Primarul PSD al comunei Drăgușeni din județul Botoșani, Eugen Nechita, a fost reținut de DNA. El este acuzat că ar fi primit mită 2.000 de euro pentru angajarea unei persoane în postul de asistent medical la Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga, în mega-dosarul de corupție de la Spitalul Județean Botoșani, unde concursurile de angajare erau fraudate, iar mita pentru un post în unitatea medicală ajungea până la 15.000 de euro.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

DNA a anunțat joi că Eugen Nechita a fost reținut pentru trafic de influență.

Acuzațiile pe care procurorii i le aduc primarului:

  • „În cursul anului 2020, Eugen Nechita ar fi pretins și primit de la două persoane suma de 2.000 de euro, pentru a-și exercita influența pe care ar fi pretins că ar avea-o asupra unor factori decidenți din conducerea Sanatoriului de Neuropsihiatrie Podriga, județul Botoșani, pentru ca aceștia să dispună angajarea unei rude a persoanelor respective pe un post de asistent medical.
  • Promisiunea făcută de inculpat nu ar mai fi fost adusă la îndeplinire, postul respectiv fiind ocupat, printr-un transfer, de către o altă persoană”.

Joi, primarul urmează să fie dus la Tribunalul Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Mita pentru un post de asistent la Spitalul Botoșani, 15.000 de euro în 2023, față de 8.000 de euro în 2019

Reținerea a fost făcută în mega-dosarul de corupție de la Spitalul Județean Botoșani, unde concursurile de angajare erau fraudate, iar mita pentru un post în unitatea medicală ajungea până la 15.000 de euro.

În dosarul vizând fraudarea unor concursuri de promovare/ocupare a unor posturi și transferuri de personal medical la Spitalul Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani sunt urmărite penal cel puțin 15 persoane, dintre care 11 au fost reținute pentru infracțiunile de luare de mită, trafic de influență, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Între persoanele reținute se numără Doina Caba, fost manager al Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani, Coca Stela Crîșmaru, director de îngrijiri, șeful Secției ATI, Claudia Malanca și șeful Secției Medicină Internă Săveni aparținând Spitalului Județean, Cornelia Sărban, conform DNA.

De asemenea, au fost reținuți un șef al Serviciului Administrativ, Tehnic și Aprovizionare, doi economiști, un registrator-medical, un asistent-medical șef Secția ATI.

Alte patru persoane - între care doi medici și o asistentă - au fost plasate sub control judiciar.

Mita creștea în funcție de numărul intermediarilor și pornea de la 2.000 de euro

Potrivit DNA, în perioada 2018-2023 persoanele vizate de anchetă ar fi cerut și primit, direct sau prin intermediari, de la diverse persoane, inclusiv personal medical, bijuterii și sume de bani cuprinse între 8.000 - 15.000 de euro pentru un post de asistent medical, iar pentru un post precum muncitor, îngrijitor, brancardier, spălatoreasă, mita ar fi fost cuprinsă între 2.000 și 5.000 de euro.

Procurorii spun că sumele de bani creșteau în funcție de adaosul fiecărui intermediar participant la mecanismul infracțional.

În anul 2019, „costul” pentru ocuparea unui post de asistent ar fi fost de 8.000 de euro, în 2022 a crescut la 10.000 euro, iar în 2023 a ajuns la 15.000 euro, afirmă DNA.

De asemenea, pe lângă bani, ar fi fost date bijuterii din aur și ceasuri de lux, pentru promovarea pe posturi de medic specialist, pentru transferul personalului medical din cadrul altor unități medicale la Spitalul Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani și pentru aprobarea scoaterii la concurs a unor posturi.

„Până în prezent, sumele de bani identificate, ce ar fi fost primite cu titlu de mită, se ridică la cuantumul total de aproximativ 65.000 de euro”, mai arată DNA, precizând că în acest dosar sunt urmărite penal și alte persoane.

Cele 11 persoane reținute au fost duse joi după-amiază la Tribunalul Suceava, cu propunerea de arestare preventivă.

În acest dosar, în 13 decembrie au fost făcute 92 de percheziții, inclusiv la Spitalul Județean Botoșani, la Consiliul Județean, instituție în subordinea căreia se află spitalul, la Primăria orașului Săveni și la PSD Botoșani.

Consiliul Județean și PSD Botoșani sunt conduse de Doina Federovici, care a susținut că instituția pe care o conduce nu are nicio legătură cu această anchetă, conform Botoșani News.

„Nu am aer”

Reamintim că în luna august Alexandra Ivanov, o tânără în vârstă de 26 de ani, mamă a trei copii, care se internase la Spitalul Județean Botoșani cu dureri și sângerări din cauza unei sarcini care s-a oprit din evoluție, a murit după ce nu a primit îngrijiri medicale timp de 7 ore în spital - între ora 00:45, adică la aproximativ o oră după internare, și ora 7:35, când a intrat în șoc și a fost transferată la Terapie Intensivă. În prima oră după internare, Alexandra a primit ser fiziologic și un medicament „simptomatic”, după care, timp de 7 ore, „nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire”, conform unui raport întocmit de Direcţia de Sănătate Publică Botoşani.

Femeia, care era însărcinată, a ajuns la Spitalul Județean cu sângerări și a murit sub privirile cadrelor medicale. Ea a trimis mesaje pe parcursul nopții atât medicului de gardă, cât și medicului curant, rugându-i să o opereze, a scris Monitorul de Botoșani.

Tânăra începuse să sângereze joi spre vineri și a sunat la 112, iar la ora 23:05 era deja în grija celor de la maternitate. Cadrele medicale i-ar fi dat un calmant, care nu a avut însă efect, iar ulterior i-ar fi spus că va fi operată a doua zi, când va ajunge la spital medicul său curant. La ora 3:16 Alexandra i-a trimis un mesaj medicului său curant. „Bună seara! Sunt Ivanov Alexandra, însărcinată în 13 săpt. Am venit la maternitate cu dureri mari de burtă şi săngerări. Din păcate bebe e oprit din evoluţie. Credeţi că se poate face ceva să fiu chiuretată în seara asta? Că nu mai rezist de durere. Exact ca la naştere. Vă rog din suflet”, a scris tânăra. Mesajul său a rămas, însă, fără nici un răspuns.

După aproximativ o oră, Alexandra i-a trimis un mesaj unuia dintre medicii care erau de gardă în acea noapte și a implorat să fie operată până dimineaţă „Sunt Ivanov Alexandra. Credeţi că îmi puteţi face chiuretajul noaptea asta că nu mai rezist de durere! Vă rog din suflet simt că o iau razna”, a scris tânăra. Şi acest mesaj a rămas fără răspuns.

Toată noaptea, tânăra a vorbit constant cu soţul său prin mesaje, spunându-i în repetate rânduri că are dureri crunte. La 6.40 tânăra trimite un mesaj: “Nu mai pot”.

Ultimul mesaj îl trimite la 7:05, către mama ei: „Nu am aer!”.