Cunoscutul artist Tudor Chirilă a reacționat miercuri seara pe pagina sa de Facebook la instituirea pragului de 9.000 de lei pentru dezincriminarea abuzului în serviciu de către Coaliția PSD-PNL-UDMR amintind de OUG-ul 13 al lui Florin Iordache și Liviu Dragnea.

Tudor ChirilăFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Deci suntem în Kafka. Aflăm că ministerul justiției propune un prag de 9000 de lei pana la care e liber să ciordești ca funcționar public fără răspundere penală. Cum motivează suma? Și dacă se poate 9000 de lei, de ce nu s-ar putea 9 lei? Sau 0,90 de bani? Bătaia de joc continuă.”, a scris el.

Chirilă acuză că lăsăm copiiilor noștri o țară care nu le aparține, că „tăcem și niște nulități mediocre cu pensii nesimțite care probabil că n-ar putea să-și câștige existența muncind în regim privat se agață de banii ăștia nemeritați cu o disperare care te lasă fără glas”.

„Am ajuns la mâna unor netrebnici fără scrupule. Și nu suntem în stare să spargem drobul de sare. Ziua de azi e miercurea neagră a lui 2023. Să disprețuiești în halul ăsta poporul care te plătește, echivalează cu genocidul”, încheie artistul.

Liderii coaliției de guvernare, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, au anunțat miercuri seară că au decis să susțină propunerea Ministerului Justiției privind stabilirea unui prag de 9.000 de lei pentru dezincriminarea abuzului în serviciu, în proiectul adoptat miercuri de Senat. Cei doi au făcut anunțul pe Facebook, prin mesaje postate aproape simultan.

Coaliția PSD-PNL reșapează OUG 13

Reamintim că Senatul a adoptat un proiect de modificare a Codului penal prin care se instituie un prag valoric pentru abuzul și neglijența în serviciu. Mai exact, dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei, adică 50.000 de euro, atunci nu mai vorbim de infracțiune. Este ceea ce prevedea OUG 13, care a scos sute de mii de oameni în stradă, numai că atunci pragul era de 200.000 de lei.

Amendamentul care prevede acest cuantum aparține PSD, PNL și UDMR și este cuprins în proiectul de lege adoptat miercuri de Senat cu 78 de voturi „pentru” și 25 „împotrivă”.

Amendamentul depus de parlamentarii Coaliției vine la un proiect de lege înaintat de guvern care însă nu prevedea un prag valoric, ci doar precizarea că infracțiunea de abuz în serviciu și de neglijență în serviciu este dacă funcționarul public nu îndeplinește o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență cauzând un prejudiciu sau o vătămare unei persoane.

Modificările propuse la codul penal în cazul infracțiunilor de abuz și neglijență în serviciu sunt justificate de mai multe decizii ale Curții Constituționale care preciza, pe de o parte, că trebuie precizate actele care nu sunt indeplinite adică legislație primară, iar pe de altă parte că e nevoie de un prag valoric.