de petrol și gaze din sud-estul Europei, OMV Petrom, a anunțat că 2023 a fost un an remarcabil în ceea ce privește implementarea Strategiei 2030. Astfel, proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră, denumit Neptun Deep, a intrat în faza de dezvoltare și, totodată, compania și-a extins portofoliul de proiecte verzi.

Un an remarcabil pentru implementarea Strategiei 2030Foto: OMV Petrom

În 2023, OMV Petrom a făcut progrese semnificative în ceea ce privește proiectul Neptun Deep. Planul de dezvoltare pentru zăcămintele comerciale a fost confirmat de către autoritatea de reglementare, iar peste 80% din contractele de execuție au fost atribuite până la sfârșitul anului.

Compania va continua și în 2024 pregătirile pentru primul foraj în cadrul proiectului Neptun Deep, care ar urma să aibă loc în 2025.

Tot anul trecut, OMV Petrom a semnat cea mai mare achiziție de proiecte verzi din România cu Renovatio, în domeniul energiei regenerabile și al mobilității electrice. De asemenea, a semnat contractul de achiziție a 50% din „Respiră Verde”, lider local în colectarea uleiului alimentar uzat.

Tranziția către emisii scăzute și zero de carbon:

1. Energie regenerabilă:

  • Tranzacție semnată pentru achiziția de proiecte fotovoltaice de aproximativ 710 MW în județul Teleorman
  • Contracte de finanțare pentru proiecte fotovoltaice în parteneriat cu CE Oltenia pentru dezvoltarea a 450 MW
  • Semnarea cu Renovatio pentru achiziționarea a 50% din 1 GW capacitate de energie regenerabilă, anunțată în ianuarie 2024

2. Electromobilitate:

  • Semnarea contractului de finanțare europeană pentru dezvoltarea unei rețele regionale de puncte de încărcare, din care peste 300 in Romania
  • Achiziționarea Renovatio, proprietarul a peste 400 de puncte de încărcare în România

3. Achiziționarea cotei de 50% din Respiră Verde, pentru asigurarea accesului la materii prime pentru biocombustibili

4. Parteneriat cu Vulcangas România pentru deschiderea primei stații de alimentare GNC/GNL din rețeaua de benzinării Petrom.

Profit net de peste 4 miliarde de lei

Pentru anul 2023, OMV Petrom a raportat un profit net de 4,03 miliarde de lei, acesta fiind, potrivit datelor companiei, mai mic decât cel din 2022 (10,3 miliarde de lei). Compania a subliniat că profitul net a fost afectat de contribuția de solidaritate pentru 2022 și 2023 în valoare totală de 2,7 miliarde de lei și de impozitul pe profit.

Anul trecut, OMV Petrom a crescut investițiile la aproximativ 4,7 miliarde de lei, cu 32% mai mari comparativ cu 2022 (3,5 miliarde lei).

Iar în ceea ce privește contribuția la bugetul de stat, aceasta s-a menținut ridicată la 16 miliarde de lei, incluzând impozite și dividende.

„În contextul unor condiții de piață mai puțin favorabile în 2023, care au urmat prețurilor fără precedent ale mărfurilor din 2022, și în contextul reviziilor planificate, am obținut un rezultat din exploatare CCA excluzând elementele speciale de 8,5 miliarde lei, prin valorificarea modelului nostru operațional”, a precizat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Cele mai mari investiții din istoria companiei

În 2024, OMV Petrom planifică să intre în perioada cu cele mai mari investiții din istoria companiei, cu o medie anuală de 8 miliarde de lei pentru următorii ani, plătind dividend progresiv în același timp.

Valoarea investițiilor organice se estimează că va fi în jur de 6,5 miliarde de lei (2023: 4,7 miliarde de lei), destinate în principal proiectului Neptun Deep și celor cu emisii de carbon reduse și zero.

Articol susținut de OMV Petrom