​Uniunea Europeană trebuie să spună clar Rusiei că va plăti un preț mare dacă va acționa împotriva Ucrainei, a declarat miercuri premierul estonian Kaja Kallas pentru Reuters, îndemnând blocul comunitar să convină rapid asupra modului în care să descurajeze Moscova.

Kaja KallasFoto: Raigo Pajula / AFP / Profimedia Images

Intensificarea activității militare de ambele părți vine după săptămâni de tensiuni crescânde care au sporit riscul unui război între cei doi foști vecini sovietici, chiar dacă Moscova neagă intențiile agresive, iar sursele de informații occidentale au declarat pentru Reuters că nu consideră iminentă o invazie.

"Împărtășim îngrijorarea cu privire la intensificarea militară rusă în jurul graniței ucrainene", a declarat Kallas într-un interviu după discuțiile de la Paris cu președintele francez Emmanuel Macron.

"Prin urmare, este foarte important ca noi, de pe partea europeană, să fim clari asupra faptului că prețul oricărui pas spre Ucraina va fi atât de mare încât va acționa ca un factor de descurajare și va determina Rusia să se răzgândească", a adăugat ea.

Kallas a declarat că există un timp limitat pentru ca UE și Statele Unite să ajungă la un acord asupra unui mijloc comun de descurajare, deoarece criza migranților de la granița dintre Belarus și Polonia, lipsa actuală a unui guvern în Germania și apropierea Franței de alegerile prezidențiale ar putea fi "furtuna perfectă" pentru ca președintele rus Vladimir Putin să testeze hotărârea UE.

Kallas a declarat că există încă o mulțime de instrumente în ceea ce privește sancțiunile care l-ar putea face pe Putin să se gândească de două ori înainte să facă ceva.

Estonia are o graniță comună cu Rusia și săptămâna trecută a chemat 1.700 de soldați în rezervă pentru un exercițiu militar neanunțat care include instalarea unei bariere de sârmă ghimpată de-a lungul a 40 km din granița sa cu Rusia.

Kallas a declarat că, după ce a văzut cum statele baltice partenere Letonia și Lituania au reacționat prin înăsprirea securității la granița cu Belarus, după ce migranții au fost împinși peste granița belarusă în Polonia, Tallinn nu a vrut să fie prins în offside.

"Dacă acesta este un fel de armă pe care cineva se gândește să o folosească împotriva noastră, atunci facem pregătirile necesare."

În acest stadiu nu există semne că ar exista vreo amenințare la granița Estoniei sau că migranții ar fi fost împinși spre Estonia prin Rusia, a declarat Kallas. Estonia nu are graniță cu Belarus.