Primăria Alba Iulia a publicat pe site-ul oficial datele personale ale tuturor locuitorilor orașului care plătesc taxe și impozite, listele incluzând codul numeric peronal și adresa completă a tuturor persoanelor, scrie Alba 24. Reprezentanții primăriei au invocat „o eroare umană pe care o regretă”, iar datele au fost șterse.

Carte de identitateFoto: dgepmb.ro

Documentele cu datele personale ale locuitorilor, dar și date de identificare a firmelor, au fost încărcate pe site-ul Primăriei la secțiunea „Știri și anunțuri”, miercuri, și au stat pentru o bună perioadă de timp on-line, la dispoziția oricărei persoane.

La o simplă căutare se puteau găsi datele personale ale unor angajați din SRI, DIICOT, BCCO, procurori, judecători, jandarmi, polițiști, avocați, persoane publice, politicieni, zeci de mii de persoane, adică toți cetățenii care dețin proprietăți în Alba Iulia. Inclusiv datele primarului Gabriel Pleșa și ale viceprimarilor au fost făcute publice, conform Alba 24, care a sesizat reprezentanții primăriei despre eroarea gravă comisă.

Reprezentanții primăriei au transmis, la solicitarea Alba24, că a fost „o eroare umană pe care o regretă, iar datele respective au fost șterse”.

Investigație a autorității care se ocupă cu GDPR

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal va începe o investigație după scurgerea de informații de la Primăria Alba Iulia.

Directorul Direcției Control a instituției, George Balaiți, a declarat pentru alba24.ro că autoritatea a fost sesizată joi, iar investigația va fi făcută pe două căi: una scrisă, în care autoritatea va cere date, informații și documente de la Primăria Alba Iulia, iar alta fizică. Mai exact, cel mai probabil la Alba Iulia se va deplasa un inspector din București pentru a investiga cum s-a produs scurgerea de informații.

Potrivit legii, Primăria este pasibilă de un avertisment, însă toate persoanele care au apărut pe lista publicată de instituție pot cere daune în instanță pentru publicarea datelor cu caracter personal.

De asemenea, conducerea primăriei spune că desfășoară o anchetă internă după scurgerea gravă de informații.