Președintele Klaus Iohannis nu spune tranșant dacă România a trimis arme grele în Ucraina susținând că în război nu e înțelept să dai informații esențiale adversarului. SUA, Marea Britanie, Olanda, Franța, Italia, Germania, Polonia, Slovacia, Cehia sau Statele Baltice sunt doar câteva din țările care au comunicat public și transparent ce și cât armament greu au trimis Ucrainei

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la KievFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

De la debutul războiului din Ucraina, atât statele vecine Ucrainei, cât și marile puteri NATO, dar și țări partenere de la mare distanță precum Australia, au trimis ajutoare militare, tehnică grea de luptă. Toate au făcut publice ce au trimis și în ce cantități, de la SUA la Marea Britanie, de la Germania la Olanda, Italia sau Franța.

Mai mult, țări vecine sau apropiate României, precum Polonia, Slovacia, Cehia, Bulgaria sau Țările Baltice au comunicat public exact ce tancuri, transportoare blindate, obuziere, sisteme de rachete sau sisteme antiaeriene au transmis în ajutor Ucrainei, inclusiv cantitățile. De pe harta ajutoarelor militare directe, însă, lipsește România care nu a comunicat nimic despre arme grele sau tehnică de luptă transmisă vecinilor ucraineni. Dacă a trimis ceva...

Aici o listă realizată independent, din surse publice, cu toate armele grele furnizate Ucrainei.

Întrebat de HotNews.ro dacă România a trimis arme grele în țara vecină și, dacă da, care sunt acestea și de ce nu s-a comunicat public ca în cazul altor țări, șeful statului a răspuns:

  • „Eu pot să vă spun ce am spus si cu alte ocazii. Suntem în război, nu într-o situație pe care o povestim, în liniste, la o cafea.
  • Războiul se desfășoară lângă noi și e înțelept să nu dai informații vitale adversarului.
  • Noi declarăm public că noi ajutăm Ucraina cu tot ce putem și asta facem”.

De ce această discrepanță între comunicarea României și a vecinilor noștri care au anunțat public tot ce au trimis în Ucraina?

  • „Asta este abordarea noastră fiindcă suntem vecini direcți cu Ucraina și credem că așa este mai bine pentru noi și pentru Ucraina să-i ajutăm”.