Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că cele mai multe dintre produsele recomandate de „aşa-zişi specialişti” pentru prevenirea COVID-19 sunt „nu toxice, ci foarte toxice”: „Mi se pare curios că oameni care ezită să se vaccineze, ca să nu facă o formă complicată, iau aceste produse fără niciun fel de recomandare, fără niciun fel de rost şi se pun în pericol luând astfel de produse”.

Tratament COVID-19Foto: Profimedia Images / Scott Sharpe / Arhivă: Zuma Press
  • „Pastila anti-COVID este o soluţie de tratament, dar nu e de profilaxie, nu e de prevenţie.
  • Pastilele anti-COVID, care sunt medicamente antivirale, sunt medicamente care se pot administra doar cu precauţie şi numai după evaluarea pacientului. Nu se administrează profilactic.
  • Noi avem o serie întreagă de aşa-zişi comunicatori în domeniul sănătăţii, vedem frecvent la posturi de televiziune, în social media, care recomandă tot felul de produse pe care să le iei să nu te îmbolnăveşti. Marea majoritate a acestor produse sunt produse nu toxice, ci foarte toxice, şi mi se pare curios că oameni care ezită să se vaccineze, ca să nu facă o formă complicată, iau aceste produse fără niciun fel de recomandare, fără niciun fel de rost şi se pun în pericol luând astfel de produse”, a afirmat ministrul Sănătăţii duminică, la Prima Tv, conform News.ro.

Alexandru Rafila a subliniat că este important ca bolnavii să se adreseze centrelor de evaluare, după ce au un test omologat pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2, pentru a primi tratament adecvat.

Ministerul Sănătății a anunțat că circa 230 de centre de evaluare ambulatorie pentru pacienții COVID-19 vor fi deschise în România în valul 5 al pandemiei.

Pacienții cu test pozitiv la SARS-CoV2 ar trebui să ajungă într-un astfel de centru în ziua în care au primit rezultatul testului pozitiv sau într-un timp cât mai scurt. În aceste centre, pacienții diagnosticați cu COVID-19 vor putea primi inclusiv tratament cu anticorpi monoclonali, care se administrează în primele zile de la infectare pentru a fi eficienți, și antivirale.

Până acum, au fost deschise 174 de centre, iar harta acestora a fost publicată vineri de Ministerul Sănătății.