La magazinul de suveniruri al Arhiepiscopiei Tomisului printre icoane și alte obiecte bisericești se regăsesc și insigne cu stema Rusiei, relatează Replica Online.

Arhiepiscopul TeodosieFoto: Agerpres

Vânzătoarea de la magazin a explicat că pe insignă este „vulturul bicefal. Este reprezentarea slavonă a faptului că puterea statului este în cadrul Bisericii. Este încadrat și Sfântu Gheorghe, în centru, și e mai solemn.”

Anul trecut, Arhiepiscopul Tomisului, cunoscut pentru declarațiile controversate, a vorbit laudativ despre Vladimir Putin despre care spune că „nu este atât de negru pe cum îl prezintă toată lumea”, fiind „cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim”.

„Domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi văzut atât de negru, nu-i negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun fără frică şi fără nicio ezitare. Este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim. În ţara sa, şi Putin, şi Medvedev, sunt ctitori. Şi am fost pe urmele lor în excursie şi m-am minunat câtă jertfă au făcut. Şi noi îi judecăm ca pe nişte răufăcători. Sigur că au păcatele lor. Ei nu răspund pentru păcatele înaintaşilor care au adus comunismul. Dar nu l-au adus ei. Cei care au adus comunismul, cei din vest, ei au plantat comunismul. Că Marx şi Engels nu sunt din Rusia. Sunt de altă origine”, a declarat arhiepiscopul Teodosie.

Arhiepiscopia Tomisulu, în centrul unui nou scandal

Recent, Arhiepiscopia Tomisului a fost în centrul unui nou scandal, după ce preotul Eugen Tănăsescu a demisionat din funcţia de consilier media şi purtător de cuvânt, în urma relatărilor din presa locală.

Mai multe înregistrări audio au ieșit la ivelală în care Tănăsescu ar discuta cu o femeie despre o fostă clarvăzătoare, fost consul în Israel, care ar avea influenţă asupra ÎPS Teodosie.

Aneta Badiu a fost, în trecut, angajată la grupul parlamentar al PRM din Camera Deputaţilor, iar între 2009 şi 2014 a fost consul coordonator al Direcţiei consulare a Ambasadei României la Tel Aviv.

Arhiepiscopia Tomisului a anunţat că face o anchetă internă pentru a afla cine a înregistrat convorbirile telefonice private.

„Arhiepiscopia Tomisului a luat act cu surprindere şi regret de publicarea în presă, tocmai în importanta perioadă a Postului Adormirii Maicii Domnului, a unor înregistrări audio ale conversaţiilor private dintre (posibili) actuali şi foşti colaboratori ai instituţiei, cu încălcarea flagrantă a articolului 28 din Constituţia României, care stipulează: «Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil»”, se arată într-un comunicat de presă.

Stema Rusiei, pe o biserică din Republica Moldova

Și în Republica Moldova a fost recent un scandal legat de stema Rusiei care era gravată deasupra ușii unei biserici din orășelul Sângera, potrivit Ziarul de Gardă.

Enoriașii au spus că nu mai calcă pragul lăcașului de cult. În replică, preotul a spus că regretă și ar fi dat ordin ca stema Rusiei să fie scoasă de pe clădirea bisericii, dar a afirmat că pe Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii „l-a pomenit, îl pomenește și îl va pomeni”.