Odată cu popularitatea câștigată de Bitcoin (BTC), a crescut și interesul investitorilor pentru a deține această monedă virtuală. La fel a crescut și popularitatea altor monede virtuale. Dar piața criptomonedelor continuă să fie, în același timp, marcată de volatilitate crescută.

Soluții de investiție în BitcoinFoto: pexels.com

Scăderile de prețuri pentru Bitcoin pot să fie substanțiale și se pot produce într-un timp foarte scurt. Apar situații în care, în numai 24 de ore, se înregistrează scăderi și de 10%. De la maximul istoric de circa 68.000 de dolari pe unitate, Bitcoin a coborât și la nivelul de 20.000 de dolari.

Cum îți protejezi investițiile atunci când prețurile monedelor virtuale scad brusc?

Înainte de toate, trebuie să alegi modalitatea de investiție în monede digitale cea mai potrivită pentru tine și în cazul izbucnirii unei potențiale crize.

Cum poți investi în Bitcoin?

Există două modalități de a investi în Bitcoin:

1. Prin intermediul exchange-urilor de monede virtuale;

2. Prin intermediul unei case de brokeraj care oferă CFD-uri cu suport pe monede virtuale.

Exchange-urile de monede virtuale

Există exchange-uri de monede virtuale atât sub formă fizică, precum și online. Exchange-urile de monede virtuale afișează un panou de cotații, dispun de o casă de marcat și personal care te va ghida prin întreg procesul de cumpărare sau vânzare, la fel ca la schimburile valutare obișnuite.

Birourile de schimb de monede virtuale sunt capabile să garanteze anonimatul parțial sau total al tranzacțiilor. Într-un birou de schimb, monedele virtuale pot fi cumpărate și cu bani cash (RON, EUR, USD, etc.).

Crypto Exchange-urile sunt deschise 24 ore / 7 zile pe săptămână și, în acest context, lichiditatea poate fi foarte mică. Reglementările unor guverne sau știrile legate de un anumit proiect pot schimba dramatic prețul unei monede într-un timp foarte scurt.

Investițiile prin intermediul exchange-urilor de monede virtuale au un grad ridicat de risc. Multe exchange-uri s-au închis brusc, fără niciun avertisment, fie din cauza falimentului, fie din cauza unei înșelătorii planificate, fie au fost atacate de hackeri. În cele mai multe cazuri, fondurile clienților lor au dispărut definitiv.

CFD-uri cu suport pe monede virtuale

Pentru a beneficia de pe urma volatilității ridicate din piața Bitcoin, nu este neapărat nevoie să cumperi moneda în sine.

Contractele pentru diferență (CFD-urile) sunt instrumente financiare derivate care îți permit să obții expunere pe un activ fără să-l cumperi efectiv.

Prin utilizarea unui CFD te bucuri de beneficii similare ca și la cumpărarea activului suport. Prețul activului crește/scade în tandem cu valoarea CFD-ului.

Mai mult decât atât, prin intermediul CFD-urilor poți câștiga bani nu numai de pe urma creșterilor de preț al Bitcoin, ci și de pe urma scăderilor, ceea ce în tranzacționarea clasică, direct pe bursele de monede virtuale, nu este posibil.

Cum se poate realiza acest lucru? Prin mecanismul numit „vânzare în lipsă” sau short-selling. Practic, dacă estimezi că urmează o scădere de preț, poți vinde în lipsă acum ceva ce nu ai, și răscumpăra mai târziu la un preț mai bun, marcând diferența dintre vânzare și cumpărare sub formă de profit.

Mai mult decât atât, ca și metodă de protecție, cu ajutorul posibilității de vânzare în lipsă (short-selling) caracteristică CFD-urilor, investitorii își pot îngheța tranzacțiile deja existente pentru a se feri de fluctuațiile nedorite ale pieței.

Practic, dacă prețurile încep să scadă, poți vinde în prezent ceva ce nu ai, pentru a răscumpăra ulterior la un preț mai avantajos.

Dacă, de exemplu, ai cumpărat criptomonede și prețurile încep să scadă, poți deschide o poziție de vânzare în lipsă (short) de criptomonede pe suport CFD de volum egal cu cea de cumpărare. Astfel ajungi să deții simultan atât o poziție de cumpărare, cât și o poziție de vânzare pentru același activ, de același volum, înghețând rezultatul tranzacțiilor.

Indiferent în ce direcție se va mișca prețul, cât pierzi pe una câștigi pe cealaltă și invers.

Practic, fluctuațiile pieței nu mai afectează rezultatul portofoliului tău pe perioada în care cele două poziții opuse sunt deschise simultan. Când trece perioada de fluctuații poți închide una dintre poziții, „dezghețând” astfel rezultatul și lăsând tranzacția cealaltă să își continue liber evoluția. Această strategie de investiții se numește Hedging.

În contextul volatilității crescute a monedelor virtuale, este important pentru investitorii în CFD-uri cu suport pe monede virtuale ca platforma de tranzacționare să aibă integrate instrumente de administrare a riscului.

Spre exemplu, platforma xStation5 de la XTB, are ordine de tip SL (stop loss) și TP (take profit):

  • Stop loss (SL) - Acesta este un ordin care protejează, folosit de investitori pentru a limita riscul în tranzacționare. Ordinul SL reprezintă o comandă dată de către investitor platformei de tranzacționare care spune că, dacă prețul atinge un anumit nivel stabilit în prealabil de investitor, atunci platforma trebuie să închidă automat tranzacția, chiar dacă investitorul nu este conectat la platforma de tranzacționare.
  • TP (take profit) - Un ordin similar cu cel de Stop Loss este Take Profit, doar că este folosit pentru marcarea automată a profiturilor la un nivel de preț stabilit de investitor.

Un alt avantaj al CFD-urilor, ca modalitate de investire în monede virtuale, este posibilitatea de a realiza tranzacții de dimensiuni reduse. Nu trebuie să deții sau să investești sume de ordinul a zeci de mii de Euro, cât costă adesea monedele virtuale. De exemplu, dimensiunea minimă / volumul minim pentru o tranzacție ce poate fi deschisă cu Bitcoin CFD (în contextul ofertei XTB) este de 0.01.

Ai în vedere riscurile:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Articol susținut de XTB