„Trăim o epidemie de singurătate”, ne spune Noreena Hertz, de profesie economist și autoarea cărții „Secolul Singurătății. O pledoarie pentru relațiile interumane”, tradusă în limba română și publicată la editura Humanitas. Cu un doctorat la Cambridge University și un MBA la Wharton School de la Pennsylvania University, Noreena Hertz este, în prezent, profesor onorific la Institutul pentru Prosperitate Globală de la University College of London.

Cauzele actualei crize de singurătate sunt numeroase, smartphone-ul și platformele sociale sunt doar două dintre piesele acestui puzzleFoto: Anna Watson / Alamy / Alamy / Profimedia

Prezentă recent la București, pentru Conferințele „Despre lumea în care trăim”, autoarea britanică a arătat, în urma unei cercetări care a durat mai bine de zece ani că, în ciuda clișeelor, generația cea mai singuratică nu este cea a bunicilor noștri, ci chiar a noastră.

Unu din cinci Millennials (generația născută între 1981 și 1996) din Statele Unite se simte singur. Același lucru îl spun, în Marea Britanie, și trei din cinci tineri cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani și aproape jumătate din copiii cu vârste cuprinse între 10-15 ani.

Pentru Noreena Hertz, singurătatea este mai mult decât lipsa iubirii, a companiei sau a intimității. Ea este mai presus de sentimentul de a fi ignorat de cei din preajmă, fie că este vorba despre familie, prieteni, vecini. În definiția pe care Hertz o dă singurătății e și o lipsă de susținere în context familial, social, dar și o excludere la nivel economic și politic. În această logică, tot singurătatea, cu acest sentiment de excludere, este una dintre cauzele avansului înregistrat de partidele populiste.

CITEȘTE CONTINUAREA PE PANORAMA.