​Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri că legea certificatului verde „rămâne de interes”, iar ea trebuie aplicată în momentul în care „situația epidemiologică o impune”. Până la adoptarea de către Parlament, ministrul a spus că sunt „câteva lucruri foarte clare” între care faptul că nu se va aplica în cazul slujbelor religioase.

Certificat verde COVIDFoto: Mathieu Thomasset / AFP / Profimedia Images

„Certificatul COVID rămâne de interes. Am discutat cu domnul dr. Tătaru să găsim o formulă care să poată fi acceptată în Parlament şi care să fie aplicată în momentul în care situaţia epidemiologică o impune", a afirmat Rafila.

El a precizat că aplicarea prevederilor certificatului COVID poate fi făcută „când incepe o crestere susținută 3 săptămâni, cu un anumit coeficient”.

„Sunt câteva lucruri foarte clare. Toată lumea a fost de acord. Nu vom utiliza un astfel de document (certificatul COVID- n.r.) în ceea ce priveşte slujbele religioase. Aici, părerea este unanimă. Dimpotrivă, avem nevoie de suportul Bisericii", a menţionat Alexandru Rafila.

O primă întâlnire dintre reprezentanţii Guvernului cu cei ai cultelor religioase a avut loc joi.

"În afară de partea religioasă, rolul educativ al Bisericii în respectarea regulilor generale este extrem de important şi poate să contribuie la controlul pandemiei şi încercăm să utilizăm şi acest instrument", a adăugat Rafila.

​​Joi, ministrul Sănătății a declarat că până la finalul lunii decembrie va fi o decizie în Parlament privind certificatul COVID-19. Ultima variantă în discuție ar fi ca acesta să fie introdus și să se renunțe la el în funcție de parametrii epidemiologici.

„Cu sigurantă în această lună vom avea o decizie care să permită luarea unor măsuri care să permită introducerea sau renunțarea la certificat în funcție de anumiti paramentri epidemiologici, măsurabili și cunoscuți din timp”, a declarat joi ministrul.

Întrebat dacă această soluție nu va descuraja vaccinarea, Rafila a spus că, în primul rând, autoritățile trebuie să fie corecte dacă vor ca populația să susțină actiunile de combatere a pandemiei.

„Nu stiu dacă se descurajează vaccinarea. Nu trebuie sa fim ipocriți și să spunem că introducem un certificat COVID care e un instrument de protejare a sănătății publice, și în spatele acestui instrument să există un mecanism care să inducă un soi de obligativitate a vaccinarii. Trebuie să fim corecți, cinstiți cu populatia dacă vrem să avem sprijin și încredere în ceea facem și ceea ce spunem”, a declarat ministrul Sănătății.