​Pentru Liana Alexandru, jurnalistă și scriitoare, ziua de naștere a devenit un prilej de a- și îndemna prietenii și fanii să strângă, împreună cu ea, donații pentru ca victimele violenței domestice să se simtă mai în siguranță. Pentru Alexandru Petre, fotograf bucureștean, alergarea a devenit mai frumoasă de când i-a dat un scop nobil – acela de a strânge fonduri pentru pacienții cu boli terminale. Amândoi înțeleg puterea poveștilor personale de a ne apropia și cred că, mână de la mână, putem face viața un pic mai ușoară pentru cei mai puțin norocoși de lângă noi. Amândoi au amintit, prin campaniile lor de pe platforma Galantom, că grija și generozitatea stau în putința fiecăruia dintre noi.

Portret de GalantomFoto: Galantom

Pe Liana Alexandru o știi cu siguranță de la TV, unde prezenta știrile. Jurnalistă și mamă, în 2019 a lansat prima ei carte pentru copii, Băiatul care nu credea în Moș Crăciun.

Liana nu e străină de ce înseamnă lipsurile. Bunicii ei aveau mulți copii, și puținul pe care-l aveau trebuia împărțit la toți ai casei. Copilăria trăită în comunism, când dorințele nu se împlineau cât ai bate din palme și dulciurile se primeau o dată pe an, de Crăciun, o face acum să aprecieze faptul că poate aduce bucurie sau sprijin acolo unde e nevoie. „Că vorbim despre cauze legate de copii sau de femei ori familii vulnerabile”, spune, „mă implic ori de câte ori simt că mica mea contribuție poate schimba ceva.”

În 2020, de exemplu, Liana și-a dăruit ziua de naștere pe platforma Galantom. A strâns, atunci, 5.120 de lei pentru un proiect al Asociației Zi de Bine care lupta împotriva violenței domestice. „Nu doar pentru că agresiunile asupra mamelor și copiilor mi se par cele mai îngrozitoare forme de abuz”, spune Liana „ci și pentru că în România sunt enorm de multe cazuri, iar femeile sunt descurajate să depună plângere ori, dacă o fac, sunt puține mijloacele concrete de protecție. Orice semnal de încurajare dat femeilor pentru a reclama și orice sprijin pentru a le proteja sunt pași importanți în lupta împotriva violenței domestice.”

Proiectul a ajutat 1000 de femei, victime ale violenței domestice, să aibă acces la MINERVA, un dispozitiv mascat într-o bijuterie, prin care pot apela rapid 112 dacă agresorul încalcă ordinul de protecție.

Liana le reamintește celor care nu au pus niciodată la cale o strângere de fonduri că pe Galantom e simplu să generezi o pagină și să susții o cauză importantă pentru tine. „Galantom e o platformă simplu de instrumentat în strângerea de donații, sigură și necesară într-o lume de fake-uri în care riscul de a te îndrepta spre false fonduri e mare în mediul online.”

Întrebată de ce crede că este important să fim generoși, Liana ne-a răspuns că generozitatea ne ajută să fim noi înșine și că „orice om e bun în adâncimea lui, iar generozitatea e un semn că ai ajuns la tine.”

Tot la Galantom apelează și Alexandru Petre pentru misiunile lui de strângere de fonduri, de data asta prin provocări sportive.

Pasionat de mișcare de mic, Alex încearcă acum să le insufle această pasiune și celor doi copii ai săi. Pentru el, alergarea este nu numai un mod de a se destinde și de a fi el cu sine, ci s-a transformat și într-un mod de a-i ajuta pe cei mai puțin norocoși ca el. Uneori singur, alteori alături de familia sa, Alex aleargă pentru HOSPICE Casa Speranței, ONG-ul care asigură îngrijire paliativă pentru oamenii cu boli incurabile, oferind îngrijire medicală pentru pacient, sprijin social și consiliere psiho-emoțională și spirituală pentru pacient și aparținători.

„Pentru mine, cea mai mare bucurie o reprezintă faptul că știu că efortul meu aduce un zâmbet, o ședință de terapie, un plus în viața cuiva”, spune Alex. „Iar atunci când te și întâlnești cu acei copii sau adulți și vezi concret pentru cine lupți sau vezi rezultatele muncii tale, îți dai seama că merită de fiecare dată.”

Când participă la evenimente caritabile, Alex simte că efortul fizic este contrabalansat de o energie extraordinară, de parcă prinde aripi. Mama lui, spune el, deși nu mai este în viață, l-a inspirat să devină omul care este astăzi. Cu ea în gând aleargă de fiecare dată când susține o cauză.

Alex încurajează începătorii într-ale strângerii de fonduri să își înceapă misiunea fără emoții și fără temeri, dispuși să ducă cât mai departe poveștile celor care au nevoie de ajutor: „Vei fi surprins să vezi cum implicarea și pasiunea vor da roade. O donație, un share sau poate încă un fundraiser la fel ca tine. O să primești și refuzuri, asta e clar, însă tu nu faci asta ca să obții un DA sau un NU, ci faci asta pentru că tu crezi în cauză și pentru că oamenii se bazează pe tine să le spui povestea.”

„Eu cred că toți oamenii sunt buni, însă, uneori trebuie să le fie amintit acest lucru pentru a se implica”, mai spune Alex. „Totul în jurul nostru se desfășoară cu o viteză extraordinară, ne lovim de greutăți, suntem stresați, alergăm după fericire, după succes, dar uneori chiar e nevoie de o pauză. De un respiro și de o calmitate interioară. Iar atunci vom vedea că avem timp să facem bine.”

Să ajuți e atât de ușor! Dacă vrei să-ți donezi ziua sau să participi la un eveniment sportiv pentru o cauză socială, găsești mai multe informații despre cum poți face asta pe Galantom.ro.

Articol susținut de Asociația One Kind. Citește interviurile integrale cu Liana și Alex aici.