Procurorii DIICOT şi poliţiştii au făcut marți percheziţii în Bucureşti şi în Prahova, la membrii unei grupări suspectate de şantaj şi lipsire de libertate. Anchetatorii spun că gruparea s-a contituit în 2017, iar victimele erau dezvoltatori imobiliari, pe care îi constrânge să îi plătească ”taxă de protecție”.

DIICOTFoto: Agerpres

Conform DIICOT, începând cu anul 2017, mai multe persoane au constituit în București un grup infracțional organizat, specializat în șantaj, și constrângeau victimele, dezvoltatori imobiliari, să le plătească sume de bani cerute drept ”taxă de protecție”.

Cum acționa gruparea

Procurorii spun că fiecare membru avea un rol bine stabilit, puterea de decizie aparținându-i liderului grupării, personaj notoriu în mediul infracțional.

  • "Astfel, liderul direcționa ceilalți membri ai grupului la șantierul victimei pentru abordarea acesteia în moduri intimidatoare", spune DIICOT.

Totodată, membrii grupării îi puneau în vedere dezvoltatorului imobiliar să se prezinte la liderul grupării pentru a discuta. În cadrul întâlnirii, acesta, folosind diverse tehnici de presiune și intimidare, solicita victimei o sumă de bani pentru a-i permite să continue lucrările de construcție.

În cazul în care dezvoltatorul imobiliar refuza să se întâlnească cu liderul ori nu accepta taxa de protecție impusă, membrii grupului infracțional intensificau acțiunile de constrângere prin realizarea de incursiuni la șantierul imobilului și amenințarea angajaților. În final, de cele mai multe ori, în urma acțiunilor de constrângere, confruntându-se cu riscul de a nu reuși să finalizeze edificiul dezvoltat, victima era nevoită să se „înțeleagă” cu liderul grupării și să-i remită acestuia ”taxa de protecție” impusă.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate sumele de 8.000 de lei și 5.500 de euro, iar la sediul DIICOT au fost duse pentru audieri 5 persoane.