​​Guvernul se întrunește azi în ședință pentru a aproba introducerea certificatului verde COVID pentru accesul în anumite locații sau la evenimente dacă rata de infectare trece de 3 la mie. Premierul Florin Cîțu susține că acest lucru se poate face prin Hotărîre de guvern, și nu prin lege.

Scanarea unui certificat digital covidFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Reacția sa vine în contextul în care șeful CNCD, Asztalos Csaba, a declarat pentru HotNews.ro că, din punctul său de vedere, o astfel de măsură nu poate fi introdusă printr-o hotărâre de Guvern, ci doar printr-o lege adoptată de parlament.

„Nu este adevărat. Şi astăzi, dacă mergi la spital, faci un test COVID, acest certificat a fost folosit la intrarea în România şi în toată Europa a fost folosit în această vară, testul COVID a fost folosit până acum peste tot, nu există nicio discriminare”, a declarat Florin Cîțu, joi seară.

Care sunt argumentele cu Csaba Asztalos:

  • „Orice condiționare sau limitare a exercițiului drepturilor sau libertăților fundamentale trebuie să îndeplinească cerintele articolului 53 din Constituție, alineatele 1 si 2, respectiv a standardelor stabilite de CEDO.
  • Prima condiție pentru a fi constituțională este ca această limitare/condiționare să fie adoptată prin lege. În acest moment, în analiza mea, nu există un cadru legal, respectiv o lege adoptata de parlament, care să stabilească aceste condiționări sau limitări. Ele nu pot fi adoptate prin Hotărâre de Guvern care este act administrativ al admistrației centrale și nici prin ordin de ministru.
  • Legea 55 din 2020 nu reglementează aceste restricții în mod expres și nu poate constitui temei legal pentru adoptarea acestor restrictii sau condiționalități. Chiar și adoptarea ordonanței de urgență ar putea să ridice semne de neconstituționalitate”, a declarat pentru HotNews.ro, Asztalos Csaba.

El a precizat că în alte state, cum ar fi Franța sau Italia, aceste măsuri au fost expres reglementate prin lege și nu prin acte administrative cum sunt hotărârile de Guvern sau ordinele de ministru.