Averea netă a românilor ajunsese în vara anului trecut la un maxim istoric, de 2.400 miliarde de lei, potrivit datelor BNR de anul trecut. Activele imobiliare aveau o pondere de 75% din totalul avuției nete.

Românii - tot mai interesați de investiții exoticeFoto: CreditAmanet

"În ultimii ani am observat o cerere tot mai mare pentru diversificarea averii clienților noștri. Mulți rămân fideli aurului, fie că e vorba de lingouri sau bijuterii. În special în actualul context inflaționist aurul este un activ de rezervă foarte bun, și de asemenea, foarte ușor de vândut atât în străinătate, cât și în România. La cererea clienților, din 2013 am extins activitatea pentru servicii de amanet, cumpărare și vânzare pentru ceasuri de lux și diamante, iar din 2014 pentru gențile de lux, serviciu unic la nivelul primelor 5 firme de profil", declară Cosmin Popovici, CEO CreditAmanet.

Diversificarea averii pe termen lung cel mai adesea include tot mai multe clase de active, nu doar cele imobiliare, inclusiv exotice: monede și bijuterii rare, ceasuri de lux, genți de lux, vinuri vechi sau opere de artă.

Knight Frank, companie care realizează un index al creșterii valorii activelor mai puțin convenționale folosite în scop investițional, arată că în 2021 bogații lumii au făcut investiții de lux "interstelare", la propriu și la figurat. O gamă tot mai largă de categorii sunt scoase pe piață de cele mai importante case de licitații din lume. Christie’s a vândut la un preț record o bucată dintr-un meteorit.

Este vorba despre meteoritul Fukang descoperit în provincia Xinjiang - China, în anul 2000, iar adjudecarea s-a făcut la 525 mii de lire sterline! Lista investițiilor exotice din 2021 continuă cu monede de aur (ultima monedă de aur emisă de Monetăria Statelor Unite în 1933 - Double Eagle - vândută de Sotheby’s în iunie pentru un record de 18,9 milioane de dolari), ceasuri de lux (Rolex Daytona, cu cea mai mare creștere), genți de lux, diamante, mașini de colecție sau vinuri vechi. Knight Frank Luxury Investment Index (KFLII) arată că ceasurile de lux și vinul de colecție au avut cea mai bună performanță anuală din 2018, cu o creștere medie de 16%.

Cum se pot face bani din investiții exotice și în România?

Anumite mărci și modele de ceasuri și genți de lux pot aduce un randament cu mult peste investițiile clasice. Este nevoie de timp și pasiune pentru a învăța "secretele" acestui domeniu sau poți apela la specialiști care activează în domeniu, care-i pot consilia pe cei interesați.

CreditAmanet, companie cunoscută în piața de profil atât pentru activitățile de creditare pe termen scurt - amanet, cât și pentru servicii de cumpărare și vânzare de metale prețioase, bijuterii, electronice, ceasuri și genți de lux, are deja listate pe website mai multe dintre mărcile de lux căutate internațional: pentru ceasuri - Rolex, Audemars Piguet sau Hermes, Louis Vuitton pentru genți. În ultimii ani au fost creșteri spectaculoase la revânzare pentru anumite modele, potrivit reprezentanților CreditAmanet, ajungând să fie vândute pe piața "pre-owned" la mai mult decât dublul sumei inițiale. Cel mai scump ceas vândut de CreditAmanet a fost 96.000 de euro.

"În general, cei care investesc în ceasuri de lux sunt oameni pasionați și cunoscători în egală măsură. Este un segment preponderent masculin, așa cum cel al genților de lux este unul preponderent feminin. Pasul e facut la primul ceas de marca achizitionat, dupa care se deschide “apetitul” pentru acest tip de obiect si urmeaza alte achizitii sau upgrade-uri", declară Cosmin Popovici, CEO CreditAmanet.

Knight Frank Luxury Investment Index (KFLII) arată că ceasornicarii independenți au fost în prim plan în 2021, cu noi recorduri stabilite de mărcile George Daniels, Roger Smith, Christian Klings și Philippe Dufour, însă per total Rolex Daytona a înregistrat cea mai puternică creștere. Și în România colecționarii de ceasuri de lux pot cumpăra de la CreditAmanet un Rolex Daytona cu aproximativ 54.900 de euro (274.500 lei).

"Rolex Daytona este unul dintre cele mai recognoscibile modele din lume, iar istoria, popularitatea și producția limitată fac din acest ceas să fie printre cele mai dorite de pasionați. Evaluarea oricărui produs are la bază prețul actual al pieței pentru modelul respectiv și trendul pe care l-a înregistrat în ultima perioadă de timp. De asemenea, se ia în calcul prețul de achiziție inițial. Controlul autenticității și funcționării se face minuțios, trecând prin mai multe etape de verificare și mai mulți experți înainte de a fi certificat că este un produs original și poate fi scos la vânzare", afirmă Cosmin Popovici, CEO CreditAmanet.

O altă piață interesantă este cea a genților de lux. O analiză Time Magazine din anul 2016, arată că rentabilitatea genților de lux Hermes - marca Birkin depășise în acel an atât S&P 500 (indicele celor mai mari companii americane listate la bursă în funcţie de valoare), cât și prețul aurului în ultimii 35 de ani. Faimoasele genți Birkin au fost produse pentru prima dată în 1981. În 2021, o geantă Hermès Black Togo Birkin 35, care a aparținut celei* care l-a inspirat pe creatorul faimoaselor genți, a fost vândută cu 119.000 de lire sterline, cu mult peste prețul său de referință, pe platforma Bonhams Designer Handbags & Fashion, înființată în plin an pandemic. (*Jane Birkin este model și cântăreață de origine britanică, fost sursa de inspirație pentru celebrele genți Hermès.)

Cum arată piața genților de lux din România?

"Este o piață restrânsă chiar prohibitivă dacă vorbim de achiziția de produse noi, dar este o piață în creștere. O pondere mică de cumpărători calcă pragul Chanel, Dior, Hermes, Louis Vuitton pentru a-și achiziționa o geantă. Însă, mult mai multe cliente pot achiziționa o geantă pre-owned în stare excelentă, poate purtată doar de câteva ori, pe care apoi să o vândă avantajos. Au fost zeci de genți speciale pe care le-am avut în stoc, din sutele, chiar miile de genți de marcă pe care le-am trimis către noile proprietare, în cei opt ani de când am adăugat acest serviciu în portofoliul firmei.

De curând, pe website am avut două genți Hermes Birkin, ambele s-au vândut. O asemenea geantă poate aduce un câștig de 50% într-o perioadă de timp. Indiferent dacă doriți să investiți în mărci de lux sau pur și simplu să vă cumpărați o piesă de colecție, important este să vă informați și oricând puteți apela la specialiștii CreditAmanet. Dacă aveți un orizont de timp de investiții de 5-10 ani sau mai mult, lumea 'exotică' a acestui tip de active poate fi mai mult decât profitabilă", afirmă Cosmin Popovici, CEO CreditAmanet.

CreditAmanet (CA) este o companie de tip holding cunoscută pentru activitățile de creditare pe termen scurt - amanet, servicii de cumpărare și vânzare de metale prețioase, bijuterii din aur noi, bijuterii cu diamante, electronice și alte produse de lux, precum și pentru activitățile de schimb valutar și transfer de bani.

Website-ul www.creditamanet.ro a înregistrat peste 1,5 milioane de vizite în anul 2021, dintre care 84% din România și 16% vizitatori din afara țării, principalele țări fiind SUA, Germania, UK, Turcia și Italia. Compania înființată în 2008 deține un lanț de 26 de agenții și deservește comunități din Bucureşti (9), Ilfov (2), Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Sibiu(3), Braşov, Piatra Neamţ, Focşani, Bacău (2), Galaţi şi Constanţa, Tg. Mureș, Buzău, Ploiești.

​Articol susținut de CreditAmanet