Alți trei angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă din Botoşani sunt cercetați și au fost plasați sub control judiciar în dosarul privind fraudarea concursurilor de angajare la cel mai mare spital din judeţul Botoşani, a anunțat DNA. Conform procurorilor, ei ar fi furnizat unor candidaţi subiectele stabilite de comisia de concurs, iar mita ajungea la 10.000 de lei pentru un post.

Spitalul Județean BotoșaniFoto: AGERPRES

DNA a anunțat marți că procurorii au început urmărirea penală în cazul altor trei angajați ai spitalului, care au fost plasați sub control judiciar:

  • Mirela Titiliuc, la data faptelor asistent-șef în Secția Boli Infecțioase Adulți a Spitalului Județean, pentru două infracțiuni de luare de mită,
  • Anca Surudiu, asistent coordonator al Secției Camera de Gardă Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență, pentru luare de mită, în formă continuată și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
  • Claudiu Anichei, la data faptei angajat al Spitalului Județean Botoșani, pentru infracțiunea de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Acuzațiile aduse de DNA celor trei angajați ai Spitalului Județean Botoșani

Potrivit procurorilor, în perioada 2020-2022 Mirela Titiliuc, Anca Surugiu şi Claudiu Anichei ar fi avut diferite calităţi în comisiile de examinare înfiinţate în Spitalul Judeţean de Urgenţă Botoşani pentru ocuparea unor posturi de electrician, muncitor necalificat supraveghere bolnavi psihici periculoşi, asistent medical debutant pe durată determinată şi infirmier.

În acel context, Anca Surugiu şi Claudiu Anichei ar fi furnizat unor candidaţi subiectele stabilite de comisie, ce urmau să fie date la probele de concurs, în scopul facilitării promovării acestora, prin obţinerea unei note minime, respectiv nota 7,00.

Procurorii mai spun că Mirela Titiliuc şi Anca Surugiu ar fi pretins şi primit, direct sau prin intermediari, de la alţi candidaţi bunuri şi sume de bani cuprinse între 500 lei şi 10.000 lei. Ulterior, ca urmare a ajutorului oferit de inculpaţi, toţi candidaţii au promovat concursurile la care s-au înscris.

În perioada în care se află sub control judiciar, cei trei angajaţi ai spitalului trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să nu plece din țară fără încuviinţarea prealabilă a organului judiciar şi să nu își exercite meseria.

Conform DNA, în acest caz sunt urmărite penal și alte persoane.

Mita pentru un post de asistent la Spitalul Județean Botoșani, 15.000 de euro în 2023, față de 8.000 de euro în 2019

Ancheta de corupție de la Spitalul Județean Botoșani, unde concursurile de angajare erau fraudate, a fost deschisă de DNA la sfârșitul anului trecut.

În dosarul vizând fraudarea unor concursuri de promovare/ocupare a unor posturi și transferuri de personal medical la Spitalul Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani sunt urmărite penal cel puțin 15 persoane, dintre care 11 au fost reținute atunci pentru infracțiunile de luare de mită, trafic de influență, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Între persoanele reținute s-au numărat atunci Doina Caba, fost manager al Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani, Coca Stela Crîșmaru, director de îngrijiri, șeful Secției ATI, Claudia Malanca și șeful Secției Medicină Internă Săveni aparținând Spitalului Județean, Cornelia Sărban, conform DNA. De asemenea, au fost reținuți un șef al Serviciului Administrativ, Tehnic și Aprovizionare, doi economiști, un registrator-medical, un asistent-medical șef Secția ATI. Alte patru persoane - între care doi medici și o asistentă - au fost plasate sub control judiciar.

Potrivit DNA, în perioada 2018-2023 persoanele vizate de anchetă ar fi cerut și primit, direct sau prin intermediari, de la diverse persoane, inclusiv personal medical, bijuterii și sume de bani cuprinse între 8.000 - 15.000 de euro pentru un post de asistent medical, iar pentru un post precum muncitor, îngrijitor, brancardier, spălatoreasă, mita ar fi fost cuprinsă între 2.000 și 5.000 de euro.

Procurorii spun că sumele de bani creșteau în funcție de adaosul fiecărui intermediar participant la mecanismul infracțional.

În anul 2019, „costul” pentru ocuparea unui post de asistent ar fi fost de 8.000 de euro, în 2022 a crescut la 10.000 euro, iar în 2023 a ajuns la 15.000 euro, afirma DNA.

De asemenea, pe lângă bani, ar fi fost date bijuterii din aur și ceasuri de lux, pentru promovarea pe posturi de medic specialist, pentru transferul personalului medical din cadrul altor unități medicale la Spitalul Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani și pentru aprobarea scoaterii la concurs a unor posturi.