Alături de judecătorul Cristi Danileț, care a fost exclus din magistratură, alți cinci judecatori de la Secția Penală a Curții de Apel Constanța au fost sancționați de Secția pentru judecători a CSM. Aceștia au judecat dosare cu nume grele precum Mircea Băsescu, Sorin Strutinsky, Nicușor Constantinescu, Roșu Iancu Tiberiu sau dosarul Beirut/ George Karam.

HotNews.roFoto: Hotnews

Este vorba despre Ciprian Coadă, Valentina Boboc, Anghel Tudor Georgiana, Iulia – Cezara Suciu şi Marius Virgil Ungureanu, judecători în cadrul Secției Penale de la Curtea de Apel Constanţa.

Aceștia au judecat dosare cu nume grele precum Mircea Băsescu, Sorin Strutinsky, Nicușor Constantinescu, Roșu Iancu Tiberiu sau dosarul Beirut/ George Karam.

”Admite acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva pârâţilor Coadă Ciprian, Boboc Valentina, Anghel Tudor Georgiana, Suciu Iulia – Cezara şi Ungureanu Marius Virgil – judecători în cadrul Curţii de Apel Constanţa. În baza art.100 lit.d) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Coadă Ciprian – judecător în cadrul Curţii de Apel Constanţa sancţiunea disciplinară constând în „suspendarea din funcţie pentru o perioadă de 4 luni” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. m) teza a II a din acelaşi act normativ”, se arată în Hotârârea CSM.

Judecătoarele Boboc Valentina și Anghel Tudor Georgiana au fost sancţionate disciplinar prin retrogradarea din gradul profesional de curte de apel în gradul profesional de tribunal.

Judecătoarea Suciu Iulia – Cezara a fost sancționată cu „diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 25% pentru o perioadă de 1 an”. Aceeași sancțiune a fost dispusă și pentru judecătorul Ungureanu Marius Virgil.

În aceeași ședință, Secția pentru judecători în materie disciplinară din CSM a decis excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură. Abaterea reținută este „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Sancțiunea poate fi atacată cu recurs la ÎCCJ. ”Azi s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru doua filmulețe publicate anul trecut pe TikTok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalalt curăț o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia”, explică Dănileț.

Secția pentru judecători a CSM este condusă de Bogdan Mateescu, iar votul acestuia a înclinat balanța. Inspecția Judiciară condusă de judecătorul Netejoru, plasat politic de PSD la conducerea acestei structuri.