Ploile torențiale au provocat inundații fără precedent în sud-estul Europei, atât în zone rezidențiale, cât și în cele turistice din Grecia, Turcia și Bulgaria. Furtunile au provocat cel puțin șapte morţi, răniţi şi însemnate pagube materiale.

Inundatii puternice in BulgariaFoto: Yordan Zhekov / AFP / Profimedia

Două persoane au murit, iar alte două sunt date dispărute în urma inundațiilor puternice care au afectat stațiunea Ţarevo de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, conform Reuters şi BTA. Reamintim că și Grecia este afectată de inundații puternice - în Pelion, mașinile au fost luate de ape și au ajuns în mare, potrivit presei locale.

„În acest moment putem confirma moartea a doi bărbaţi, dar căutăm în continuare două femei", a declarat miercuri dimineaţa şeful Direcţiei regionale a Ministerului de Interne din Burgas, comisarul Emil Pavlov, conform News.ro.

El a spus, de asemenea, că un vehicul care era în mişcare pe un pod a căzut în apă şi a fost tras în mare. „Avem indicii despre două femei care călătoreau în vehicul. Este vorba despre o mamă şi o fiică, care sunt căutate în acest moment”, a explicat Pavlov, precizând că se fac căutări inclusiv cu ajutorul dronelor.

Conform oficialului bulgar, unul dintre bărbaţii care a murit făcea lucrări de construcţie la casa celor două femei date dispărute. Bărbatul avea 61 de ani şi locuia în Nessebar.

Marți, în Ţarevo a fost declarată stare de urgenţă, iar presa a anunţat că 60 de persoane au fost evacuate.

Imaginile prezentate de televiziune arătau rulote de camping şi maşini ajunse în mare, după ce au fost luate de viituri. Bungalouri şi hoteluri de-a lungul coastei Mării Negre au fost inundate.

VIDEO Inundații devastatoare și în Grecia

Ploile torențiale fac prăpăd și în Grecia, iar un bărbat a murit după ce un zid s-a prăbușit peste el din cauza vremii nefavorabile, au anunțat marți pompierii, transmite Reuters. Mașinile au fost luate de ape și au ajuns în mare, în Pelion, potrivit presei locale.

Furtuna Daniel face ravagii de luni în vestul și centrul Greciei. Sute de oameni apelează serviciile de urgență pentru a solicita ajutorul, la doar câteva zile după ce un incendiu care arde de mai bine de două săptămâni a fost pus sub control în nordul țării.

Ploile torențiale au măturat Turcia

Două persoane au murit în urma inundaţiilor din metropola Istanbul, unde ploile torenţiale au transformat străzile în adevărate râuri, iar ministrul turc de interne a declarat că două persoane au fost găsite moarte, iar alte patru persoane sunt date dispărute în urma unei viituri care a mărturat un camping din provincia Kirklareli, în apropiere de graniţa cu Bulgaria, potrvit news.ro.

Mai multe persoane au fost salvate după ce au rămas blocate în interiorul unei biblioteci, în timp ce unele staţii de metrou au fost închise. Cel puţin una a fost inundată.

Guvernatorul Istanbulului, Davut Gul, i-a îndemnat pe oameni să rămână acasă.

Imaginile de pe reţelele de socializare arată maşini şi tarabe stradale luate de ape.

Serviciile de urgenţă au raportat, de asemenea, doi morţi şi patru dispăruţi în provincia Kirklareli, din nord-vestul ţării. Ali Yerlikaya, ministrul turc de interne, a declarat că 12 persoane erau într-un camping din Kirklareli, în apropiere de graniţa cu Bulgaria, când acesta a fost măturat de ape.

Echipele de căutare au localizat două cadavre, a declarat el pe platforma X. „Eforturile de căutare şi salvare a celor (patru) dispăruţi continuă neîntrerupt", a adăugat el.

Imagini difuzate de televiziuni au arătat salvatori care transportau o fetiţă şi un adult în siguranţă din apele care ajungeau până la brâu în unele zone. De asemenea, ploile au avariat şi au forţat închiderea unui drum principal, a relatat Habertürk TV.