Fostul președinte Traian Băsescu a fost amendat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu 5.000 de lei pentru afirmațiile referitoare la "grupările țigănești de tip mafiot” făcute în iunie 2020.

Foto:

Decizia a fost luată miercuri de CNCD și vizează afirmațiile lui Traian Băsescu, care fac legătura dintre apartenența etnică și infracționalitate, („clanurile țigănești au revenit acasă și par a refuza categoric să respecte legile țării”, “grupările țigănești de tip mafiot”).

Conform CNCD, aceste declarații reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate, iar Traian Băsescu va fi amendat cu 5.000 de lei.

Actualul europarlamentar Traian Băsescu a făcut aceste afirmații în iunie 2020, când a scris pe Facebook că "grupările țigănești de tip mafiot" au revenit în țară și par să nu respecte legile, iar dacă Ministerul de Interne nu acționează este posibil ca peste 6 luni să ne fie frică să ieșim pe stradă.

  • "Peste şase luni va fi prea târziu! Parte din clanurile ţigăneşti au revenit acasă şi par a refuza categoric să respecte legile ţării. Lupta acerbă pentru a controla afaceri ilegale în zonele pe care şi le-au auto-atribuit împingându-i la acte de violenţă greu de imaginat a se petrece în România cu doar câteva luni în urmă. Grupările de spărgători profesionişti de locuinţe specializate, în neutralizarea instalaţiilor de supraveghere şi devalizarea locuinţelor în doar câteva minute, îşi fac tot mai simţită prezenţa prin creşterea rapidă a numărului de locuinţe jefuite. Grupările de spărgători specializaţi în golirea bancomatelor, a caselor de bani de la sediul firmelor sau din magazine, se mişcă şi ei cu dezinvoltură pe meleagurile natale după ce s-au specializat în Europa", a scris fostul președinte pe rețeaua socială.

Într-un lung comentariu pe această temă, el mai spune că "grupările ţigăneşti de tip mafiot, care încep să-şi împartă zonele în care percep taxă de protecţie de la comercianţi, îşi fac şi ele simţită prezenţa cu atât mai mult cu cât este în plină desfăşurare şi procesul de ocupare a zonelor în care vor acţiona reţelele de cerşetori. Deşi există, încă nu a apărut ca fenomen continuu tâlhărirea bătrânilor, a femeilor şi a copiilor în plină zi pe stradă sau la poarta şcolii, dar nu suntem departe".