"Am promis că vom construi noi poduri fizice și virtuale între cele două maluri ale Prutului și iată că ne ținem de cuvânt, a declarat vineri premierul moldovean Natalia Gavrilița, în cadrul ședinței comune a celor două Guverne. Aceasta a enumerat câteva acordurile care se vor semna azi: un ajutor financiar nerambursabil de 100 milioane de euro din partea României, reducerea tarifelor de roaming și acordul pentru construcția unui pod rutier la Ungheni.

Sedinta comuna Romania-Republica MoldovaFoto: Guvern

Premierul moldovean a spus că la finalul ședinței se va semna acordul inter-guvernamental privind un ajutor financiar nerambursabil de 100 milioane de euro din partea României și a mulțumit pentru acest ajutor.

  • "Aceste fonduri vor putea fi utilizate inclusiv pentru infrastructura locală, pentru drumuri, școli, rețele de alimentare cu apă. Vor genera locuri de muncă. O parte din fonduri vor fi utilizate pentru a reabilita instituții culturale și proiecte mass-media. consoliodând convergența intre spațiile culturale dintre cele două maluri.", a spus Natalia Gavrilița.

Premierul moldovean a ținut de asemenea să menționeze acordul în premieră pentru reducerea tarifelor de roaming între cele două țări, dar și acordul pentru construirea podului peste Prut de la Ungheni.

  • "Este pentru prima dată când Republica Moldova semnează un semenea acord cu un stat membru UE, iar beneficiile se vor resimti in buzunarele fiecarui cetatean care va trece Prutul la rude, cumparaturi sau în scop turistic.
  • De asemenea vreau neapărat să menționez că vom semna acordul privind constructia unui pod rutier la Ungheni care va reprezenta un prim pas către ceea ce ne-amn dori sa fie cândva o zona metropolitana Iasi-Ungheni.", a spus premierul Natalia Gavrilița.

În domeniul energetic, premierul moldovean a punctat punerea în funcțiune a gazoductului Iași-Chișinău. Astfel, Natalia Gavrilița i-a înmânat premierului Nicolae Ciucă certificatul privind executarea integrală a obligațiilor contractuale asumate de Eurotransgaz prin contractul de vânzare-cumpărare, punctul final din construcția acestui gazoduct.

De cealaltă parte, premierul Nicolae Ciucă a precizat că în 2020, într-un an de criză, România a acordat asistență oficială pentru dezvoltare în beneficiul Republicii Moldova în valoare record de 46,8 milioane de euro, îndeosebi în domeniul educației pentru burse de studiu.

Video Ce documente bilaterale au fost semnate vineri de oficialii celor două state:

1. Acord privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în vbaza unui ajutor financiar nerambursabil de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova.

2. Declarația comună privind consolidarea cooperării în domeniul economic și investițional

3. Acord privind reducerea tarifelor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între România și Republica Moldova

4. Acord privind aspectele tehnice, financiare, jurdice și organizatorice referitoare la consolidarea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, între localitățile Giurgiulești (Rep Moldova) și Galati (România)

5. Acord privind aspectele tehnice, financiare, juridice şi organizatorice referitoare Ia construirea, exploatarea, întreţinerea şi repararea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, între localităţile Ungheni (România) – Ungheni (Republica Molodova).

6. Memorandum de înțelegere privind cooperarea în domeniul securității energetice.

7. Memorandum de înțelegere în domeniul transformării digitale.

8. Memorandum de înțelegere în domeniul cercetării, inovării și dezvoltării

9. Protocol de colaborare între Ministerele Educației din cele două țări pentru perioada 2020-2026

10. Protocol colaborare în domeniul învățământului militar

11. Declarație comună privind cooperarea în domeniul Afacerilor Interne

12. Planul de cooperare în domeniul formării profesionale a Ministerelor Afacerilor Interne din cele două țări pentru anul 2022.

13. Planul de acțiuni în domeniul Justiției între ministerele Justiției din cele două țări pentru perioada 2022-2024.

VIDEO Declarațiile celor doi premieri la finalul ședinței comune de Guvern:

Amintim că vineri a avut loc o ședință comună a Guvernelor de la București și Chișinău în urma căreia s-au semnat mai multe acorduri bilaterale între cele două țări în domenii precum energie, infrastructură, comunicații, educație, digitalizare.