Preşedintele Kenyei, William Ruto, l-a primit marţi pe preşedintele Klaus Iohannis, însoţit de prima doamnă Carmen Iohannis, fiind prima gazdă a turneului de zece zile început de Iohannis în Africa. În vârstă de 56 de ani, William Kipchirchir Samoei arap Ruto este preşedinte al Kenyei - al cincilea - din septembrie anul trecut. Cu studii de botanică şi zoologie şi doctorat în ecologia plantelor la Universitatea din Nairobi, preşedintele Ruto a fost criticat de presa locală pentru numeroasele vizite în străinătate, jurnaliştii numărând că acesta a vizitat 45 de oraşe din 38 de ţări, petrecând în deplasări 83 de zile. Spre comparaţie, predecesorul său, fostul preşedinte Uhuru Kenyatta, a vizitat 53 de ţări în timpul celor două mandate pe care le-a avut.

Președintele Kenyei, William RutoFoto: i-Images / Eyevine / Profimedia

Klaus Iohannis va sta în Africa până în 23 noiembrie, iar prima oprire a fost Kenya, unde va sta trei zile. Turneul de zece zile al președintelui - al treilea din acest an după cele din Asia și America de Sud - include patru țări africane: Kenya, Tanzania și Cabo Verde şi Senegal.

Klaus Iohannis, alături de Carmen Iohannis, au fost primiți marți de către președintele William Ruto la State House Nairobi.

„Aţi venit cu ploaia”

  • „Bună dimineaţa, domnule preşedinte, bună dimineaţa, doamnă! Bine aţi venit în Kenya!”, a salutat preşedintele Ruto cuplul prezidenţial român, dorindu-i şedere plăcută. Prima-doamnă Rachel Ruto i-a urat, la rândul ei, bun venit omoloagei sale.
  • „Aţi venit cu ploaia!”, a remarcat Ruto.
  • „Ştiţi, la noi, în România, se spune că ploaia aduce bogăţie”, i-a replicat Iohannis, cu un zâmbet larg, în timp ce se îndrepta, pe covorul roşu, alături de gazda kenyană, către curtea interioară a palatului prezidenţial pentru a i se prezenta onorul, scrie News.ro.

Preşedintele Ruto a râs zgomotos, potrivit unei înregistrări video postate pe contul de X al preşedintelui kenyan.

La finalul discuțiilor, cei doi șefi de stat au susținut declarații de presă comune.

„Am identificat un potențial major de cooperare între România și Kenya în domenii precum biodiversitate și păduri, digitalizare pentru dezvoltare durabilă, educație pentru mediu și schimbări climatice, tranziție energetică și răspuns eficient la dezastre naturale și insecuritate alimentară”, a spus Iohannis, arătând că l-a invitat pe președintele Ruto pentru a vizita România.

Cine este președintele Kenyei

În vârstă de 56 de ani, William Kipchirchir Samoei arap Ruto, gazda preşedintelui Iohannis, este, din septembrie anul trecut, al cincilea preşedinte al Kenyei și un politician experimentat, scrie News.ro.

Înainte de a deveni preşedinte, el a fost primul vicepreşedinte ales al Kenyei, din 2013 până în 2022, după ce anterior ocupase, pe rând, trei portofolii de ministru: al Afacerilor Interne, al Agriculturii şi al Învăţământului superior, în timpul a două administraţii prezidenţiale diferite. A intrat de tânăr în politică şi a fost inclusiv membru al Parlamentului.

Cu studii de botanică şi zoologie şi un doctorat în ecologia plantelor la Universitatea din Nairobi, preşedintele Ruto a rămas profund ataşat ideii de ecologie şi luptă împotriva schimbărilor climatice. El vrea ca până în 2030 ţara să renunţe la combustibilii fosili pentru producerea energiei electrice.

De curând, kenyenilor li s-a oferit o zi liberă special pentru a planta 100 de milioane de copaci, ca parte a obiectivului guvernului de a planta 15 miliarde de copaci în 10 ani. Fiecare kenyan este încurajat să planteze cel puţin două răsaduri, ceea ce duce la ţinta de 100 de milioane. Iniţiativa este menită să ajute la combaterea schimbărilor climatice, iar preşedintele William Ruto a participat personal la acţiune, în estul ţării, scrie News.ro, citând BBC.

De la vânzător de pui pe autostradă la proprietar de fermă

Preşedintele Ruto susţine o privatizare pe scară largă a întreprinderilor publice, considerând că nu este viabil din punct de vedere economic ca statul să continue să pompeze resurse guvernamentale pentru a le susţine.

Implicat în unele controverse legate de exproprierea unor terenuri, el deţine o fermă mare de pui în satul său natal, Sugoi, inspirată de perioada în care a fost vânzător de pui pe autostrada Nairobi-Eldoret-Malaba.

William Ruto este creştin evanghelic şi are şase copii. Ruto şi soţia sa au construit o capelă în incinta reşedinţei lor din suburbia Karen din Nairobi.

Aproape 40 de țări vizitate într-un an

În septembrie 2022, preşedintele Ruto a făcut prima sa călătorie în străinătate în calitate de şef de stat în Regatul Unit, în timpul căreia a participat la funeraliile de stat ale reginei Elizabeth a II-a. De atunci, în decurs de puţin peste un an, preşedintele kenyan a ajuns la 39 de vizite în străinătate, un subiect pentru care este criticat.

Vizita sa la Londra de anul trecut i-a fost întoarsă chiar la începutul acestei luni de Regele Charles al III-lea, care a venit în Kenya în prima sa vizită într-o fostă colonie britanică de la urcarea pe tron, în septembrie anul trecut. Vizita moharhului britanic, de asemenea un ecologist convins, s-a axat pe cooperarea strânsă dintre cele două ţări în ceea ce priveşte dezvoltarea economică, schimbările climatice şi problemele de securitate.

„Sunt oameni care mă iau peste picior şi mă întreabă de ce fac călătorii în străinătate”

William Ruto a luat în derâdere criticile legate de zecile sale de călătorii în străinătate, spunând că sunt o parte necesară a activităţii sale în calitate de şef de stat, a relatat presa locală, care a numărat că şeful statului a vizitat 45 de oraşe din 38 de ţări, petrecând în deplasări 83 de zile.

Spre comparaţie, predecesorul său, fostul preşedinte Uhuru Kenyatta, a vizitat 53 de ţări în timpul celor două mandate pe care le-a avut.

  • „Sunt oameni care mă iau peste picior şi mă întreabă de ce fac călătorii în străinătate. Acesta este mandatul meu în calitate de preşedinte.
  • Eu sunt agentul principal al Kenyei şi ambasadorul care va planifica modul în care ţara va merge înainte”, a declarat Ruto.

El a susținut că deplasările în străinătate făcute până acum au adus investiţii în ţară prin intermediul oportunităţilor de angajare, subliniind că acordul bilateral dintre Kenya şi Arabia Saudită, de exemplu, va facilita angajarea a 350.000 de kenyeni. De asemenea, preşedintele a declarat că recenta sa vizită în China a permis naţiunii să beneficieze din plin de investiţii.

Printre ţările în care a călătorit şeful statului kenyan se numără Regatul Unit, Franţa, Mozambic, Egipt, Eritreea, Rwanda, Coreea de Sud, Africa de Sud, Tanzania şi Uganda. Alte ţări sunt Belgia, Comore, Germania, Arabia Saudită, China, Statele Unite, Israel şi Olanda.

În prima jumătate a anului fiscal 2022/23, Biroul Executiv al preşedintelui Kenyei a cheltuit 56,2 milioane de şilingi, o creştere de la 20,9 milioane de şilingi în perioada similară din 2021, scrie News.ro. În actualul exerciţiu financiar, Biroului preşedintelui i-au fost alocate 262,6 milioane de şilingi pentru călătorii în străinătate, o creştere de peste trei ori faţă de cele 72,1 milioane de şilingi care fuseseră alocate anterior.