Președintele Klaus Iohannis, aflat împreună cu soția sa în cea de a treia zi a turneului de zece zile în Africa, a vizitat joi un liceu de fete din Nairobi, unde au asistat și la un dans tradițional, Carmen Iohannis fiind invitată și ea să se alăture. A fost chemat la dans și președintele, dar a evitat. Evenimentul a fost singurul de pe agenda de joi a șefului statului. De vineri, Klaus și Carmen Iohannis se vor afla pentru trei zile în Tanzania. „Iohannison”, așa cum a titrat un site local, greșindu-i numele, va ajunge și în Zanzibar.

Klaus si Carmen Iohannis, la un dans traditional la un liceu de fete din NairobiFoto: Administratia Prezidentiala

Klaus Iohannis și soția sa se află în cea de a treia zi a vizitei în Kenya. De la ora 10.30, ei au vizitat un liceu de fete din Nairobi, acesta fiind singurul eveniment de astăzi de pe agenda oficială.

Administrația prezidențială a publicat câteva fotografii din vizita la Uthiru Girls High School.

Și Klaus Iohannis a postat un mesaj pe platforma X (fost Twitter), în care se declară „foarte fericit” să viziteze liceul de fete:

Githua Wamacukuru, parlamentar kenyan, a postat, alături de fotografii, și imagini video, în care se poate vedea că președintele și soția sa asistă la un dans tradițional al unor eleve ale liceului.

La un moment dat, Carmen Iohannis a fost invitată de către una dintre fete să li se alăture, ea făcând câteva mișcări de dans. Președintele, chemat și el la dans, a evitat.

Politicianul local care a postat imaginile scrie, pe Facebook, că președintele României a donat calculatoare liceului de fete Uthiru.

Din Kenya, în Zanzibar

Următoarea destinație a soților Iohannis va fi Tanzania, unde vor merge și în Zanzibar și vor vizita principalele atracții turistice.

Conform agendei oficiale, Klaus și Carmen Iohannis se vor afla în Tanzania de vineri până duminică.

Programul anunțat de Administrația prezidențială pentru cele trei zile:

  • 17 noiembrie, ora 09:00 - primirea de către președintele Republicii Unite a Tanzaniei, Samia Suluhu Hassan, la State House, Dar es Salaam. Sunt prevăzute convorbiri tête-à-tête, convorbiri oficiale, declarații de presă comune, dejun oficial/
  • 18 noiembrie - vizită de stat în Republica Unită a Tanzaniei. Ora 11.00 - primirea de către Președintele Zanzibarului, Hussein Mwinyi, la State House - Zanzibar. Sunt prevăzute convorbiri oficiale, fotografie oficială, dejun oficial.
  • 19 noiembrie, ora 11.00 - vizită de stat în Republica Unită a Tanzaniei. Ora 11:00 - ceremonie de rămas bun - State House, Dar es Salaam.

Și Ministerul de Externe al Tanzaniei a anunțat, printr-un comunicat de presă postat pe site, că Iohannis va vizita țara în perioada 16-19 noiembrie, la invitația președintei Tanzaniei, Samia Suluhu Hassan, scopul vizitei fiind „de a promova și consolida relațiile diplomatice dintre Tanzania și România, precum și crearea de noi zone de cooperare în diverse sectoare, precum investiții, educație, turism, sănătate și cultură”. Ministerul de Externe din Tanzania arată că cele două țări „au continuat să coopereze în sectorul de afaceri”, spunând că principalele produse tanzaniene care ajung în România sunt file de biban, ceai, tutun și avocado, în timp ce Tanzania aduce din România echipamente electrice, tractoare sau echipamente medicale.

Sursa citată mai spune că după discuțiile oficiale cei doi președinți vor semna memorandumuri de cooperare între România și Tanzania în sectoarele agricultură, zootehnie, silvicultură, alimentație și situații de urgență.

Iohannis va merge și în Zanzibar, un arhipelag de lângă coasta de est africană și teritoriu autonom ce aparține de Tanzania, după care „va vizita atracțiile turistice, inclusiv Stone Town - Orașul vechi”, afirmă Ministerul de Externe al Tanzaniei.

(Foto: Dreamstime.com)

Siteul local The Citizena publicat un articol în al cărui titlu numele președintelui României care vizitează Tanzania este „Iohannison”, publicația notând că șeful statului român va avea „consultări politice cruciale cu președinta Hassan”.

În safari

Miercuri, în cea de a doua zi a turneului de zece zile în Africa, Klaus și Carmen Iohannis au fost în safari.

Kenya Wildlife Service a publicat pe rețelele sociale fotografii cu președintele și soția sa în safari.

„Astăzi, secretarul de cabinet al Ministerului Turismului şi Faunei Sălbatice, Dr. Alfred Mutua, alături de directorul general al Kenya Wildlife Service, Dr. Erustus Kanga, au avut onoarea de a-i găzdui pe distinsul preşedinte român Klaus Iohannis şi pe prima doamnă Carmen Iohannis în Parcul Naţional Nairobi”, se arată pe paginile de Facebook și de X ale Kenya Wildlife Service.

Ulterior, și Administrația prezidențială a publicat trei fotografii din vizita făcută de Iohannis în Parcul Național Nairobi. Administrația prezidențială a transmis și un comunicat de presă în care încearcă să explice importanța acestei vizite:

  • Cooperarea în domeniul limitării schimbărilor climatice și al protecției mediului este o temă centrală a vizitei de stat a Președintelui României în Republica Kenya. Aceasta vine pe fondul interesului deosebit al președintelui Klaus Iohannis pentru aceste domenii, precum și al prezenței lor ca teme importante în recent adoptata Strategie a României pentru Africa.
  • Vizita în Parcul Național Nairobi a oferit prilejul unei discuții privind conservarea naturii cu ministrul pentru Protejarea Naturii din Republica Kenya, Alfred Nganga Mutua, și cu directorul Serviciului Kenyan pentru Protejarea Vieții Sălbatice (Kenya Wildlife Service), Dr Erustus Kanga.
  • Conservarea biodiversității și managementul ecosistemelor reprezintă o componentă importantă a Memorandumului de Înțelegere în domeniul Protecției Mediului și al Schimbărilor Climatice, semnat pe 14 noiembrie 2023 între România și Kenya, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a Președintelui William Ruto. În plus, prin Memorandum, cele două state își propun să lucreze împreună pentru a promova educația privind schimbările climatice și mediul.

Turneul președintelui în Africa - al treilea din acest an după cele din Asia și America de Sud - se va încheia în 23 noiembrie și va include și Cabo Verde (Republica Capului Verde) şi Senegal. Înainte de a pleca în turneul în Africa, preşedintele Klaus Iohannis i-a decorat pe omologii săi din Kenya, Tanzania, Republica Cabo Verde (Republica Capului Verde) şi Senegal, cărora le-a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan.

Cele mai scumpe vizite ale lui Klaus Iohannis - investigație Recorder

Turneul în Africa este cel de al treilea pe care șeful statului îl face în acest an, după cele din Asia (martie) și America de Sud (aprilie).

O nouă investigație Recorder arată că unele dintre deplasările în străinătate ale președintelui Klaus Iohannis, ale căror costuri sunt ținute la secret de Administrația Prezidențială, ajung să coste chiar și peste un milion de euro. Președinția refuză să facă publice costurile, deși este vorba de bani publici. Recorder a consultat specialiști din piață și a aproximat costurile zborurilor, având în vedere detaliile publice ale acestora (locația, ora deplasării, destinația etc) disponibile pe platforme precum FlightRadar24.

Jurnaliștii de la Recorder arată și că președintele României a fost singurul din Uniunea Europeană care a ales să meargă la încoronarea regelui Charles al III-lea cu un avion privat. Costurile zborului, care a avut escală la Sibiu, s-au ridicat la aproximativ 85.000 de euro, conform Recorder. Asta, în contextul în care președințiile unor țări precum Estonia, Cehia, Letonia sau Finlanda au cheltuit în jur de două sau trei mii de euro pentru deplasarea în Marea Britanie, adică de 40 de ori mai puțin față de cât a cheltuit Administrația Prezidențială din România.

Jurnaliștii de la Recorder arată că zborul lui Iohannis la un dineu din Rotterdam, cu un avion cu dormitor aerian (deși zborul a durat doar două ore), cu un echipaj format din trei oameni și șase pasageri, a costat 170.000 de euro. Zborul București - Reykjavik - Sibiu, la o reuniune internațională a liderilor de stat: peste 260.000 de euro.

Turneul asiatic și sud-american al președintelui Iohannis, cu un ocol la Sibiu, a costat peste un milion de euro, conform jurnaliștilor de la Recorder.

Costurile sunt asemănătoare și în cazul vizitei președintelui în America Latină: Brazilia, Chile și Argentina: aproximativ 1,2 milioane de euro.

Când a zburat, tot cu avion privat, la Bruxelles, pentru întrunirea Consiliului European, cu escală la Sibiu, Iohannis a plecat din București, a avut escală la Sibiu și apoi a aterizat la Bruxelles. De acolo, s-a întors în România, în Constanța (fără să aibă program oficial), iar costurile s-au ridicat la peste 200.000 de euro.

Recorder mai arată și că atunci când Iohannis a fost întrebat despre secretizarea informațiilor despre costurile deplasărilor sale externe, el a spus că „Așa este legea”, deși acest lucru nu este adevărat, pentru că nu este prevăzut în nicio lege că aceste informații trebuie să fie secrete de stat.

CITEȘTE ȘI: FOTO Cum arată avionul care l-a dus pe Klaus Iohannis în Africa - BoardingPass