Firma austriaca Austroprojekt, finantata de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, in cadrul unui studiu de specialitate, recomanda majorarea volumului anual al taierilor din padurile Romaniei cu 10 milioane metri cubi, potrivit Federatiei pentru Apararea Padurilor. In plus, studiul are pe coperta sigla Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Organizatia mentionata a transmis ca este vorba despre un studiu preliminar, care mai contine si alte masuri precum:

  • taierea padurilor inainte de varsta exploatabilitatii;
  • cresterea cu circa 65% a volumului de extras prin rarituri in padurile tinere;
  • infiintarea de culturi speciale pentru celuloza in locul padurilor polifunctionale;
  • reducerea drastica a personalului silvic angajat pentru paza padurilor

Federatia pentru Apararea Padurilor precizeaza ca "studiul a fost dezbatut intr-o consfatuire organizata in luna februarie 2008 la Sinaia cu participarea reprezentantilor MADR, RNP – Romsilva, asociatiilor proprietarilor de paduri, ONG-uri, dar la care nu au fost invitati membri ai Federatiei pentru Apararea Padurilor si ai Academiei Romane si Academiei de Stiinte Agricole si Silvice."

Pe website-ul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare sunt publicate urmatoarele informatii: compania Austroproject a primit o finantare de 299,047 euro pentru realizarea studiului "Forestry and Forest Industry". Data contractului: 25 aprilie 2007.

Vom reveni cu detalii.