Preşedintele Klaus Iohannis și-a început luni vizita în Republica Capul Verde, penultima etapă a turneului său african, precedentele fiind Kenya, Tanzania şi Zanzibar. Ultima oprire a şefului statului în turneul de zece zile în Africa va fi în Senegal. Klaus Iohannis a spus că i-a prezentat președintelui din Capul Verde, José Maria Neves, „noua abordare strategică de relaționare cu Africa, având la bază o nouă Strategie Națională, bazată pe interese și valori comune”.

Președintele Klaus Iohannis se plimbă în Parcul Național Nairobi, alături de soția saFoto: Kenya Wildlife Service

Preşedintele Klaus Iohannis i-a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan lui José Maria Neves, omologul său din Cabo Verde. La rândul său, preşedintele statului african l-a decorat pe Klaus Iohannis cu Ordinul „Amílcar Cabral”.

14:10 Klaus Iohannis, declarații de presă comune cu președintele republicii Cabo Verde.

  • „Noi vă considerăm un stat apropiat, avem o tradiție veche împreună, vă considerăm prieteni și credem că împreună putem să construim foarte mult.
  • (...) Relația dintre statele noastre, stabilită cu aproape 50 de ani în urmă, dăinuie în primul rând datorită legăturilor interumane. În același timp, Cabo Verde este, ca și România, un loc al respectului pentru valorile democratice”, a spus Iohannis, în declarațiile comune susținute alături de președintele din Cabo Verde, José Maria Neves.

Klaus Iohannis a spus că i-a prezentat președintelui Neves „noua abordare strategică de relaționare cu Africa, având la bază o nouă Strategie Națională, bazată pe interese și valori comune”, și că au „agreat intensificarea cooperării pentru gestionarea situațiilor de urgență, combaterea schimbărilor climatice, agricultura și siguranța alimentară, educația, cercetarea și inovarea”.

  • „I-am transmis domnului președinte Neves aprecierea pentru faptul că țara sa este unul dintre statele cu cele mai notabile rezultate în ceea ce privește respectarea drepturilor omului și guvernanța democratică din Africa.
  • În același timp, România va rămâne un susținător al aprofundării relațiilor dintre Uniunea Europeană și Cabo Verde.
  • Acestea sunt deja excelente și se bazează, începând cu anul 2007, pe un Parteneriat Special, unic pentru o țară africană. Cabo Verde este un aliat de încredere al Uniunii Europene în forurile internaționale și în Africa. Totodată, Cabo Verde este prima și singura țară africană care are un Parteneriat de Mobilitate cu Uniunea Europeană.
  • În cadrul discuțiilor de astăzi am avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la o serie de dosare internaționale și regionale prioritare. Am analizat împreună ce putem face, la nivelul comunității internaționale, pentru soluționarea acestora”, a mai susținut Iohannis.

La ora 13.00, ora României, Klaus Iohannis a fost primit de către preşedintele Republicii Capul Verde, José Maria Neves, la Palatul Prezidenţial, fiind programate ceremonia primirii oficiale, convorbiri tête-à-tête, convorbiri oficiale şi declaraţii de presă comune.

La ora 14.30, este programată o vizită împreună cu preşedintele Republicii Capul Verde, José Maria Neves, la Primăria oraşului Praia, urmată de depunerea unei coroane de flori la Memorialul „Amílcar Cabral”.

Programul vizitrei preşedintelul Klsus Iohannis mai include întâlniri cu prim-ministrul Capului Verde, José Ulisses Correia e Silva şi cu preşedintele Adunării Naţionale, Austelino Tavares Correia.

(FOTO: Dreamstime.com)

Iohannis va vizita Cidade Velha, sit Patrimoniu Mondial UNESCO, şi va avea o întrevedere cu primarul oraşului Cidade Velha şi cu Preşedintele Institutului Cultural Heritage.

Ziua se va încheia cu un dineu de stat.

Marţi, preşedintele Iohannis se întâlneşte cu foşti studenţi din Capul Verde care au studiat în România.

Iohannis și-a început turneul în Africa în 14 noiembrie și îl va încheia în 23 noiembrie, președintele bifând patru țări: Kenya, Tanzania, Cabo Verde şi Senegal.

Potrivit Administrației prezidențiale, vizitele lui Iohannis în Africa reprezintă „primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani și vizează relansarea relațiilor României cu continentul african, atât în relația directă a țării noastre cu statele africane, cât și ca parte a efortului comun de la nivel european, în contextul mai larg al nevoii de revigorare a relațiilor Uniunea Europeană – Africa în spiritul unui nou parteneriat”.

Este cel de al treilea turneu pe care șeful statului îl face în acest an, după cele din Asia (martie) și America de Sud (aprilie).

O investigație Recorder publicată recent arată că unele dintre deplasările în străinătate ale președintelui Klaus Iohannis, ale căror costuri sunt ținute la secret de Administrația Prezidențială, ajung să coste chiar și peste un milion de euro.

Președinția refuză să facă publice costurile, deși este vorba de bani publici. Recorder a consultat specialiști din piață și a aproximat costurile zborurilor, având în vedere detaliile publice ale acestora (locația, ora deplasării, destinația etc) disponibile pe platforme precum FlightRadar24.

Jurnaliștii de la Recorder arată și că președintele României a fost singurul din Uniunea Europeană care a ales să meargă la încoronarea regelui Charles al III-lea cu un avion privat. Costurile zborului, care a avut escală la Sibiu, s-au ridicat la aproximativ 85.000 de euro, conform Recorder. Asta, în contextul în care președințiile unor țări precum Estonia, Cehia, Letonia sau Finlanda au cheltuit în jur de două sau trei mii de euro pentru deplasarea în Marea Britanie, adică de 40 de ori mai puțin față de cât a cheltuit Administrația Prezidențială din România.

CITEȘTE ȘI: