După trei ani de pandemie, speranța de viață a scăzut în întreaga Uniune Europeană. A ajuns la 80,1 ani, față de 81,3 în 2019, conform Eurostat. România rămâne la coada clasamentului. Noile date privind speranța de viață se suprapun peste o dezbatere în mai multe părți ale Europei, inclusiv în România, privind noi creșteri ale vârstei la care se iese la pensie.

Creșterea speranței de viață aduce, în multe țări europene, o presiune adițională pe sistemele publice de pensiiFoto: Inquam Photos / Bogdan-Ioan Buda

Pe 16 martie 2023, în ciuda protestelor și grevelor, guvernul Franței și-a trecut printr-un amendament constituțional reforma pensiilor, ca să nu o supună la vot în parlament.

În urmă cu aproape 100 de ani, speranța medie de viață a unui român era de aproximativ 42 de ani. Acum, copiii născuți în România în 2020 au o speranță de viață de peste 75 de ani. Dar, pe măsură ce crește speranța de viață, crește și vârsta de pensionare. Cu alte cuvinte, cu cât trăiești mai mult, cu atât o să ieși la pensie mai târziu.

În prezent, speranța de viață la naștere depășește 80 de ani în două treimi dintre statele UE. În România, Bulgaria și Lituania, rămâne în jur de 75 de ani, cele trei țări fiind la coada clasamentului european.

Citește articolul integral pe Panorama

.