Aderarea României la spaţiul Schengen „rămâne o prioritate pentru perioada următoare”, a susținut, marți, președintele Klaus Iohannis, fără a detalia ce înseamnă concret „perioada următoare”, în contextul în care recent cancelarul și ministrul de Interne din Austria au anunțat că Viena se opune în continuare primirii României în spațiul european de liberă circulație.

Zona SchengenFoto: Karaboux / Dreamstime.com

Klaus Iohannis a făcut aceste declarații marți, la Cotroceni, unde i-a primit pe șefii de misiuni diplomatice, șefii oficiilor consulare și directorii Institutelor culturale românești, cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

În discursul în care a vorbit despre consecințele războiului declanșat de Rusia și despre sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei, Iohannis a spus că „locul României este în spațiul Schengen”:

  • „Aderarea României la spațiul Schengen rămâne o prioritate pentru perioada următoare. Locul României este în spațiul Schengen, iar acest obiectiv trebuie să fie atins, atât în baza performanțelor noastre recunoscute, cât și ca o confirmare a faptului că Uniunea este capabilă să răspundă necesității de coeziune, reziliență și securitate sporită.
  • Mai ales în actualul context, este nevoie de cooperare loială pe baze constructive și de consolidarea unei Uniuni fără fragmentări în interiorul său. Trebuie să transmiteți cu și mai multă fermitate mesajul că, în mod evident, România este parte a soluției şi contribuie direct şi tangibil la securitatea Uniunii. Față de toate acestea, avem așteptarea legitimă de la toți partenerii noștri europeni să demonstreze solidaritate”.

Ministrul austriac de Interne: „Nu este oportună acum extinderea spațiului Schengen”

Viena nu cedează și continuă să țină România la ușa Schengen. „Poziția Austriei e clară: întregul sistem Schengen nu funcționează, astfel că nu suntem deschiși pentru extinderea acestuia”, a declarat, miercurea trecută, ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner. El a făcut aceste declarații la finalul discuțiilor avute cu ministrul român de Interne Cătălin Predoiu, care a mers la Viena.

Mesajul oficialului austriac a fost „foarte clar”: Austria nu susține extinderea spațiului Schengen, susținând, în continuare, că „sistemul, ca întreg, nu funcționează”.

Întrebat dacă Austria își va schimba poziția până la alegerile parlamentare din toamnă, Gerhard Karner a susținut că veto-ul Vienei „nu are nicio legătură” cu alegerile: „Suntem răspunzători să garantăm siguranța populației și acest lucru nu ține de alegeri parlamentare”.

„Este important să ne continuăm munca și într-o zi vom ajunge și la un rezultat”, a susținut, la rândul său, ministrul român de Interne Cătălin Predoiu.

Predoiu a mai spus că „Austria nu cu România are o problemă”: „Polițiștii români își fac treaba și suntem gata să continuăm această muncă împreună. Vom sprijini Austria, UE și țările membre pentru reformarea procedurilor de azil”.

Ministrul de Interne a mai spus că a mers la Viena pentru a vedea dacă există reproşuri legate de modul în care România protejează frontierele și că a fost „fericit” să constate că „şi Austria vede aceste progrese făcute de România, pe toate programele pe care le are” pentru întărirea siguranței la frontiere.

În 18 august, și cancelarul austriac Karl Nehammer a spus, într-o conferință de presă cu Olaf Scholz, că Viena rămâne hotărâtă să blocheze în continuare aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, potrivit presei austriece. La un an și jumătate de la preluarea mandatului, cancelarul german a făcut în 18 august prima vizită oficială în Austria.

Referitor la demersul Austriei de a bloca intrarea României și Bulgariei în spațiul european de liberă circulație, cancelarul austriac a spus, într-o conferință de presă comună cu cancelarul german, că „acum, pentru prima dată, în interiorul Uniunii Europene au fost luate mai mult în considerare extraordinar de marile provocări ale Bulgariei în problema migrației, prin granița sa deosebit de lungă cu Turcia”, scriu Volksblat și Die Presse.

Karl Nehammer a spus însă că asta nu înseamnă însă că Austria își va schimba poziția privind blocarea României și Bulgariei în Schengen.

La rândul său, Olaf Scholz a reiterat poziția Germaniei de susținere a aderării României și Bulgariei la spațiul european de liberă circulație.