Magistrații Curții de Apel București vor repune pe rol judecarea ultimului termen în procesul omului de afaceri Nelu Iordache în care acesta a fost condamnat în prima instanță la 12 ani şi 6 luni de închisoare pentru evaziune fiscală şi delapidare, fiind acuzat de un prejudiciu de 2 milioane de euro adus statului. Hotărârea Curții de Apel este luată în contextul deciziei Curții Constituționale privind prescripția răspunderii penale.

Nelu IordacheFoto: Agerpres

Următorul termen al dosarului a fost stabilit pentru 26 septembrie.

  • „(...) repune cauza pe rol, fixând termen la data de 26.09.2022 ora 10:00, în vederea discutării efectelor Deciziei nr. 358/26.05.2022 pronunţate de Curtea Constituţională a României.
  • Se vor cita inculpaţii Iordache Nelu, SC Bata Sky Imobiliare SA prin lichidator judiciar, Imad Ali, Băluţă (fostă Stancu) Mioara, Ilie (fostă Cristescu) Luiza Maria şi partea civilă ANAF. Se asigură asistenţa juridică a inculpaţilor prin contactarea avocaţilor aleşi ori a avocaţi din oficiu", a decis Curtea de Apel București.

Curtea Constituțională a publicat miercuri motivarea deciziei din 26 mai prin care a admis o sesizare referitoare la întreruperea termenului de prescripţie a răspunderii penale, declarând neconstituțional un articol din Codul Penal care permite întreruperea cursului prescripției odată cu administrarea de noi probe de către procurori.

În 30 mai, Guvernul a adoptat o Ordonanță de urgență pentru a modifica Codul penal, după decizia Curții Constituționale.

De la decizia din 2018 în care a fost declarată neconstituțională o sintagmă din articolul din Codul penal privind cursul prescripției răspunderii penale și până la ordonanța de urgență adoptată de guvern în 30 mai, prin care a fost modificat Codul penal, în niciun dosar nu poate fi întreruptă prescripția, susține Curtea Constituțională în motivare.

Conform unor juriști consultați de HotNews.ro, în urma deciziei CCR vor fi afectate toate dosarele în care a fost prelungit termenul de prescripție, prin efectuarea unor acte penale. Adică vor fi aruncate în aer sute de dosare.

Nelu Iordache, condamnat în prima instanță la 12 ani şi jumătate închisoare pentru evaziune fiscală şi delapidare

În dosarul aflat acum pe rolul Curții de Apel București, omul de afaceri Nelu Iordache a fost condamnat de Tribunalul București, în martie 2021, la 12 ani şi 6 luni de închisoare pentru evaziune fiscală şi delapidare, fiind acuzat că a înregistrat în contabilitatea unei firme (fosta companie de transport aerian Blue Air) achiziţii fictive de materiale publicitare, prejudiciind statul român cu 2 milioane euro.

Nelu Iordache, la data faptelor asociat şi administrator al SC Bata Sky Imobiliare SA, a fost trimis în judecată de DNA în acest dosar în iunie 2018, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată şi delapidare.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Ali Imad, la data faptei administrator al unor societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, Mioara (fostă Stancu) Băluţă, la data faptei angajată în cadrul unei bănci, Luiza Maria (fostă Cristescu) Ilie, pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă şi a societăţii Bata Sky Imobiliare SA, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis pe masa judecătorilor că, în perioada februarie - aprilie 2011, Nelu Iordache Nelu a înregistrat în contabilitatea SC Bata Sky Imobiliare SA, achiziţii fictive de materiale publicitare promoţionale în valoare totală de 46.356.636 lei, din care TVA în cuantum de 8.972.252 lei.

"Prin aceste demersuri, Iordache ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma de 8.972.252 lei (echivalentul a 2.133.254 euro), reprezentând TVA dedusă în mod nelegal. Produsele respective ar fi fost achiziţionate de la două societăţi administrate de Ali Imad", precizează DNA.

Ulterior, până în luna ianuarie 2014, Nelu Iordache şi-ar fi însuşit în mod necuvenit suma de 47.311.243 lei, pe care ar fi "justificat-o" prin simularea unui împrumut pe care l-ar fi acordat firmei SC Bata Sky Imobiliare SA, iar în acest sens, ar fi încheiat un contract prin care a atestat în mod neadevărat că a împrumutat societatea cu suma de 11.000.0000 euro.

"Acest contract ar fi generat, în sarcina societăţii, o obligaţie de restituire a sumei respective în favoarea lui Iordache, deşi în realitate firma nu a încasat niciodată vreun ban, în modalitatea de mai sus", mai spun procurorii.

Anchetatorii precizează că, fiind audiate în cadrul anchetei, Mioara (fostă Stancu) Băluţă, angajată a unei bănci, şi Luiza (fostă Cristescu) Maria Ilie au declarat în mod mincinos că, în perioada 18 - 28 aprilie 2011, în unitatea bancară în care prima îşi desfăşura activitatea, au fost desfăşurate operaţiuni în sensul celor arătate mai sus, în realitate, nefiind depusă, plătită şi retrasă vreo sumă de bani.

În iulie 2021, Nelu Iordache a fost ridicat de anchetatori de pe Aeroportul Otopeni, mai exact de la bordul unui avion care urma să decoleze cu destinația Roma, pentru a fi audiat într-un nou dosar. Ulterior, DNA a anunțat că Nelu Iordache şi fosta directoare executivă a Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Ilfov Genica Bădănoiu au fost trimişi într-un dosar în care omul de afaceri este acuzat că i-ar fi cerut directoarei să elibereze o autorizaţie de mediu pentru staţia de transfer deşeuri de la Tunari, iar în schimb el va interveni pentru menținerea acesteia în funcţie.

În noiembrie 2021, Nelu Iordache, patronul companiei Romstrade, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 6 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu, într-un dosar în care este acuzat alături de foşti şefi de la CNADNR Craiova de nereguli în atribuirea unui contract privind modernizarea Transalpina.

Patronul Romstrade se află în prezent în penitenciar, unde execută o altă condamnate definitivă de 11 ani şi 9 luni de închisoare, într-un dosar legat de fraude cu fonduri europene alocate pentru construcţia autostrăzii Nădlac - Arad.