Guvernul se pregătește să adopte o hotărâre prin care să condiționeze accesul în restaurante sau evenimente de certificatul verde COVID-19, dacă rata de infectare trece de 3 la mie. Șeful CNCD, Asztalos Csaba, susține însă, într-o declarație pentru HotNews.ro, că, din punctul său de vedere, o astfel de măsură nu poate fi introdusă printr-o hotărâre de Guvern, ci doar printr-o lege adoptată de parlament.

Asztalos CsabaFoto: Facebook/Asztalos Csaba

„Orice condiționare sau limitare a exercițiului drepturilor sau libertăților fundamentale trebuie să îndeplinească cerintele articolului 53 din Constituție, alineatele 1 si 2, respectiv a standardelor stabilite de CEDO. Prima condiție pentru a fi constituțională este ca această limitare/condiționare să fie adoptată prin lege. În acest moment, în analiza mea, nu există un cadru legal, respectiv o lege adoptata de parlament, care să stabilească aceste condiționări sau limitări. Ele nu pot fi adoptate prin Hotărâre de Guvern care este act administrativ al admistrației centrale și nici prin ordin de ministru. Legea 55 din 2020 nu reglementează aceste restricții în mod expres și nu poate constitui temei legal pentru adoptarea acestor restrictii sau condiționalități. Chiar și adoptarea ordonanței de urgență ar putea să ridice semne de neconstituționalitate”, a declarat pentru HotNews.ro, Asztalos Csaba.

El a precizat că în alte state, cum ar fi Franța sau Italia, aceste măsuri au fost expres reglementate prin lege și nu prin acte administrative cum sunt hotărârile de Guvern sau ordinele de ministru.

„Dacă aceste măsuri ar fi adoptate prin lege ar putea să treacă testul nediscriminării”

Întrebat dacă o condiționare de certificatul verde a accesului în anumite locații sau la evenimente este sau nu discriminatorie, șeful CNCD a răspuns că adoptarea unei astfel de măsuri printr-o lege ar putea trece „testul nediscriminării”.

„Dacă aceste măsuri ar fi adoptate prin lege, din punctul meu de vedere, ar putea să treacă testul nediscriminării, în sensul că nu ar fi discriminatorii dacă se urmărește atingerea unui scop legitim, iar măsura este una adecvată și proporțională cu scopul urmărit. În acest caz există un scop legitim, protectia sănătății publice, prevedinrea răspândirii COVID-19. Măsurile propuse sunt adecvate și necesare și proporționale cu scopul urmărit”, a spus Asztalos Csaba.

​Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat joi hotărârea prin care se introduce certificatul verde COVID-19 dacă rata de infectare trece de 3 la mie, dar nu depășește pragul de 6. Astfel, activitatea restaurantelor, cinematografelor, instituțiilor de spectacole nu va fi închisă, iar desfășurarea evenimentelor cum ar fi nunțile sau botezurile va fi permisă dacă participanții sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală.

Decizia CNSU trebuie aprobată prin hotărâre de Guvern. O ședință a guvernului este programată pentru vineri după-amiază.

Premierul Florin Cîţu a declarat miercuri că Guvernul nu vrea să mai închidă activităţile economice în cazul în care rata de incidenţă a cazurilor de COVID este de peste 3 la mie, dar ia în calcul să introducă pentru evenimente private de genul nunţi şi botezuri, dar şi în restaurante şi cafenele măsura monitorizării prin certificatul verde pentru COVID.

„În primul rând, trebuie să fie adoptată Hotărârea CNSU, ca apoi să fie hotărâre de guvern în şedinţa de guvern. Direcţia în care mergem este următoarea: nu vreau să mai închidem activităţile economice peste 3 la mie şi atunci, ca să rămână deschise aceste activităţi, trebuie să avem o formă de monitorizare. Certificatul verde, mai ales că acum se poate verifica şi prin acel cod QR, foarte simplu, este una dintre propuneri ca aceste activităţi să rămână deschise, dar pe baza unui certificat verde”, a spus Cîțu.