Oameni plini de vânătăi, cu escare până la os, lăsați în propriile fecale, camere pline de ploșnițe. Nu este un film de groază, este realitatea din mai multe centre de îngrijire pentru bătrâni și persoane dependente, deținute de o tânără femeie de afaceri din Voluntari, dezvăluie o investigație realizată de Centrul de Investigatii Media în parteneriat cu Buletin de București.

Persoane cu dizabilitatiFoto: dotshock / Dreamstime.com

Aceasta ar fi chinuit ani de zile, bătrâni și persoane cu dizabilități și a păcălit proprietari de case, angajați și autorități cu centre pentru persoane dependente, iar afacerea funcționează în continuare.

Aceștia se folosesc de o anomalie din lege: orice firmă poate fi acreditată ca furnizor de servicii sociale doar în baza unei declarații. Apoi, tot „pe vorbe”, poate primi o licență provizorie pentru un serviciu social: azil de bătrâni, centru de îngrijire și asistență pentru persoane cu dizabilități sau alt tip de serviciu. Problema apare când legea permite ca, în baza unei licențe provizorii a serviciului, furnizorul, fie el firmă sau ONG, poate începe să primească oameni în grijă, chiar pe banii statului.

Investigația face parte dintr-o serie de materiale jurnalistice despre oameni puternici care se îmbogatesc, din bani publici, pe seama celor mai vulnerabili români: oamenii cu dizabilități.

Citește și: