Preşedintele Klaus Iohannis spune despre decizia Consiliului Superior al Magistraturii de excludere din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ că i se pare "destul de stranie": "Cred că se putea analiza mult mai în profunzime această chestiune".

HotNews.roFoto: Hotnews

Iohannis, aflat la Bruxelles, a fost întrebat de jurnaliști despre decizia de excludere din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ.

  • "Sincer, mie mi se pare o decizie destul de stranie, dar nu pot să comentez deciziile care se iau în CSM, CSM care, conform Constituției, garantează independența justiției.
  • Totuși, cred că se putea analiza mult mai în profunzime această chestiune. Oricum, nu este definitivă, există calea Înaltei Curți, care probabil va fi sesizată, așa am înțeles din media, și care va reanaliza această chestiune", a spus Klaus Iohannis.

Reamintim că Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis luni excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileț, invocând "conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Decizia nu este definitivă, iar Danileț a anunțat că o va ataca la instanța supremă.

Magistratul spune că i se impută două filmulețe postate pe TikTok: într-unul taie gardul viu de acasă, în celălalt curăță o piscină.

În urma deciziei de luni, Danileț nu mai are dreptul de a judeca, adică de a merge la serviciu și nici nu mai primește salariu, el fiind suspendat până la o decizie a instanței supreme, a declarat pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii, Iulia Craiu.

Decizia de excludere din magistratură a lui Danileț - considerat unul dintre magistrații reformiști, care au protestat în stradă față de modificarea legilor justiției de către PSD - a fost luată cu votul judecătorilor Bogdan Mateescu, Lia Savonea, Simona Marcu, Mariana Ghena și Nicoleta Țînț, au declarat surse oficiale pentru HotNews.ro.

Împotrivă au votat Mihai Bălan și Andrea Chiș, în timp ce Gabriela Baltag și Evelina Oprina au propus sancționarea lui Danileț prin reducerea salariului.

Secția pentru judecători a CSM este condusă de Bogdan Mateescu, președinte al Consiliului, iar votul acestuia a înclinat balanța, în timp ce Inspecția Judiciară este condusă de judecătorul Netejoru, plasat politic de PSD la conducerea acestei structuri.

Alături de Cristi Danileț,alți cinci judecatori de la Secția Penală a Curții de Apel Constanța au fost sancționați luni de Secția pentru judecători a CSM. Aceștia au judecat dosare cu nume grele precum Mircea Băsescu, Sorin Strutinsky, Nicușor Constantinescu, Roșu Iancu Tiberiu sau dosarul Beirut/ George Karam. Este vorba despre Ciprian Coadă, Valentina Boboc, Anghel Tudor Georgiana, Iulia Cezara Suciu şi Marius Virgil Ungureanu.