Guvernul condus de Nicolae Ciucă a stabilit ca România să fie reprezentată în organizația internațională care protejează democrația constituțională de către ministrul de Externe Bogdan Aurescu, scrie Europa Liberă. Acesta va fi membru cu puteri depline, în timp ce Radu Iulian Sebastian Rădulețu va fi supleant, în timp ce fostului ministru al Justiției Tudorel Toader nu i-a mai fost prelungit mandatul.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mandatul lui Tudorel Toader, care a expirat în urmă cu o lună, nu a mai fost prelungit, conform informațiilor apărute pe site-ul Comisiei de la Veneția.

Tudorel Toader era membru al Comisiei de la Veneția din 2014. În 2018, a mai primit un mandat de patru ani, după ce s-a autopropus în funcție. Potrivit procedurii, Ministerul Justiției formulează propunerea privind numirea reprezentantului României în Comisie, Ministerul Afacerilor Externe dă un aviz, iar premierul aprobă. Tudorel Toader era ministru al Justiției când s-a autopropus pentru un nou mandat de 4 ani, în 2018.

Ministerul Justiției l-a propus pe ministrul de Externe Bogdan Aurescu pentru a reprezenta România în Comisia de la Veneția, iar supleant a fost propus Sebastian Rădulețu, fost consilier al lui Cătălin Predoiu.

Rădulețu este din 2015 profesor de Drept la Facultatea de Drept din Craiova. Potrivit CV-ului său, a fost consilier al Ministrului Justiţiei în perioada iulie - decembrie 2008. La vremea respectivă, ministru al Justiției era Cătălin Predoiu.

Întrebat de către Europa Liberă de când ocupă funcția în Comisia de la Veneția, Rădulețu a răspuns: „Nu pot să vă dau nicio informație. Nu am certitudinea că vorbesc la telefon cu persoana care s-a recomandat”.

Numirea unui reprezentant în cadrul instituției de pe lângă Consiliul Europei trebuie să acopere exigențele nominalizate în regulamentul de funcționare - „experți independenți care au atins eminența prin experiența lor în instituții democratice sau prin contribuția la întărirea Legii sau a științelor politice”. Între cerințele postului se află și „promovarea statului de drept și a democrației”.

Guvernul nu răspuns, solicitat de Europa Liberă, care au fost criteriile de selecție a celor doi reprezentanți ai României în Comisia de la Veneția.