Rata de infectare COVID în Capitală a ajuns vineri la 2,05 la mia de locuitori, față de 1,93 cu o zi în urmă. Conform ultimei Hotărâri de Guvern privind prelungirea stării de alertă, de la pragul de 2 incidență a cazurilor sunt impuse restricții, astfel că ar urma să se întrunească Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență București pentru a stabili ce măsuri vor fi impuse.

Coronavirus in RomaniaFoto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia

UPDATE 14.30 Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă București ar urma să fie convocat sâmbătă pentru a decide restricțiile care vor fi aplicate, a declarat subprefectul Florela-Antonela Ghiţă.

Potrivit Prefecturii Capitalei, legislaţia prevede că în cel mult 48 de ore de la atingerea pragului COVID-19 de 2 la mia de locuitori, CMBSU pune în aplicare măsurile din hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 septembrie, pe baza analizei prezentate de DSP. CMBSU urmează să fie convocat în şedinţă extraordinară, care se va desfăşura online, a mai transmis Prefectura.

UPDATE 13.06 În ultimele 24 de ore, în capitalăau fost raportate în continuare cele mai multe cazuri - 651, conform datelor oficiale, care arată că Bucureștiul a intrat în scenariul galben.

......................

Conform Prefecturii Capitalei, DSP a comunicat că rata de infectare a ajuns vineri la 2,05.

Reprezentanții Prefecturii Capitalei spun că așteaptă o analiză a DSP București, după care se va întruni Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență pentru a stabili ce măsuri vor fi impuse.

  • "Aşteptăm analiza DSP, care trebuie să facă propuneri în acest sens", a afirmat subprefectul Florela-Antonela Ghiţă.

În ultima Hotărâre de Guvern care prelungește starea de alertă (HG 932 din 9 septembrie 2021) se stabilesc două praguri de la care se impun interdicții și se închid locuri (2-3 la mia de locuitori și peste 3 la mia de locuitori), precum alte două praguri de la care se instituie carantina de noapte, fie doar în weekend, fie permanent (4 și 7,5 la mia de locuitori, respectiv).

Incidența între 2 și 3 la 1.000 de locuitori - Care sunt interdicțiile impuse:

  • Competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
  • organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție.
  • organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori și cu purtarea măștii de protecție. Pot participa doar cei vaccinați, cei testați sau cei trecuți prin boală, conform descrierii de mai sus.
  • se interzic activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber cu participarea a cel mult 30 de persoane care nu locuiesc împreună.
  • se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în exterior sau de maximum 100 de persoane în interior. La stabilirea numărului de persoane în exterior și/sau în interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani.
  • se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) cu un număr de participanți de maximum 300 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană. Pot participa doar cei vaccinați, cei testați sau cei trecuți prin boală, conform descrierii de mai sus.
  • -se permite organizarea de conferințe cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătății.
  • -se permite organizarea de mitinguri și demonstrații cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane, cu respectarea următoarelor măsuri:
  • a) purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți participanții;
  • b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spațiul în care se desfășoară mitingul sau demonstrația;
  • c) menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/ persoană, acolo unde este posibil;
  • d) dezinfectarea mâinilor persoanelor care distribuie eventuale materiale pe perioada desfășurării mitingului sau a demonstrației;
  • e) aplicarea regulilor de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și limitarea răspândirii virusului SARSCoV-2;
  • activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-2,00.
  • activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-2,00.

CITEȘTE ȘI: