Când vine vorba de vânzarea unei case care a fost moștenită, mai ales atunci când sunt mai mulți proprietari la mijloc, ne lovim toți de birocrație. Când vrei să vinzi o casă sau un teren, dai piept cu birocrația, de asemenea. Când vrei să construiești o casă sau să extinzi o proprietate existentă, iar ai nevoie de aprobări, documentații și autorizații!

HotNews.roFoto: Hotnews

Cel mai des în astfel de situații, pentru a intra în legalitate cu un imobil sau teren, întâlnim nevoia de cadastru și intabulare.

Ce înseamnă cadastru și intabulare și la ce te ajută?

Cadastrul identifică, măsoară și descrie orice tip de imobil, de la apartamente și case, până la terenuri și alte tipuri de construcții. După măsurători, imobilul este înregistrat în registrele cadastrale și poate fi reprezentat grafic și în planurile cadastrale.

După cadastru este realizată intabularea, care reprezintă inscrierea în cartea funciară a unui imobil. Intabularea demonstrează că apartamentul, casa sau terenul pentru care s-a facut înscrierea aparține pe deplin proprietarului, dându-i acestuia drept să vândă sau să înceapă noi construcții pe respectivul teren.

Prin urmare, cadastrul și intabularea sunt cele care fac clar faptul că tu ești proprietarul imobilului și îți dau drept deplin asupra lor. Practic, ai intrat în legalitate!

Care sunt actele de care ai nevoie pentru cadastru și intabulare?

În funcție de motivul pentru care are nevoie de cadastru și intabulare și de tipul imobilului cu care vrei să intri în legalitate, îți vor fi solicitate mai multe documente, dar, cel mai des, va trebui să pregătești:

  • Actul de proprietate în copie legalizată (care poate fi contract de vânzare-cumpărare, contract de schimb, hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, certificat de moștenitor, etc.)
  • Certificat fiscal în original
  • Copie simplă după buletinul proprietarului / proprietarilor

Ce se întâmplă dacă tocmai ai moștenit un imobil? Fie că ești singurul moștenitor sau sunt mai mulți, trebuie să realizezi mai întâi procedurile de succesiune (la notar), care vor face dovada actului de proprietate, iar mai apoi să începi cadastrul și intabularea.

Cine face cadastru și intabularea pentru proprietatea ta și cât durează?

Atât măsurătorilor cadastrale, cât și înscrierea imobilului tău în cartea funciară prin intabulare poate fi realizată doar de un expert autorizat ANCPI, conform legii.

Cât despre durata finalizării procesului de cadastru și intabulare, aici depinde de cine se ocupă de măsurători și mai depinde și de cât de repede sunt eliberate documentațiile de către OCPI, caz în care termenele variază între 2 și 15 zile, dar se poate ajunge ușor la luni de zile, în funcție de complexitatea proiectului.

Cum te ajută Cadastru24.ro să intri în legalitate cu imobilul tău?

Cadastru24.ro este o rețea națională de experți în cadastru, intabulare, topografie și auditare energetică, ce își propune să revoluționeze modul în care găsești inginerul cadastrist pentru proiectul tău.

Pe platforma online Cadastru24.ro sunt prezenți peste 700 de specialiști în cadastru și intabulare, distribuiți în toate colțurile țării, care au finalizat până acum mai mult de 5000 de lucrări și care abia așteaptă să liciteze pentru proiectul tău.

Spunem să liciteze, pentru că platforma le oferă posibilitatea clienților să primească mai multe oferte de preț pentru lucrarea lor, de la mai mulți experți în cadastru și intabulare. Astfel, clientul poate să aleagă expertul (în funcție de recenziile pe care le-au dat alți colaboratori) și să aleagă prețul care se potrivește bugetului său, prețul corect pentru el.

Gata cu modul de căutare clasică a unui cadastrist, dând telefoane în stânga și în dreapta, întrebând prietenii și cerând recomandări. Acum este mai simplu și e totul online.

În plus, pe Cadastru24.ro găsești, pe lângă cadastru și intabulare și alte servicii, precum: consultanță gratuită în caz că nu știi de ce ai nevoie, expertiza MLPAT necesară mai ales atunci când vrei să aduci modificări asupra unei construcții existente și nu numai, servicii topografice, studiu geotehnic, auditare și certificare energetică, eliberare extras de carte funciară, eliberare extras de plan cadastral, releveu și multe alte documentații necesare eliberării autorizației de construire!

Nu uita că este obligatoriu să ai cadastru și intabulare la zi pentru o casă, apartament sau teren, atunci când vrei să vinzi, să modifici, să extinzi, se renovezi semnificativ și în multe alte situații. Prin urmare, dacă ai nevoie de cadastru și intabulare,poți cere acum oferte aici.

Articol susținut de Cadastru24.ro