Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, spune că simte o presiune împotriva sa, dar că va face exact ce îi dictează conştiinţa şi ceea ce crede că este corect pentru justiţie. Declarațiile au loc în contextul în care președintele Klaus Iohannis l-a criticat pe Stelian Ion pentru blocajul din coaliție privind desființarea Secției speciale și legile justiției, iar șeful statului ar vrea remanierea ministrului Justiției, au declarat pentru HotNews.ro surse politice.

Stelian IonFoto: Agerpres

Întrebat marți la RFI dacă simte că există o ofensivă împotriva sa, în contextul desfiinţării Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, Stelian Ion a răspuns:

  • "Aş putea spune că simt presiunea asta, dar (...) avantajul meu este acela că nu mi-am dorit în mod special să am această funcţie, să deţin această funcţie, nu voi face compromisuri de natură să regret la un moment dat doar pentru a păstra funcţia. Deci, sunt foarte relaxat din punctul ăsta de vedere.
  • Oricâte discuţii vor fi pe tema asta, voi face exact ce îmi dictează conştiinţa şi ceea ce cred că este corect pentru justiţie. De aceea am intrat şi în politică, de aceea am mers şi pe 10 august alături de diaspora în piaţă, de aceea am ieşit şi la Ordonanţa 13. Am ieşit pentru nişte principii şi sunt foarte ferm în poziţia pe care o am, alături de colegii mei din USR-PLUS".

Își va da demisia Stelian Ion dacă SIIJ nu va fi desființată în forma propusă de el?

Întrebat dacă își va da demisia în cazul în care Secția specială nu va fi desființată în forma propusă de el, Stelian Ion spune că în momentul în care nu se respectă programul de guvernare, demisia ar trebui să și-o dea "cei care nu-l respectă":

  • "Dincolo de asta, nu văd cum să nu se ajungă totuși la o soluție agreată de toate părțile. Aici nu este vorba doar de mine, nu este vorba de persoana ministrului Justiției, este vorba de USR PLUS, e vorba de faptul că am agreat împreună o variantă și tot împreună trebuie să găsim o soluție care să fie acceptată de toate părțile, dar în aceste limite, repet, ale programului de guvernare și ale angajamentelor pe care ni le-am asumat.
  • Doar să mimăm că facem reforme sau să mimăm că desființăm o secție, dar păstrăm efectiv mecanismele create în 2017 de Dragnea nu e în regulă".

Va ieși USR PLUS de la guvernare dacă Secția Specială nu va fi desființată?

  • "Eu sunt convins că Secția Specială va fi desființată", a răspuns ministrul Justiției întrebat dacă USR PLUS va ieși de la guvernare dacă Secția Specială nu va fi desființată.
  • "Depinde și când, că mi-aș fi dorit să se fi întâmplat lucrul ăsta de mai multă vreme și proiectul a fost depus anul trecut, am venit cu niște modificări și l-am transmis Parlamentului într-o anumită formă. Este clar pentru mine că nu mai are viață lungă această Secție Specială, dar dacă tot se întâmplă lucrul ăsta, ar fi foarte potrivit să se întâmple mai repede. Discuția nu mai e despre desființarea SIIJ, este despre DNA acum", a adăugat Stelian Ion.

Declarațiile au loc în contextul în care Klaus Iohannis ar vrea remanierea ministrului Justiției, nemulțumit că acesta susține proiectul de desființare a Secției speciale în forma în care o parte din dosare ar urma să fie trimise DNA și că a declanșat fără să îl consulte concursul pentru ocuparea funcției de procuror-șef al DIICOT, au declarat pentru HotNews.ro surse politice.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis l-a criticat în urmă cu o săptămână pe ministrul Justiției Stelian Ion și i-a reproșat întârzierea în modificarea legilor justiției și eșecul discuțiilor referitoare la desființarea SIIJ.

  • „Având în vedere de unde am pornit, pot să spun da, coaliția funcționează, dar nu funcționează perfect. Sunt multe lucruri care nu funcționează. Bunăoară, SIIJ nu a fost desființat. Chit că toată lumea s-a lăudat că așa va face, dar ministrul Justiției nu a găsit încă calea potrivită.
  • Legile justiției... nici nu există un proiect acceptat în coaliție și sunt și eu nemulțumit de aceste lucruri. Sunt și alte și alte reforme care au fost promise și deocamdată auzim că se întâlnesc și discută. Este mult de lucru, dar această formă eu sunt convins că poate să funcționeze.”, a declarat Klaus Iohannis într-o conferință de presă care a avut loc la Parcul Național Comana.

Stelian Ion a reacționat spunând că atât desființarea definitivă a SIIJ, cât și repararea legilor justiției ar fi fost deja realizate dacă toți partenerii din coaliție ar fi respectat programul de guvernare și ar fi pus preț pe opiniile instituțiilor internaționale. El i-a transmis președintelui "rugămintea" de a se implica în depășirea acestui blocaj: "USR PLUS nu va accepta cosmetizări ale legislației".

Desființarea Secției Speciale a creat probleme în Coaliție, după ce UDMR a condiționat și s-a opus transferului dosarelor la DNA, în ciuda propunerilor venite de la Ministerul Justiției. UDMR a respins până acum toate soluțiile propuse de Stelian Ion și insistă ca dosarele vizându-i pe magistrați să fie preluate exclusiv de către Parchetul General, ci nu de structurile de parchet competente - DNA și DIICOT.

Copreşedintele USR-PLUS Dan Barna a anunțat în 27 iulie că probabil în două săptămâni va fi prezentată o nouă propunere de text în ceea ce priveşte proiectul privind desfiinţarea Secţiei speciale.

De partea cealaltă, PNL a stat în expectativă fără a interveni în conflictul dintre UDMR și USR. La ultima ședință a Coaliției, mai exact săptămâna trecută, USR a venit cu propunerea ca magistratul anchetat să poată cere mutarea dosarului său la alt parchet. Propunerea a fost respinsă de către UDMR. "Coaliţia, în ansamblu, se pare că nu-şi doreşte cu adevărat desfiinţarea SIIJ", a fost reacția ministrului Justiției.