Procurorii DNA fac percheziții, joi, într-un dosar de luare de mită în care ar fi vizat și președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, prim-vicepreședinte al PNL și unul dintre cei mai influenți lideri din partid, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Iulian Dumitrescu a reacționat printr-un mesaj postat pe Facebook, în care spune că va pune la dispoziția procurorilor toate informațiile și că nu se va „ascunde în spatele vreunei funcţii politice sau administrative”.

Iulian Dumitrescu, seful CJ PrahovaFoto: Inquam Photos / Lavinia Cioaca

Iulian Dumitrescu ar fi suspectat de luare de mită și fals în declaraţii în legătură cu acordarea unui contract, iar procurorii fac percheziții atât la sediul Consiliului Județean, cât și la locuința lui Dumitrescu dintr-un complex rezidențial din București, conform surselor citate.

Surse citate de Agerpres au declarat că au loc percheziţii și la mai mulţi membri ai familiei lui Dumitrescu, între care și sora acestuia.

Sursele menţionate au arătat că ancheta ar viza modul în care ar fi fost încheiat contractul de proiectare şi execuţie a centurii oraşului Mizil din judeţul Prahova.

Anunțul oficial a DNA

DNA a transmis, după ora 11.00, și un comunicat oficial:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și fals, săvârșite în perioada 2020 - prezent, de către funcționari publici în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu.

În cursul zilei de 01 februarie 2024, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 19 locații situate pe raza municipiului București și a județelor Ilfov și Prahova, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale”.

Iulian Dumitrescu: Pun la dispoziţia procurorilor toate informaţiile şi datele de care au nevoie

Iulian Dumitrescu a reacționat printr-un mesaj postat pe Facebook, în care susține că va pune la dispoziția procurorilor toate informațiile și că nu se va „ascunde în spatele vreunei funcţii politice sau administrative”.

El spune că face aceste precizări „în urma speculaţiilor apărute public”:

  • „Pun la dispoziţia procurorilor toate informaţiile şi datele de care au nevoie. Colaborez cu instituţiile statului pentru a lămuri cât mai repede această situaţie.
  • Nu mă voi ascunde în spatele vreunei funcţii politice sau administrative.
  • În momentul în care se va finaliza această fază a anchetei, voi comunica transparent opiniei publice despre cele întâmplate. Nu am nimic de ascuns”.

Reacția președintelui Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a reacționat în acest caz, întrebat, înaintea participării la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, dacă consideră că ancheta va avea implicații asupra coaliției.

  • „Am văzut aceste știri, nu cred că afectează semnificativ pentru că aceste chestiuni nu se îndreaptă spre activitatea politică, și spre ativitatea economică și aici fiecare treb să răspundă dacă este întrebat.
  • Nu îmi imaginez că va fi o implicație politică semnificativă. Trebuie să admitem că procurorii au tot dreptul să verifice și persoane politice dacă apar semnale”, a spus Iohannis.

Reacția PNL

Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe a declarat pentru News.ro, că „justiţia trebuie să îşi facă datoria” şi că „PNL va aplica Codul Etic şi prevederile statutare în funcţie de evoluţiile viitoare în justiţie”:

„PNL consideră că justiţia trebuie să îşi facă datoria. Ca de fiecare dată, PNL este de partea aplicării legii şi nu interferează în justiţie. Totodată, PNL va aplica Codul Etic şi prevederile statutare ale partidului în funcţie de evoluţiile viitoare în justiţie. Avem încredere în justiţia din România”.

Cine este Iulian Dumitrescu

Dumitrescu - care a avut două mandate de senator de Călărași și de Prahova - este președinte al PNL Prahova și prim-vicepreședinte al partidului, fiind la conducerea Consiliului Județean Prahova din 2020.

Iulian Dumitrescu şi-a dezvoltat cariera politică în judeţul Călăraşi, iar în urmă cu mai mulţi ani a devenit preşedinte al PNL Prahova. Sub conducerea sa, PNL a câştigat preşedinţia Consiliului Judeţean Prahova la alegerile din 27 septembrie 2020.

Ales prim-vicepreședinte al PNL în septembrie 2021, în „echipa câștigătoare” a lui Florin Cîțu, Iulian Dumitrescu - unul dintre cei mai influenți lideri din PNL - a fost în cărți, în ocombrie 2021, pentru funcția de ministru al Transporturilor în Guvernul minoritar PNL-UDMR cu Nicolae Ciucă premier.

Potrivit unei anchete PRO TV din mai 2023- „Rețeaua albanezu” -, Dumitrescu a făcut afaceri în Călărași din 2007 și până în 2009, alături de asociatul său semnând contracte în valoare de aproximativ 5 milioane de euro. În 2008, Dumitrescu și-a cesionat acțiunile către asociatul său, dar ar fi continuat să semneze contracte cu Consiliul Județean în calitate de director, inclusiv în 2009. În 2012, a candidat pentru funcția de senator de Călărași, iar susținătorul său a fost chiar semnatarul contractelor pentru asfaltări, Răducu Filipescu, președintele Consiliului Județean.

„Drulă nu e om, e câine (…) Omul e nebun!”

În vara lui 2021, Iulian Dumitrescu și senatorul liberal George Stângă au fost înregistrați de DNA în biroul lui Cătălin Drulă, atunci ministru al Transporturilor, căruia îi cereau să îi păstreze în funcție pe șefii Asociației Române de Salvare a Vieților Omenești pe Mare și Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați, după cum rezultă din propunerea de arestare preventivă transmisă de procurorii DNA Tribunalului Constanța, consultată de G4Media.ro.

Procurorii arată în propunerea de arestare că intervenția celor doi liberali ar fi avut loc la rugămintea liderului PNL Constanța, Bogdan Huțucă, dar și pentru ca senatorul Stângă să demonstreze că are influență politică și pentru ca să câștige astfel conducerea PNL Galați, potrivit susținerilor lui Stângă și Iulian Dumitrescu.