Viena rămâne hotărâtă să blocheze în continuare aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer, vineri, într-o conferință de presă cu Olaf Scholz, potrivit presei austriece. La un an și jumătate de la preluarea mandatului, cancelarul german a făcut vineri prima vizită oficială în Austria.

Cancelarul german Olaf Scholz și cancelarul austriac Karl NehammerFoto: BARBARA GINDL / AFP / Profimedia

Referitor la demersul Austriei de a bloca intrarea României și Bulgariei în spațiul european de liberă circulație, cancelarul austriac a spus, într-o conferință de presă comună cu cancelarul german, că „acum, pentru prima dată, în interiorul Uniunii Europene au fost luate mai mult în considerare extraordinar de marile provocări ale Bulgariei în problema migrației, prin granița sa deosebit de lungă cu Turcia”, scriu Volksblat și Die Presse.

Karl Nehammer a spus însă că asta nu înseamnă însă că Austria își va schimba poziția privind blocarea României și Bulgariei în Schengen.

La rândul său, Olaf Scholz a reiterat poziția Germaniei de susținere a aderării României și Bulgariei la spațiul european de liberă circulație.

„Sistemul Schengen nu funcționează, structural”

La un an și jumătate de la preluarea mandatului, cancelarul german Olaf Scholz a făcut vineri prima sa vizită oficială în Austria, fiind primit la Salzburg cu onoruri militare de către cancelarul Karl Nehammer.

Deși cei doi cancelari păreau a avea poziții diametral opuse în ce privește extinderea spațiului Schengen, în declarațiile lor de presă s-a remarcat armonia pe tema unei reforme structurale a controlului imigrației, ca și a păstrării controlului la unele vămi de interior ale UE. „Nehammer îl întâlnește pe Scholz: Controale la granițe? Indispensabile!”, titrează Heute.at.

Cancelarul austriac Karl Nehammer și-a susținut în continuare teza că sistemul Schengen nu funcționează.

  • „Germania continuă să efectueze controale la frontieră cu Austria, ceea ce arată că sistemul Schengen nu funcționează, structural.
  • Pentru mine, parteneriatul este deosebit de important, pentru că suntem adesea aliați când vine vorba despre modul în care modelăm politica europeană, despre cum vrem să dezvoltăm în continuare UE.
  • Dacă vreți cu adevărat să aveți o protecție eficientă a frontierelor externe, atunci trebuie să-i ducem rapid pe cei cărora nu li se permite să rămână înapoi în țările lor de origine.
  • Pentru a face acest lucru, trebuie să vă extindeți și să construiți relații stabile și durabile cu țările de origine, să creați perspective. Austria și Germania sunt una lângă alta. Numai dacă putem asigura securitatea în UE într-un timp previzibil vom câștiga și încrederea oamenilor în proiectul european”, a declarat cancelarul austriac.

Controalele la frontieră rămân la granița cu Germania. Întrebat despre durata controalelor la frontierele germano-austriace, Scholz a spus: „Având în vedere numărul actual de cereri de azil, acestea sunt indispensabile. Suntem în proces de a pune întregul sistem pe o bază bună”.

122.000 de cereri de azil a avut Austria anul trecut, dintre care 75% neinregistrate, a spus și Nehammer. Prin măsurile luate, anul acesta numărul cererilor de azil în Austria a scăzut, în timp ce numărul acestora a crescut, în Germania.

„Suntem o uniune solidară, în UE, Austriei nu îi e indiferent ce se întâmplă în Germania. Prin urmare, daca vrem să lucrăm la securizarea frontierelor externe, Germania se poate baza pe Austria la implementarea măsurilor Comisiei Europene”, a afirmat.

Nehammer, care a vorbit și despre anumite reușite, printre care acordul cu Tunisia și „proiecte-pilot în România și în Bulgaria, la frontierele externe" ale Uniunii Europene.

Alte probleme abordate de către cei doi oficiali au fost legate de „interconectivitatea" dintre Austria și Germania în problema Ucrainei, dar și a energiei - reducerea dependenței de gazul rusesc, producerea de energie pe bază de hidrogen. Deoarece Austria se află în mijlocul Europei, neavând deschidere la mare, se pune problema noii infrastructuri energetice, concret fiind vorba despre anunțarea creării unui coridor sudic, prin Austria și Italia, prin care să fie adus din nordul Africii „hidrogen verde" și în Germania.

Cum ține Austria România la poarta Schengen

Amintim că Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene a respins în 8 decembrie 2022 aderarea României și Bulgariei la Schengen și a acceptat doar cererea Croației. Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă țării noastre în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.

După ce au blocat intrarea României în Schengen, atât cancelarul austriac, Karl Nehammer, cât și ministrul de Interne Gerhard Karner au adus ca argument că din cei peste 100.000 de imigranţi sau solicitanţi de azil ajunși în Austria, 75.000 nu fuseseră înregistraţi nicăieri, iar asta ar fi trebuit să se întâmple la trecerea frontierei externe a UE. Ei au susținut că mulți dintre cei neînregistrați ar fi venit prin România sau Bulgaria, date contrazise de către autoritățile din România.

În 26 aprilie, ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, cel care a blocat aderarea României la Schengen, s-a aflat la București și le-a transmis românilor că are „mare înțelegere” pentru așteptările lor, că autoritățile au făcut progrese în privința securizării frontierelor și a gestionării migrației, dar că mai este „cale lungă”.

Oficialul de la Viena a susținut că „cetăţenii austrieci au aceeaşi dilemă atunci când sunt supuşi unor controale cu Germania”.

El a reluat aceleași cifre cu care a împiedicat aderarea României la Schengen: anul trecut, în Austria au intrat ilegal peste 110.000 de persoane, din care peste 80.000 neînregistrate, iar sistemul de protecție a frontierelor este în continuare nefuncțional. El a spus că a văzut „lucruri minunate” la sediul Poliției române de Frontieră, că România „a făcut progrese și este pe calea cea bună, dar că mai este o cale lungă:

  • „Am mare înțelegere pentru doleanța domnului ministru și pentru așteptările poporului român în ceea ce privește următoarea etapă de aderare la Schengen, dar la momentul de față trebuie să gândiți că cetățenii austrieci au aceeași dilemă în momentul în care sunt supuși unor controale cu Germania
  • Ați făcut progrese foarte bune, sunteți pe calea cea bună, dar trebuie să vă și spunem că mai este o cale lungă”.

Vizita lui Gerhard Karner în capitala României a venit în contextul în care o serie de state membre UE au transmis chiar de la București semnale că România trebuie să intre în spațiul Schengen în acest an. Unul dintre aceștia a fost cancelarul german Olaf Scholz.