Începând din 2005, anual este marcată Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulaţie (World Day of Remembrance - WDoR), în a treia duminică a lunii noiembrie. În 2021, data la care sunt comemorate victimele accidentelor de circulaţie este 21 noiembrie.

Accident in TimisFoto: ISU Timis

Potrivit cifrelor publicate de Comisia Europeană, în 2019, în România, rata deceselor în urma accidentelor rutiere a fost de 96 de morţi la 1 milion de locuitori, cu mult peste media europeană - 51 decese la 1 milion de persoane. Numărul mare de accidente de circulaţie produse din cauza şoferilor indisciplinaţi pe drumurile din România i-a determinat pe reprezentanţii Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie să ceară pedepse mai dure pentru cei care nu respectă regulile.

Aproximativ 18 800 de persoane au murit în accidente rutiere anul trecut, o scădere anuală fără precedent de 17% față de 2019. Aceasta înseamnă că aproape 4.000 de oameni mai puțini și-au pierdut viața pe drumurile UE în 2020 față de 2019, potrivit statisticilor finale pe 2020 publicate de Comisia Europeană.

Cu toate acestea, acest lucru s-a datorat în mare parte efectului pandemiei de COVID asupra mobilității și scăderii numărul deceselor a fost proporțional mai mic decât scăderea bruscă a nivelului de trafic în UE.

Cifrele preliminare pentru primele șase luni ale anului 2021 indică că numărul deceselor rutiere a crescut ușor (2%) față de aceeași perioadă din 2020, dar a scăzut substanțial față de anii 2017-2019 (19%).

Statisticile arată în mod clar că decesele apar în mod covârșitor în coliziunile care implică mașini și camioane și necesitatea de a crește protecția utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor (VRU), cum ar fi pietonii și bicicliștii.

ONG-uri dar şi instituţii guvernamentale din toate ţările lumii sunt chemate să promoveze atenţia în trafic prin activităţi care au drept scop sensibilizarea tuturor participanţilor la trafic cu privire la respectarea normelor rutiere în circulaţia pe drumurile publice, conştientizarea impactului social şi a costurilor pe care le presupun accidentele rutiere, a riscurilor la care sunt expuşi conducătorii tineri şi promovarea acţiunilor legate de factori cheie, inclusiv conducerea sub influenţa alcoolului, depăşirea vitezei legale impuse pe un anumit sector de drum public, depăşirea neregulamentară sau neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor sau pietonilor care au acest drept, nerespectarea obligaţiei de a purta centura de siguranţă şi căştile de protecţie, precum şi chestiuni legate de infrastructura rutieră, notează site-ul www.worlddayofremembrance.org.