Mașina din valiză Autoritățile române au recuperat aproape 6 milioane de lei din SUA, într-un dosar de evaziune fiscală Concediu medical, în era COVID. Cum a ajuns salariatul să ducă boala pe picioare, la mica înțelegere cu angajatorul Mitul găunos al școlii românești comuniste De ce aşteaptă şoferii de TIR 48 de ore la Vama Galaţi Vrei să te muţi în Grecia? Ce trebuie să faci Adresa oficială prin care Termoenergetica cere intervenția Guvernului pentru a salva Bucureștiul de frig la iarnă Mica doză de cultură generală Chiriile cresc înainte de începutul anului universitar. Ce sume vor plăti studenții din București.

Press reportFoto: Profimedia Images

Mașina din valiză

La finalul secolului trecut, Mazda și Honda și-au imaginat mobilitatea urbană într-un mod diferit. De la "mașina" dintr-o valiză până la scuterul care încăpea într-un mini portbagaj. De-aici, din vârf, hăul nu-mi taie suflul. Arunc placa din lemn pe pământul bătătorit, iar praful n-are timp să se așeze că eu sunt deja în “cockpit”. Înfășor sfoara pe mâna dreaptă, iar cu picioarele împing din greu și-mi croiesc drum către asfalt. Rulmenții curg de-atâta ulei, iar în locul unor piulițe – mult prea scumpe pentru un copil de 5 ani – stau două cuie bătute strâmb. Îmi iau avânt. Abia acum încep să respir greu și intru în alertă: cu picioarele controlez direcția cartului improvizat, iar cu privirea încerc să detectez orice posibil obstacol. De la nivelul solului, orice piatră poate să-mi încheie coborârea. , scrie AutoCritica

Autoritățile române au recuperat aproape 6 milioane de lei din SUA, într-un dosar de evaziune fiscală

Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a anunțat că a recuperat aproximativ 6 milioane de lei din SUA într-un dosar de evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat.

ANABI a încasat 1.225.465 de dolari, transferați de către Departamentul de Justiție al SUA, bani care au fost recuperați ca urmare a unei petiții civile (petition for remission) formulate de autoritățile române și care reprezintă veniturile integrale nete obținute de autoritățile din SUA după valorificarea mai multor bunuri confiscate.

Potrivit ANABI, suma urmează a fi transferată către Agenția Națională de Administrare Fiscală în vederea recuperării prejudiciului și acoperirii ordinului de confiscare dispuse într-un dosar instrumentat de DNA și soluționat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție, în 2019, scrie PressHub

Concediu medical, în era COVID. Cum a ajuns salariatul să ducă boala pe picioare, la mica înțelegere cu angajatorul

Alexandru e un tânăr inginer de 35 de ani din Capitală, care a avut COVID-19 în urmă cu o lună. S-a diagnosticat acasă, după ce simptomele sale au fost însoțite și de febră. Rezultatul testului rapid nu l-a surprins – a fost depistat pozitiv. S-a gândit atunci dacă să își ia sau nu concediu medical de la serviciu. A ales a doua variantă, în ciuda sfatului venit de la șeful său, care i-a recomandat să-și ia liber.

Chiar dacă era obosit, Alexandru și-a continuat activitatea, dintr-un considerent aparent simplu de înțeles: muncește din confortul casei de mai bine de doi ani. Dar a contat și faptul că alți colegi de-ai săi, când au fost infectați cu COVID, au setat un precedent – au lucrat, deși erau bolnavi.

Uitându-se în urmă, tânărul admite acum că a lucrat cu „frâna de mână trasă”. A făcut pauze mai lungi decât de obicei și și-a forțat în mod constant limitele, potrivit Panorama.

Mitul găunos al școlii românești comuniste. Cum vă distruge ministrul Cîmpeanu copiii

Vestea că notele obținute în clasele V-VIII vor fi eliminate din nota finală pentru repartizarea computerizată în licee a elevilor a fost primită cu surprinzător de multă satisfacție, pe alocuri cu tuse de nostalgie comunistă: așa era și pe vremea noastră, foarte bine!

Ceea ce foarte puțină lume a sesizat este abandonul și resemnarea din această decizie. Una care completează obsesia pentru reintroducerea concursului de admitere la colegiile naționale.Da, în acest moment notele pe care elevii le primesc, nu numai în gimnaziu, nu au o relevanță unitară. Modalitatea de evaluare și notare în cine știe ce școală din rural, din urbanul mic sau periferia urbanului mare, cu exigențe scăzute până la nivelul satisfacției că elevul, de bine de rău, vine la ore, sunt adesea cu totul diferite de cele din școlile cu pretenții., scrie Spotmedia

De ce aşteaptă şoferii de TIR 48 de ore la Vama Galaţi.

Potrivit răspunsului primit de presa locală, activitatea în Biroul Vamal de Frontieră Galaţi se desfăşoară în ture, pe sistemul 12/24 şi 12/48. În tura de 12 ore se efectuează formalităţi vamale în medie pentru 80 de camioane, 70 de vagoane şi 30 de nave, de către un personal de 4-5 lucrători vamali. În cazul trenurilor, controlul impune parcurgerea a 20 de km de garnitură, în medie de două ori pe tură. În plus, un lucrător vamal trebuie să fie prezent timp de opt ore la activitatea aferentă coletelor poştale, iar un altul este blocat timp de 12 ore pentru efectuarea formalităţilor vamale aferente volumului crescut de mărfuri transportate pe Dunăre, drept consecinţă a situaţiei din Ucraina., scrie Viața Liberă.

Vrei să te muţi în Grecia? Ce trebuie să faci.

Ori de câte ori mă întreabă cineva ce visez eu să fac într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat gândul îmi zboară mereu în aceeaşi direcţie: să mă retrag un an, poate 2 într-o căsuţă, pe o insulă grecească mai puţin populară, unde să mă pot bucura de linişte şi, sper eu, de ceva mai multă creativitate. Sunt însă alţii care au ales Grecia pentru întreaga viaţă şi alţii care se gândesc să facă acelaşi lucru.

Cum însă o astfel de decizie nu ar trebui luată doar cu gândul la ce vezi şi simţi într-o vacanţă, am căutat să aflu ce trebuie să faci dacă vrei să te muţi în Grecia, dar şi la ce să te aştepţi după ce ajungi acolo., scrie Life.ro

Adresa oficială prin care Termoenergetica cere intervenția Guvernului pentru a salva Bucureștiul de frig la iarnă

Termoenergetica cere intervenția Guvernului, pentru asigurarea finanțării PMB care nu poate susține finanțarea sistemului de termoficare al Bucureștiului.

Concluziile scrisorii adresate autorităților de către compania care distribuie căldura și apa caldă în București:

Situația financiară a Termoenergetica la momentul prezentei este critică, în cursul lunii septembrie urmând să existe riscul deschiderii procedurii de insolvență față de societate.

Pentru asigurarea sistemului centralizat de furnizare a energiei termice în București în sezonul 2022-2023 este nevoie de acțiunea urgentă de modificare a cadrului legislativ pentru ridicarea plafonului de îndatorare a Municipiului București pentru achitarea datoriilor scadente față de Termoenergetica.

Intervenția Guvernului pentru asigurarea finanțării PMB este imperios necesară, aceasta fiind în imposibilitatea de a susține financiar funcționarea sistemului de termoficare, scrie B365.ro

Mica doză de cultură generală.

Vom vorbi azi despre Margaretha von Waldeck și despre Maria Sophia Margaretha Catharina von Erthal, două gagici care au trăit la vreo două secole distanță una de cealaltă, dar care au totuși ceva în comun. Ce anume? Păi, umblă vorba prin târg că una dintre ele ar fi fost sursa de inspirație pentru faimosul personaj Albă ca Zăpada. Sau poate chiar amândouă. Ei, ia uitați ce subiect interesant!

Să începem cu Margareta! Tipa s-a născut undeva pe la 1533 prin Germania. Era fată de conte, cu pile, cu tot tacâmul, dar nu prea i-a folosit la nimic treaba asta. Ideea este că a trimis-o tat`su de acasă tocmai la Bruxelles, la curtea regina Mariei de Ungaria, care era și soră cu împăratul Carol al V-lea al Sfântului Imperiu Roman, că voia ăsta să se pună bine cu șefu`, scrie Mica doză de cultură generală.

Chiriile cresc înainte de începutul anului universitar. Ce sume vor plăti studenții din București.

„Chiriile practicate pentru majoritatea segmentelor rezidențiale sunt în continuare mai ieftine decât în 2019, nereușind să recupereze scăderile masive din 2020. Totuși, sub impactul inflației și a creșterii generale de costuri și în contextul unei creșteri ridicate a cererii, ne așteptăm că această toamnă să depășim nivelul de prețuri practicat înaintea pandemiei.

Dacă cele mai mari prețuri vor continua să fie în Cluj pentru apartamentele cu una și două camere, ne așteptăm ca cele mai mari scumpiri să le vedem în Timișoara, deoarece raportul dintre veniturile locuitorilor din Timișoara și nivelul chiriilor este mult mai bun decât în Brașov, Iași sau Constanța”, arată Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Sursa citată menționează că, pe unele segmente de piață, așteptările proprietarilor se situează, în medie, la același nivel ca anul trecut. Cluj-Napoca ocupă primul loc în clasamentul celor mai mari prețuri medii solicitate la închirieri, depășind Capitala la prețurile pentru apartamentele cu una și două camere, scrie Adevărul.

Dezmăț la guvernare. PSD vine cu noi bombe bugetare.

Întrebat dacă toate aceste propuneri au fost discutat și cu cei din PNL, ca să-și dea acordul, Sorin Grindeanu (vicepremier și ministru al Transporturilor) s-a mărginit la a spune că ei vor insista pentru pachetul social. „Eu am spus la început că am venit pe fiecare sector în parte cu propuneri care ne aparțin. Marius Budăi va prezenta și detalia sectorul social într-o conferință separată. E o componentă extrem de importantă pentru noi. Sunt politici la care ținem și noi insistăm”, a transmis vicepremierul.

Premierul nu a fost prea încântat de gestul făcut de social-demicrați. „Ca să putem să asigurăm acest pachet de măsuri sociale trebuie să avem din ce să asigurăm banii necesari pentru a putea să mărim, să majorăm, atât pensiile, cât şi salariile", a afirmat Ciucă într-o conferinţă de presă, întrebat în legătură cu propunerea PSD de majorare a salariului minim la 3.000 lei.

Mihai Tudose, din postura de specialist în energie al PSD, a precizat că social-democrații vor insista ca în noua ordonanță de urgență privind compensarea și plafonarea prețurilor în energie să existe o taxă de solidaritate care să fie aplicată pe tot lanțul, de la producători la traderi, potrivit Adevărul.

Guvernul francez se gândește la raționalizarea energiei .

A apărut și ideea raționalizării gazului ori a electricității. Ea a fost prezentată de șefa Guvernului francez, în cadrul unei întâlniri cu patronii francezi.

Elisabeth Borne s-a întâlnit cu primul sindicat patronal, Medef, ocazie cu care a cerut companiilor să facă eforturi pentru a fi evitată o eventuală penurie de energie în lunile ce vin: "Fiecare companie trebuie să se mobilizeze și să ia măsuri. Fac un apel către fiecare companie să își stabilească propriul plan de sobrietate energetică. Colectiv, putem să evităm riscul unei penurii de energie. În caz contrar, vom fi nevoiți să stabilim o bază de consum. Iar dacă vom fi nevoiți să ajungem la o raționalizare, companiile vor fi primele vizate. Trebuie să ne pregăm pentru aceste eventualități. Este momentul pentru o responsabilitate colectivă", scrie RFI.

Ministrul Predoiu cheamă infractorii fugari la respectul față de lege

Sumele fraudate anual prin evaziune fiscală corespund aproape unei treimi din produsul intern brut al României, de două ori mai mult decât media la nivelul UE. Furtul e încurajat inclusiv de legile justiției. Fostul procuror şef al DNA Laura Codruța Kövesi declara în cadrul unei dezbateri publice din 2018 privind frauda şi corupţia în domeniul achiziţiilor publice că statul român are de recuperat circa 1 miliard de euro ca urmare a hotărârilor definitive din 990 de dosare instrumentate de DNA.

De la costul astronomic al unui kilometru de autostradă, care este cel mai mare din UE, la milioanele de euro cheltuite de primării pentru plantarea de panseluțe în pragul iernii, de la returnările de TVA în baza unor facturi înregistrate doar pe hârtie, la achizițiile publice ale căror prețuri sunt de câteva ori mai mari decât prețul pieței, de la contabilitatea dublă, la declararea falimentului unor companii care nu sunt nici pe departe în situația de a fi trecute la pierderi, toate acestea sunt doar câteva metode bine orchestrate de furt din buzunarul bugetului de stat, dar și al bugetelor companiilor private, scrie DW

Ministrul Bogdan Aurescu: România susține interzicerea vizelor pentru turiștii ruși. „Turismul nu este un drept fundamental”

Despre vizele pentru ruși: (...) voi exprima deplina disponibilitate a României de a discuta despre adoptarea unor măsuri ulterioare de restricționare a circulației cetățenilor ruși în Uniunea Europeană deoarece considerăm că - concentrându-ne mai ales pe vizele pentru turism – turismul nu este un drept fundamental (...). În același timp, este important să se permită eliberarea de vize pentru cetățenii ruși care sunt dizidenți sau care fug de opresiune, amenințați de regim. Mulți dintre acești cetățeni folosesc și vize turistice (...). De asemenea, vize umanitare, vize medicale (...). De la începutul anului, România a eliberat în jur de 800 de vize pentru cetățenii ruși, dintre care în jur de 130 de vize pentru turism.

Energia și dependența de Moscova - România este una dintre țările mai puțin dependente în ceea ce privește importurile de energie din alte surse, inclusiv din Rusia(...). Dacă vorbim despre relațiile UE-Rusia, cred că cea mai importantă problemă este să acționăm pentru a deveni mai puțin dependenți, pentru a deveni independenți de orice fel de influență dinspre Rusia. Reziliența noastră este de fapt în joc.Citiți interviul complet în Europa Liberă.

Fredrik Erixon: ”Va fi o perioadă urâtă pentru clasa de mijloc. Prea mulți bani aleargă după prea puține produse ”.

Fredrik Erixon este economist, scriitor, director al Centrului European pentru Economie Politică Internațională (CEEPI) din Bruxelles.

În opinia economistului, urmează o perioadă extrem de dificilă pentru clasa de mijloc, cea mai afectată de creșterea prețurilor, deoarece acestea erodează nu doar puterea de cumpărare, ci și valoarea activelor, acumulate preponderent pe credit.

Ieșirea din această situație complicată, spune Erixon, este o recesiune, inevitabilă după părerea sa.

Cea mai mare îngrijorare a economistului este că băncile centrale și guvernele își supraestimează capacitatea de intervenție în actuala criză. Chiar și într-o lume ideală, în care factorii de decizie nu mai fac nicio greșeală de acum înainte, inflația va fi foarte dificil de combătut, deoarece fundamentele economiei mondiale sunt cele care o alimentează, concluzionează directorul CEEPI, potrivit Curs de Guvernare

Președintele sindicatului Europol: Poliția funcționează după recomandări

Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol, a fost o voce realistă atunci când a vorbit despre ce face și cum face Poliția Română.

A semnalat probleme, precum lipsa personalului specializat, numărul mic al polițiștilor implicați, birocrația și regulile complicate pentru copiii dați dispăruți și multe alte probleme.

Adriana Săftoiu discută cu Cosmin Andreica despre schimbările careu s-a întâmplat în ultimii doi ani. Sau care nu s-au întâmplat, scrie PressHub.